free download 78 travel guides written by experts

Un gentleman la Moscova

Amor Towles
Editura Nemira

Bine aţi venit în Rusia. Este anul 1922 si contele Ilic Rostov este condamnat de un tribunal bolşevic la arest la domiciliu pentru că nu se căieşte că este aristocrat.

Numai că acest domiciliu este de fapt un hotel, iar camera în care va sta are doar 30 metri pătraţi – după ce stătuse în vastul apartament de lux al hotelului mult timp.

Un gentleman la Moscova, de Amor Towles

Pentru mulţi, o asemenea situaţie ar duce la depresie ori chiar mai rău. Dar contele Rostov, prins între vechi şi nou, se adaptează. Aceasta este, în fapt, şi o lecţie importantă a cărţii – sunt multe, printre rânduri ascunse -: să te descurci cu ceea ce ai, să fii recunoscător pentru ceea ce ai, să te adaptezi noilor situaţii.

O tănără de 11 ani îi devine tovarăş de… aventuri în hotel. Faptul că stătuse deja mult timp aici face ca Rostov să fie cunoscut deja de personal şi, pentru că se purtase frumos, să fie apreciat şi respectat de mulţi angajaţi.

Hotelul devine familie, casă şi serviciu, iar romanul acoperă ani de zile. Cititorii vor afla astfel de ce a plecat la Paris contele, de ce s-a întors în 1918, precum şi multe alte lucruri interesante din viaţa Rusiei.

Personajele bine create, dialogurile interesante, „plimbarea” în timp şi spaţiu prin intermediul poveştilor contelui, toate cuceresc şi, deşi nu este un roman de acţiune, nu ai idee când ai ajuns la final. Iar apropo de final, acesta vi s-ar putea părea surprinzător.

Un gentleman la Moscova este cel de-al doilea roman al lui Amor Towles – şi va fi curând transformat într-un serial.

Puteţi citi un fragment din romanul Un gentleman la Moscova aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *