Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Secretul unei culturi sănătoase de viță de vie

viță de vie Sursa foto: Shutterstock via agro.basf.ro

Vița de vie poate fi cultivată pe suprafețe mai mici sau mai mari de teren, dar indiferent de întinderea culturii, productivitatea este influențată de factori precum tipul de sol, condițiile climatice, bolile și dăunătorii. În acest articol poți afla mai multe detalii despre elementele indispensabile unei culturi sănătoase.

Impactul condițiilor climatice

Vița de vie are faze fenologice cu caracter ereditar, intens influențate de condițiile climatice. De pildă, rezistența la ger variază în funcție de soi, de gradul de maturare, de momentul în care survine gerul și de modul de instalare a acestuia. Rezistența la ger depinde, însă, și de tehnologia utilizată și, mai ales, de eventualele deficiențe ale acesteia.

Condițiile nefavorabile în perioada repausului facultativ pot determina pierderi de muguri și slăbirea rezistenței. Temperaturile ridicate în aceeași perioadă pot deregla ciclul biologic normal și pot determina intrarea prematură în perioada de vegetație.

viță de vie Sursa foto: Shutterstock via agro.basf.ro
Sursa foto: Shutterstock via agro.basf.ro

Importanța tratamentelor împotriva bolilor și dăunătorilor

Vița de vie este o plantă sensibilă și are nevoie de numeroase tratamente pentru a proteja inclusiv producția.

Pe lista de tratamente vita de vie sunt menționate în lucrările de specialitate:

  • tratamente în faza de lăstar;
  • tratamente înainte de înflorit;
  • tratamente după înflorit;
  • tratamente la creșterea boabelor (la 2 săptămâni de la tratamentul anterior);
  • tratamente la compactarea ciorchinilor (la 2 săptămâni de la tratamentul anterior).

Cabrio® Top

Cabrio Top este un fungicid a cărui acțiune se bazează pe combinația a două substanțe active care îl fac foarte activ împotriva principalelor boli fungice la vița de vie. Având atât acțiune de contact, cât și mișcare translaminară prin plantă, eficiența sa este observată rapid.

Cabrio® Top are un spectru foarte larg și o durată lungă de combatere a bolilor, fiind soluția preferată a viticultorilor. Acțiunea sa preventivă și durata lungă de protecție sunt completate de efectele fiziologice din gama AgCelence: efect de înverzire, toleranță mai mare la stres și vitalitate superioară a plantei.

În compoziția Cabrio® Top intră 55% metiram și 5% piraclostrobin. Piraclostrobinul este o strobilurină care inhibă respirația celulară. Blocarea sintezei de energie determină moartea agentului patogen. Metiram este un ditiocarbamat cu acțiune de contact multi-site, având și acțiune preventivă puternică, ce inhibă mobilitatea elementelor infectante, împiedică germinația sporilor și dezvoltarea hifelor.

Alegerea momentului potrivit pentru plantare

Plantarea viței de vie este o manoperă care trebuie pregătită riguros. Se recomandă o perioadă de repaus de 3-5 ani a solului, dacă este posibil, sau dezinfectarea acestuia dacă plantarea după defrișarea butașilor vechi se face mai rapid.

Se elimină vegetația lemnoasă și denivelările terenului, se fertilizează cu gunoi de grajd și îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu, se desfundă terenul, după care se trece la pichetare, săparea gropilor, plantarea butașilor și îngrijirea acestora.

Diferențe între soiurile de struguri pentru vin sau pentru masă

Strugurii pentru masă au un aspect comercial superior. Boabele sunt mijlocii sau mari, pulpa este consistentă, conținutul de semințe este redus sau absent.

Strugurii pentru vin au adesea boabe mici și foarte suculente. Există soiuri pentru vinuri albe, roșii sau aromate, care pot fi combinate după priceperea producătorului.

Recoltarea corectă la vița de vie

Momentul culesului este foarte important în cazul strugurilor și se determină în funcție de maturitatea tehnologică a acestora, de conținutul de zahăr și de climă. Strugurii nu se culeg nici pe arșiță, nici în perioada ploioasă, iar procesul de fermentație este mult influențat de aciditatea și greutatea boabelor.

Recoltarea corectă, la momentul oportun, poate face diferența între o producție de calitate și un vin slab, tern, fără aromă.

Îngrijirea viței de vie este complexă și nu neapărat simplă, în condițiile în care îți dorești obținerea unei producții de calitate superioară. Iar atenția acordată fiecărei etape de lucru este importantă, indiferent de dimensiunile suprafeței cultivate.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.