Real Estate & Construction Forum

Studiul internațional METRO, derulat și în România: afacerile independente au nevoie de mai multă vizibilitate

  • METRO a realizat Studiul Internațional privind Afacerile Independente, care arată cât de apreciate sunt acestea de consumatori: 42% dintre respondenții români au afirmat că afacerile independente au o contribuție majoră în economia locală. Doar 10% au afirmat același lucru despre afacerile non independente.
  • Cu toate acestea, studiul arată că afacerile independente nu au vizibilitate în rândul consumatorilor din România – atât online, cât și offline. Ziua Afacerii Tale, creată de METRO, oferă o platformă eficientă pentru rezolvarea acestei probleme.
  • Proprietarii de afaceri independente se așteaptă să fie sprijiniți de guvern: 58% dintre antreprenorii din România intervievați au spus că reducerea și simplificarea impozitării ar contribui semnificativ la prosperitatea afacerilor pe care le dețin.

Cea de-a doua ediție a Studiului Afacerilor Independente realizat de METRO își propune o mai bună înțelegere a business-urilor antreprenoriale din întreaga lume. Având ca punct de plecare rezultatele studiului din 2017, anul acesta METRO s-a concentrat pe analiza percepției consumatorilor asupra afacerilor independente, experiența proprietarilor, dar și pe susținerea pe care o pot oferi structurile guvernamentale. METRO a desfășurat studiul în 10 țări, pe o bază de 10.000 de respondenți, dintre care 1.500 de proprietari de afaceri. În România, eșantionul a cuprins 1.000 de respondenți, inclusiv 150 de antreprenori.

METRO Ziua Afacerii Tale

„Misiunea METRO este aceea de a deveni Campionul Afacerilor Independente, iar acest studiu ne dezvăluie de fiecare dată informații de valoroare despre cum putem contribui, atât noi, cât și autoritățile locale, la succesul lor. Cu ocazia Zilei Afacerii Tale, am construit o platformă special dedicată antreprenorilor care doresc să își promoveze afacerea într-un mod inedit. I-am încurajat să își spună povestea și să lanseze oferte speciale pentru clienții lor. Mii de afaceri s-au implicat în această inițiativă,” a declarat Roland Ruffing – CEO METRO Cash & Carry România.

Rezultatele sunt prezentate în cadrul Studiului privind Afacerile Independente realizat de METRO cu ocazia evenimentului Ziua Afacerii Tale, cu participarea a 10 țări: România, Cehia, Franța, Germania, India, Italia, Portugalia, Rusia, Spania și Turcia.
Cele mai importante concluzii ale cercetării sunt:

Proprietarii afacerilor independente se confruntă cu multe provocări, dar au o idee clară despre cum pot fi susținuți
Antreprenorii se confruntă cel mai des cu obstacole economice și birocratice, dintre care cele mai importante sunt valoarea impozitelor (44%), situația economică a țării în care activează (39%) și siguranța financiară (18%). Mulți dintre proprietari știu care sunt soluțiile pentru rezolvarea acestor probleme, mai mult de jumătate (58%) considerând că guvernul îi poate susține mai mult prin reducerea și simplificarea impozitării.

Consumatorii știu că afacerile independente sunt punctul de susținere al economiei și comunității locale

Studiul METRO arată că afacerile independente sunt respectate în toată lumea. În România, conform unui procent de 42% dintre consumatorii respondenți, antreprenorii au o contribuție majoră în economia locală. Prin comparație, doar 10% au afirmat același lucru despre afacerile non independente. De asemenea, 38% dintre consumatori cred că afacerile independente sunt importante pentru diversitatea comunității în care trăiesc. Doar 10% cred că acest lucru se aplică afacerilor non-independente.

Consumatorii își arată apecierea față de afacerile independente mai ales prin comportamentul de cumpărare: 31% dintre respondenți preferă să achiziționeze produse de la afaceri independente, de patru ori mai mulți față de cei care frecventează afaceri non-independente (7%). Motivele sunt variate: pentru susțienerea comunității locale (40%), pentru că apreciază calitatea mai bună a serviciilor (39%) sau pentru că preferă să cumpere de la oameni pe care îi cunosc (39%).

Afacerile independete nu au vizibilitate – două treimi dintre ele nu au un site

Studiul Afacerilor Independente arată aprecierea și susținere pe care consumatorii le oferă micilor antreprenori. Totuși, un procent covârșitor de 69% dintre români se confruntă cu dificultăți în accesarea afacerilor independente. Acest lucru este cauzat de lipsa de vizibilitate: 79% dintre consumatori au declarat că nu sunt expuși la destule reclame ale afacerilor independente, în timp ce 74% dintre respondenți afirmă că afacerile independente nu au prezență online. Mărturie stă faptul că doar puțin peste jumătate dintre proprietarii intervievați au conturi de social media (51%) și doar 33% au site propriu, deși majoritatea (90%) recunosc că instrumetele digitale sunt importante pentru promovarea afacerii.

De asemenea, 64% dintre antreprenori declară că nu au avut suficient de mulți clienți în ziua deschiderii afacerii pe care o dețin.
„Este minunat să vedem că afacerile independente sunt apreciate în întreaga lume. Studiul confirmă rolul lor esențial pentru oameni, comunitățile și economiile locale, lucru pe care METRO l-a susținut încă de la startul inițiativei Ziua Afacerii Tale. Familiaritatea dintre consumator și comerciant este un punct central pentru construirea încredererii și, mai departe, promovarea afacerii prin opiniile clienților. Dar acesta nu este singurul instrument de marketing de luat în considererare,” spune Marina Zara – Head of Marketing & Communication METRO Cash & Carry România.

METRO oferă partenerilor numeroase instrumente și servicii pentru a-și crește gradul de vizibilitate și pentru a atrage noi clienți. În 2016, METRO a inițiat pentru prima dată Ziua Afacerii Tale, sărbătorită în fiecare an în a doua marți din octombrie. Este o zi în care METRO oferă recunoștință proprietarilor de afaceri independente și realizărilor acestora.

Toate afacerile participante și ofertele exclusive pentru România, dar și mai multe informații despre eveniment puteți găsi pe www.ziuaafaceriitale.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *