Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Trump – vameșul, ridică dolarul, trântește bursele

De John J Hardy, director strategie FX Saxo Bank

Rezumat: Susținerea vocală manifestată de Trump în favoarea tarifelor a întrerupt redresarea inspirată de G20. Distrugerea sentimentului de risc a ridicat dolarul peste limită, iar pariul pentru adăpostul sigur al yenului japonez funcționează fără consistență. AUD a fost cea mai slabă dintre valutele G10 peste noapte din cauza unei ratări a PIB-ului.

Președintele Trump al SUA s-a autodeclarat „Omul-tarif”, promovând agresiv eficacitatea tarifelor, acum câteva zile. Ca replică, piețele au votat negativ în mod evident, punând capăt întregii redresări de după G20 și apoi și a încrederii tot mai scăzute că acest președinte dezlănțuit poate încropi un acord comercial coerent sau stabil cu China. Pe partea sa, China și-a manifestat dezaprobarea cu privire la nesiguranța legată de un acord de orice fel la G20, încercând să dea asigurări că va continua negocierile comerciale. Este interesant că această reasigurare a oferit foarte puțină susținere peste noapte.

În urma evoluțiilor, am rămas cu un dolar SUA mult mai puternic, un apetit de risc decimat și randamente SUA mai scăzute pe toată curba, cu o puternică aplatizare a curbei randamentului ce atrage atenția câtă vreme randamentele SUA scad și par a afișa o inversare majoră. Yenul japonez a avut rolul de adăpost sigur acum 2 zile, impresionând prin forță în G10 înainte de a se estompa puțin peste noapte.

Miercuri a fost o zi extrem de importantă pentru Marea Britanie. La începutul sesiunii, lira sterlină s-a apreciat vertiginos în comparație cu apropierea de minimele recente determinate de faptul că un organ consultativ al tribunalului UE a indicat faptul că Marea Britanie s-ar putea retrage din Brexit unilateral, ceea ce înseamnă efectiv că relația Marea Britanie – UE ar putea reveni la status quo-ul de dinainte de referendum. Dar, mai târziu, această apreciere s-a inversat deoarece primul ministru May a fost acuzată de sfidarea Parlamentului pentru a fi tăinuit informații, iar într-un alt vot Parlamentul a stabilit că acum va avea un control mai mare asupra modului în care se termină Brexit-ului dacă acordul lui May se îndreaptă către ceea ce pare a fi o respingere inevitabilă, marțea viitoare.

Grafic: GBPUSD

GBPUSD se clatină după ziua extrem de proastă a premierului May de ieri, o zi în care Parlamentul a acuzat-o pe May de sfidare și în care a decis că va avea mai multă libertate de a controla etapa finală a Brexit. O închidere sub minimul anterior poate deschide intervalul la 1.2000, deși GBP va rămâne vulnerabilă la știrile venite din ambele părți, așa cum a arătat-o și ziua de ieri, iar traderii sunt, cel mai probabil, reticenți în a se angaja în tranzacții din afara pieței de Options, temându-se de condițiile schimbătoare de la o zi la alta.

saxo grafic usd

Sursa: Saxo Bank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *