free download 78 travel guides written by experts

Sărutul pictat

Elizabeth Hickey
Editura Nemira

Fiecare carte este un prilej de a călători într-o anume perioadă și țară, existentă sau imaginată. Fiecare roman este o nouă ocazie de a descoperi noi povești, iar când pornește de la personaje reale, foarte cunoscute și care au marcat domeniul în care au activat, atunci și devine și incursiune în istorie și oportunitate de a afla mai multe despre oamenii și societatea momentului respectiv.

Elizabeth Hickey, Sarutul pictat

Sărutul pictat prezintă povestea unei prietenii extraordinare, dublată de o poveste de iubire, aceea dintre faimosul pictor austriac Gustav Klimt și muza sa, Emilie Flöge.

Totul a început atunci când Emilia avea 12 ani iar klimt este angajat să îi dea lecții de desen. “…tatăl nostru vorbea cu un bărbat pe care nu-l cunoșteam. Purta un costum ca un sac și avea o margaretă roz la butonieră. Nu mai văzusem niciodată pe cineva îmbrăcat astfel. Nu era înalt, dar avea umerii largi și părea puternic.”

Încet-încet, Emilie pătrunde în lumea lui Klimt unde întâlnește bogați decadenți, modele depravate și artiști desfrânați, o lume care o înspăimântă, dar care o și fascinează în același timp.

Emily rămâne alături de pictor, devenindu-i muză și iubită. Ea este cea care i-a pozat lui Gustav Klimt pentru vestitul tablou Sărutul. I-a stat alături în diferite perioade și a ajuns să se bucure de succes social cu ajutorul pictorului.

Cititorii au ocazia de a descoperi Viena anului 1886, o lume a artiștilor, cu greutățile, noutățile și provocările ei. Mai apoi, vraja se rupe odată cu invadarea Vienei de către ruși. Citind cartea, veți putea cunoaște îndeaproape și această perioadă și impactul ei asupra eroilor principali.

Lectura este una plăcută, suavă, povestea dintre cei doi fiind interesantă și atrăgătoare. Se spune că ultimul cuvânt al lui Klimt a fost Emilie. Farmecul cărții rezidă în scriitură, pentru că dincolo de poveste, stilul autoarei vă va cuceri de la bun început.

Dacă vă place opera lui Gustav Klimt, dacă mai aveți chef să citiți o poveste de dragoste bine închegată, dacă visați să vizitați Viena sau vă e dor de capitala Austriei, dacă aveți chef doriți să pătrundeți în lumea artiștilor și să călătoriți înapoi în timp, atunci Sărutul pictat este lectura perfectă.

„O meditație despre artă și artificial. Misterul lui Klimt pus în relief mai frumos ca niciodată.” The New York Times

„Un limbaj senzual, luxuriant, deloc grăbit și foarte expresiv.” Publishers Weekly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *