Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Tot ce trebuie să știi despre reciclarea deșeurilor

Reciclarea este procesul prin care deșeurile cu valoare, precum ambalajele spre exemplu, sunt transformate în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse.

Reciclarea nu înseamnă doar operaţiunea de transformare a unui deşeu în materie primă sau într-un alt produs, ci necesită costuri destul de mari pentru operaţiunile de colectare, sortare şi procesare.

Tot ce trebuie să știi despre reciclarea deșeurilor

sursa foto

Cum se realizează reciclarea deșeurilor

Deșeurile municipale sunt preluate de serviciul public de salubrizare, ce are datoria să colecteze, să transporte și să sorteze deșeurile municipale de la populație, instituții publice, agenți economici, pentru eliminarea deșeurilor nereciclabile și valorificarea celor reciclabile. Această departajare se realizează la stația de sortare, unde sunt separate pe tipuri de materiale deșeurile colectate separat de la populație.
După ce sunt sortate pe categorii, deșeurile de hârtie, carton, plastic, sticlă, PET sunt trimise în zona de balotat, unde o presă compactează deșeurile. Baloții formați sunt trimiși spre reciclare, iar fiecare tip de material ajunge la un reciclator specializat.

Etapele procesului de reciclare implică anumite costuri, ce nu pot fi acoperite de valoarea materialelor reciclate. Din această cauză a fost implementată la nivel european o schemă de răspundere extinsă a producătorului, prin care importatorii şi producătorii de produsele ambalate sunt responsabili pentru acestea şi trebuie să susţină financiar întregul lanţ de colectare și reciclare.

Cum se realizează colectarea corectă a deșeurilor

Un aspect foarte important este cum reciclăm corect deșeurile. Această operațiune se realizează prin separare: container verde pentru depozitare deșeuri din sticlă (sticle de orice culoare, borcane și alte recipiente din sticlă), container galben pentru depozitare deșeuri din metal și plastic (PET-uri, recipiente diverse de plastic, veselă din plastic, cutii de conserve, doze de suc), container albastru pentru depozitare hârtie și carton (ziare, reviste, cutii, alte ambalaje din carton, pungi și saci din hârtie).

Toate deșeurile solide care nu-și găsesc locul în containerele menționate trebuie aruncate în pubela pentru deșeuri menajere sau, dacă sunt materiale compostabile, în pubela pentru bio-deșeuri.
Ce materiale pot fi reciclate

Hârtie și carton

Reciclarea produselor din hârtie este posibilă pentru următoarele produse: ziare, reviste, caiete, cărți, plicuri, cofraje de ouă, cutii, pungi de hârtie.

Nu se pot recicla pahare de hârtie plastifiată, cutii sau foi de carton murdare, șervețele folosite, hârtie igienică și prosoape de hârtie, hârtie cerată, hârtie plastifiată, cutii de pizza murdare.

Pentru a fi acceptate în centrele de reciclare selectivă, produsele trebuie să fie colectate respectând anumite cerințe: capsele, banda adezivă sau folia de plastic trebuie îndepărtate. Cutia din carton se taie în bucăți mai mici sau se îndoaie ca să fie cât mai compactă. Cartonul trebuie să fie curat și uscat, fără resturi alimentare.

Sticlă

Produsele reciclabile fabricate din sticlă sunt borcane fără capac, produse cosmetice din sticlă, sticle de băuturi, alte ambalaje din sticlă.

Nu sunt acceptate la centrele de reciclare selectivă oglinzi, geamuri, parbrize, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase termorezistente, ambalaje cu conținut periculos (vopsea, lac de unghii), becuri (predate ca sticlă).

Metal

Se pot recicla doze de bere și suc, cutii de conserve, capace de borcane, recipiente alimentare, tuburi de spray, folie de aluminiu curată. Recipientele din aluminiu trebuie spălate cu apă și apoi presate, ca să ocupe cât mai puțin spațiu.

Nu sunt acceptate pentru reciclare recipiente de metal contaminate cu materiale grele, întărite (materiale de construcții), butoaie metalice care conțin substanțe chimice.

Anumite tipuri de plastice

În cazul plasticului, se pot recicla PETuri, folii de plastic, recipiente de lactate, lăzi și navete, caserole transparente, pungi alimentare, cutii de șampon, balsam, detergent lichid, ambalaje tetra pack.

Nu se pot recicla recipientele colorate (caserole negre sau mate), recipiente de plastic în care au fost substanțe chimice, folie alimentară subțire transparentă de plastic, pungi de plastic.

Care sunt beneficiile reciclării pentru mediu

Prin reciclare se reduce cantitatea de deșeuri depusă la gropile de gunoi, care poluează masiv mediul și reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor. Totodată reducerea deșeurilor determină diminuarea volumului de poluanți eliberați în apă și aer.

Utilizarea materiilor prime rezultate din reciclare are ca efect micșorarea cantității de materie primă virgină, implicit a activității industriale specifice, și astfel se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Prin reciclare se asigură economii importante de energie la consumatorii casnici și industriali.

 

În concluzie, reciclarea contribuie la conservarea resurselor naturale precum lemn, apă și minereuri. Previne eroziunea solului și distrugerea habitatelor naturale ale animalelor. Reciclarea reprezintă un factor important de prezervare a biodiversității și de îmbunătățire a calității vieții oamenilor, pe baza principiilor de sustenabilitate și dezvoltare durabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *