Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Stapanul castelului

Teodora Matei
Editura Tritonic

O inchisoare. Schimbul de noapte. Sectorul 4 – cel dedicat condamnatilor pe viata. Un Baron. Doi paznici. Un roman. Mult mister.

Asa ar putea fi rezumat, pe scurt, romanul „Stapanul castelului” de Teodora Matei, recent aparut la Editura Tritonic. Doi gardieni vegheaza somnul condamnatilor pe viata. Lui Dominic – un gardian aflat la inceputul acestei cariere – i se pare ca unul dintre condamnati – zis Baronul – nu mai respira. Colegul sau, mai experimentat, ii spune ca respira, dar incet, ii arata cum sa faca zoom utilizand sistemul de supraveghere al inchisorii si, incet-incet, ii povesteste despre acest condamnat.

Istoria incepe cu un stramos si un castel construit de acesta – ramas apoi ani multi gol, pana cand Baronul revine pe domeniu.

Dar acest Baron a ajuns la inchisoare. Deci ceva s-a intamplat. Insa nimeni nu stie cu adevarat ce.

Un criminal. Dar nimic dovedit. Totusi, Baronul a ales sa nu se apere, sa nu ofere nicio explicatie.

A primit insa niste privilegii speciale: acelea de a scrie, utilizand un laptop (care este luat seara de gardieni si care ii este returnat a doua zi, iar la finalul saptamanii scrierile ii sunt oferite avocatului si apoi sunt publicate intr-o revista). Tot ce scrie este despre viata la castel. O atmosfera romantica, cu scene cu mult lirism, cu personaje variate. O fereastra spre trecutul Baronului – de la ziua lui de nastere in care isi dorea nespus un cal, in care o cunoaste pe Rita, o tanara care ii schimba viata – si pana spre prezent.

Dominic, care nu urmarise scandalul media in momentul in care Baronul a fost arestat si judecat, este fascinat de scrieri si de povestea colegului sau.

Vrea sa afle ce s-a intamplat – iar castelul il atrage. Va reusi cineva sa afle adevarul?

Teodora Materi este fara indoiala, dupa cum subliniaza Michael Haulica, „o voce narativa distincta in peisajul literaturii F&SF romanesti.”. Romanul „Stapanul castelului” este cu siguranta o lectura recomandata iubitorilor fantasy si SF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *