Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Stii sa alegi un vin potrivit situatiei?

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi, având o istorie de câteva mii de ani. De la Iliada sau Odiseea lui Homer la Suprarealismul francez vinul a apărut mereu în operele de artă, reflectând astfel statutul său special în viaţa omului.

Mereu cu o notă de nobleţe, vinul este una dintre cele mai vechi băuturi, păstrându-şi reţeta şi totuşi reuşind mereu să aducă consumatorilor ceva nou, neobişnuit.

Se pot face foarte multe clasificări ale vinului, de la soiurile de struguri din care provin, la regiunile în care sunt cultivate soiurile respective, trecând prin clasica distincţie legată de aparenţă, ajungând la alimentele cu care se servesc şi cărora le aduce un plus de savoare. Poate o împărţire ceva mai nouă este aceea legată de diferenţele dintre preferinţele consumatorilor, în funcţie de anotimp.

Experţii Cramelor Recaş observă faptul că pentru anotimpurile reci sunt preferate soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, vinuri roşii care se servesc alături de cărnurile “grele” la temperatura camerei, pe când în sezonul cald gusturile consumatorilor se îndreaptă către Riesling, Fetească şi Sauvignon Blanc. Aceste vinuri se servesc reci, în compania mâncărurilor uşoare. Această observaţie bazată strict pe datele statistice oferite de cifrele vânzărilor arată clar că preferinţele consumatorilor sunt în strictă concordanţă cu modul în care se simte organismul. În acelaşi timp, consumul de vin pentru perioada de vară scade cu peste 25%.

Un alt tip de clasificare este legat de consumul regional. Dacă românii preferă Rieslingul sau Feteasca, soiuri care reprezintă aproximativ 30% din totalul vânzărilor Cramelor Recaş, la nivel extern Merlot-ul şi Pinot Noir aduc aproximativ 40% din vânzările companiei. Explicaţia este destul de simplă: în timp ce piaţa românească este dominată de vinurile albe demidulci şi dulci, ţările occidentale preferă vinurile roşii seci. Foarte important de menţionat este faptul că din totalul vânzărilor anuale ale Cramelor Recaş, 70% se înregistrează în perioada octombrie-decembrie, în timp ce consumul de vin pe perioada verii reprezintă doar aproximativ 10% anual. Pe de altă parte, la nivel extern, perioada de vară reprezintă o perioadă cu creştere ridicată în vânzări tocmai pentru că în acest interval de timp se realizează stocurile pentru perioada de toamnă.

De obicei vinurile pot fi încadrate în opt clase, şi anume vinuri pentru sporirea apetitului, vinuri roşii, roze, albe, vinuri acidulate, vinuri de masă, vinuri pentru desert şi vinuri pentru gătit. Vinurile pentru sporirea apetitului includ Sherry-ul sec, Vinul de Madeira sau Vermutul, sortimente care se consumă înaintea meselor. Următoarea clasă este accea a vinurilor roşii, consumate de obicei în compania cărnii roşii, a spaghettelor sau a mâncărurilor condimentate. Vinurile rose pot fi servite alături de orice mâncare însă sunt cele mai potrivite alături de fructe de mare, salate sau carne de porc. Vinurile albe pe de altă parte se servesc cu sortimente de carne albă, fructe de mare şi carne de pasăre.

Vinurile acidulate, pot fi servite alături de orice mâncare, cel mai cunoscut soi fiind Şampania. Aceste sortimente sunt de obicei potrivite pentru bancheturi, nunţi sau orice fel de alte sărbători.

Vinurile de masă sunt poate cele mai consumate, având un conţinut de alcool între 8.5 şi 14%, sunt slab acidulate şi cuprind cea mai mare plajă de soiuri.

Vinurile recomandate pentru desert sunt cele demi-dulci până la cele dulci. Această clasificare a fost pusă în practică tocmai pentru că sunt servite adeseori alături de dulciuri.

Mai puţin cunoscute sunt vinurile pentru gătit. Acestea conţin o cantitate semnificativă de sare fiind de obicei vinuri de proastă calitate care se pretează doar la gătit. Cu toate acestea, maeştrii culinari sfătuiesc să nu se folosească în componenţa preparatelor vinuri care nu sunt pretabile băutului.

Cele mai populare sunt vinurile roşii, albe şi cele acidulate, cunoscute ca fiind vinuri cu un conţinut scăzut de alcool, aproximativ 10-14% alcool, faţă de un procentaj de 14-20% carecteristic vinurilor aperitiv sau pentru desert.

Orice regulă am stabili, cel mai important lucru pe care oricine trebuie să-l aibă în vedere atunci când doreşte să aleagă un vin este accea de a opta mereu pentru un vin de calitate superioară, bazat pe bunul gust personal.

Bucuresti, 27.09.2006

{mosloadposition user10}

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.