free download 78 travel guides written by experts

Tritonic lanseaza la Targul de carte “Gaudeamus” “Trenul de Trieste”

Romanul Domnicai Radulescu- ”Trenul de Trieste”, va fi lansat de catre Editura Tritonic la Targul de carte “Gaudeamus” din luna noiembrie, in prezenta autoarei. Astfel, colectiei de traduceri ale romanului “Train to Trieste”, i se adauga si varianta romaneasca.

Actiunea romanului o are in centru pe Mona, o adolescenta bucuresteana impulsiva, care evadeaza din Romania si se indragosteste de Mihai, un baiat din munti. Tineretea ei in Romania este un vartej de placeri senzuale, in ciuda fricii si dorintelor specifice unei vieti sub un regim comunist. Desi Mona se lupta cu politia secreta si cu lipsurile, amintirile ei despre placerile tineretii si ale dragostei sunt categoric vesele. Povestea Monei se intinde peste ani, pe masura ce isi construieste o viata americana, care este intotdeauna umbrita de viata pe care a lasat-o in spate.

Profesoara universitara Domnica Radulescu a crescut in Bucuresti, emigrand in 1983 in SUA, in cautarea unei vieti mai bune si cu dorinta de a reusi in viata.

Amintindu-si de inceputurile departe de casa, povesteste ca nu i-a fost deloc usor.

Lucra in trei locuri pentru a-si plati taxele de studiu, apoi a urmat masteratul si in final doctoratul.

Intrebata ce a simtit ca emigrant, Domnica a raspuns: “Singuratate, descurajare, dorinta de a supravietui, care devine totul in viata. Vezi ca lucrurile merg greu, ca nu e chiar asa usor cum ti-ai imaginat, vine o perioada de spaima, de descurajare, apoi revii. Esti atit de traumatizat si de socat, incit o perioada esti ametit psihologic. Nu simti decit o exuberanta din asta bolnava de a supravietui, si de a merge inainte. […] Eu am avut o combinatie de ambitie, dorinta de a reusi, cu un oarecare noroc, o stea, o soarta care mi-a zimbit.” (extras din interviul pentru Foaia Transilvana de Horatiu Damian)

Acum, 25 de ani mai tarziu, Domnica a fost profesoara la Universitatea din Chicago iar in prezent este profesor universitar plin (full professor) la una din primele 10 universitati ale Americii, "Washington and Lee Virginia University", a publicat un roman de fictiune, “Trenul de Trieste” si numeroase studii de specialitate.

S-a intors in Romania pentru a preda cu o bursa Fullbright la Cluj, iar in prezent urmeaza sa isi lanseze romanul si in tara natala.

Despre invatamantul universitar din Romania, autoarea observa ca romanii au tendinta de a-si face publicitate negativa si chiar intrec aceasta limita facand o auto-critica maladiva. Marturiseste ca este placut impresionata de nivelul cultural al studentilor ei romani si mai ales de entuziasmul pe care acestia il manifesta.

Bucuresti, 19.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *