Shadow

Ucenicie printre gloanțe

Petre Sălcudeanu
Editura Publisol

Romanul Ucenicie printre gloanțe de Petre Sălcudeanu ne duce înapoi în anul 1944. Este decembrie, iar Mihai Roman, un comunist care fusese la închisoare, tocmai ce este eliberat. Nici nu apucă să stea mult acasă la tatăl său, că este numit la conducerea unei secții de poliție importante din capitală. El îi ia locul unui comisar care tocmai fusese ucis, iar misiunea lui este aceea de a asigura ordinea, de a pune capăt jafurilor, crimelor și tuturor lucrurilor ilegale din raza secției.

Ucenicie printre gloanțe Petre Sălcudeanu

“-Mihai, să știi că n-am prea mult timp de pierdut cu tine, zise de data asta cu gravitate Nicolae. Nu m-am jucat niciodată cu sarcinile de partid și te-aș sfătui, băiete, să nu te joci nici tu. Și nu uita ce ți-am spus… Ordinea în cartier… Ordinea… Asta e sarcina ta politică… Asta cere partidul de la tine… Să le arătăm că ne pricepem la orice dacă trebuie, mai bine că ei… E clar?”

Ironia face ca Roman să devină șeful unuia dintre polițiștii care îl torturaseră în închisoare – Patulea. Și acesta din urmă îl recunoaște pe Roman, iar între ei, deși ar trebui să colaboreze, există o prăpastie de netrecut și o ură puternică de ambele părți. Alianțe interesante se vor naște între Patulea și anumite persoane, iar Roman trebuie să își găsească și el prieteni.

“istoria n-a dat niciodată câștig de cauză decât învingătorilor, indiferent de mijloacele prin care au ajuns să învingă”

Un alt personaj cu care Roman trebuie să lucreze este Miclovan, șeful Brigăzii antigang.

“-Ți-am spus, eu n-am făcut și nu fac politică, mie mi se rupe în paisprezece cine vine la putere; sub orice putere, un Miclovan are ce să facă. Criminalii sunt de asupra oricărei puteri, așa cum sunt și eu.”

Dincolo de partea polițistă, bine pusă la punct de autor, poate că meritul cel mai mare al romanului și unul dintre motivele pentru care merită să fie citit este zugrăvirea cu atenție a schimbărilor prin care a trecut societatea în acea perioadă. Tipurile de personaje create surprind păturile sociale și impactul schimbării regimului în România. Pentru cei care au trăit acea perioadă, totul este familiar, desigur, însă pentru cititorii mai tineri romanul devine o oportunitate de a descoperi societatea românească din acea perioadă și modul în care se pot schimba regimuri de la o zi la alta, dar și impactul acestei schimbări asupra oamenilor.

“- E învățătoare, șopti încet tatăl lui Mihai, cu teamă parcă să nu fie auzit din curtea vecină.
– Dar ceva avere are, Pavele? că femeia fără avere e ca găină fără pene…
– Noi, Marie dragă, suntem comuniști, noi nu ținem la așa ceva, răspunse Pavel bățos.
– Lasă, că și comuniștii trebuie să mănânce.”

Merită amintit și faptul că Miclovan a devenit erou al unor filme cunoscute și apreciate de mulți români, fiind interpretat de actorul și regizorul de film Sergiu Nicolaescu. Este interesant așadar să se descopere originea șefului Brigăzii antigang prin intermediul lecturării romanelor lui Petre Sălcudeanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.