Shadow

Sunt bune metodele naturiste de albire a dinților? Părerea medicului stomatolog Adrian Mina

Cu toții ne dorim dinți albi și un zâmbet perfect, de Hollywood. Este bine să aflăm însă la ce riscuri ne supunem atunci când alegem metodele naturiste de albire a dinților în detrimentul celor profesionale, efectuate în cabinetul dentistului.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică fiecare dintre posibilele efecte secundare ale metodelor naturiste de albire a dinților.

Adrian Mina, Medic stomatolog la DaVinci Dental Clinic
Adrian Mina, Medic stomatolog la DaVinci Dental Clinic

1. Sucul de lămâie

Unii oameni pledează pentru perierea sau clătirea cu suc de lămâie pentru albirea dinților. Sucul de lămâie este de fapt acid citric și poate dăuna dinților, determinând pierderea de calciu. Odată pierdut calciul, acesta este de neînlocuit.

Lămâile au un pH de 2,3, care este foarte scăzut. Cu cât pH-ul este mai mic, cu atât este mai acid. Dacă puneți sucul de lămâie direct pe dinți, începe să provoace imediat daune. Este destul de comun ca medicii stomatologi să trateze leziuni ale dinților cauzate de persoanele care consumă foarte des citrice.

Nici combinarea sucului de lămâie cu bicarbonatul de sodiu nu este o idee prea bună. Nu numai că acidul citric din sucul de lămâie provoacă pierderi de calciu, dar bicarbonatul de sodiu va eroda smalțul dinților, cu potențial de a provoca leziuni permanente”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

2. Căpșunile

Acesta este un alt remediu naturist menit să ajute la albirea dinților, dar care poate fi periculos. Căpșunile produc efectul de albire al dinților prin acidul ascorbic pe care il conțin. E bine însă de știut că acizii sunt nocivi pentru dinți. La maxim 30 de minute după ce consumați căpșuni, aveți grijă să vă spălați pe dinți cu o pastă de dinți ce conține fluor. De asemenea, folosiți apa dentară.

3. Merele

Deși merele au o mulțime de atribute sănătoase, albirea dinților cu siguranță nu se numără printre ele. Merele sunt bune ca gustare, dar nu ca un substitut al igienei orale, cum ar fi periajul și ața dentară.

Faptul că uneori dinții lucesc frumos după ce mâncăm mere este rezultatul unei cantități mici de acid malic pe care acestea o conțin.

4. Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu nu vă va albi dinții, dar poate îndepărta placa dentară, deoarece este o substanță abrazivă. E bine de știut totuși că din cauza faptului că este abraziv, dacă utilizați bicarbonat de sodiu prea des, aceasta va deteriora smalțul dinților. Majoritatea pastelor de dinți comerciale pot elimina petele la fel de eficient ca bicarbonatul de sodiu și fac acest lucru fără efecte secundare sau riscuri.

5. Sarea de mare

Unii oameni pledează, de asemenea, pentru utilizarea sării de mare combinată cu apă sau chiar acid, cum ar fi oțetul de cidru, pentru albirea dinților. Utilizarea compușilor abrazivi împreună cu oțetul pe bază de acid probabil va albi un pic dinții, dar nu mai mult decât o pastă obișnuită pentru albire. În plus, cu utilizarea repetată, vor apărea leziuni ale dinților, și anume eroziuni sau sensibilitate crescută”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

De ce să evităm albirea dinților prin remedii naturiste?

„Motivul principal pentru care trebuie să evitați albirea dentară prin intermediul remediilor casnice este acela că acestea sunt supuse aplicării greșite. Nu există formule sau proceduri create pentru a asigura utilizarea în condiții de siguranță. Există astfel un risc real de deteriorare severă și permanentă a dintelui sau gingiei. Înainte de a folosi aceste remedii, de obicei nu ceri părerea medicului stomatolog. Așa că nu ai nicio modalitate reală de a afla cum ți-ar putea afecta orice remediu casnic dinții sau gingiile.

De asemenea, companiile petrec în general mii de ore testându-și produsele și metodele comerciale de albire a dinților pentru a determina un protocol de aplicare standardizat care este sigur pentru majoritatea oamenilor.

În plus, atunci când alegeți o metodă de albire a dinților care necesită supraveghere, puteți fi sigur că dentistul vă va evalua sănătatea dentară înainte de a o recomanda. Eliminând astfel orice risc”, adaugă medicul Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *