free download 78 travel guides written by experts

Saptamana europeana pentru securitatea si sanatatea la locul de munca

îşi propune să contribuie la reducerea accidentelor la locul de muncă şi a bolilor profesionale

Obiectivul Săptămânii europene pentru securitatea şi sănătatea la locul de muncă, care se desfăşoară în perioada 20-24 octombrie 2008, constă în reducerea numărului de accidente şi de îmbolnăviri la locul de muncă. Organizate de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), activităţile derulate pe parcursul campaniei se axează pe importanţa evaluării riscurilor pentru sănătate şi securitate. De asemenea, EU-OSHA a dat publicităţii un nou raport cu privire la ‘Evaluarea riscurilor’, ce cuprinde modalităţi practice de gestionare şi de reducere a riscurilor la locul de muncă. Săptămâna europeană face parte din campania Locuri de muncă sănătoase cu privire la evaluarea riscurilor. Pe durata acestei săptămâni, în toată Europa se vor derula sute de evenimente şi de activităţi în cadrul campaniei. Acestea cuprind conferinţe şi expoziţii, sesiuni de instruire şi activităţi în cadrul cărora colaborează companii mari şi mici. Tema comună ce leagă toate aceste evenimente constă în promovarea importanţei efectuării unor evaluări a riscurilor la locul de muncă.
Jukka Takala, directorul EU-OSHA, declară: “La fiecare trei minute şi jumătate, la nivelul UE, se înregistrează decesul unei persoane din cauze legate de locul de muncă şi la fiecare patru secunde şi jumătate, un muncitor din UE este implicat într-un accident ce necesită repausul la domiciliu timp de minimum trei zile lucrătoare*. Acest lucru este inacceptabil! Avem nevoie de o schimbare, iar această schimbare începe cu evaluarea riscurilor la locul de muncă. Soluţia pentru o bună gestionare a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă constă în necesitatea conştientizării angajaţilor, muncitorilor, a reprezentanţilor pe probleme de securitate şi a factorilor de decizie cu privire la o evaluare adecvată a riscurilor.”
Succesul campaniei Locuri de muncă sănătoase şi a Săptămânii europene se datorează în mare măsură reţelei EU-OSHA de puncte focale din cele 27 de state membre UE şi de ţări în curs de aderare. De asemenea, un rol important îl au iniţiativele de pe plan local şi regional, derulate de sindicate, companii, ONG-uri şi administraţii guvernamentale. Toate aceste activităţi demonstrează faptul că accidentele la locul de muncă şi prevenirea îmbolnăvirilor reprezintă o prioritate în Europa.

Revista Evaluarea riscurilor, publicată recent, reprezintă una dintre numeroasele iniţiative de creştere a conştientizării cu privire la importanţa unei gestionări corecte a riscurilor. În cuprinsul revistei se regăsesc exemple de bune practici provenite de la ministere din cadrul guvernelor, organizaţii patronale şi sindicate din întreaga Europă pentru îmbunătăţirea gestionării riscurilor de la locul de muncă.

Notă către editori

* În fiecare an 5 720 de persoane din Uniunea Europeana îsi pierd viata ca urmare a unor accidente de munca, conform cifrelor(1) citate de EUROSTAT. Pe lânga aceasta, Organizatia Internationala a Muncii estimeaza(2) ca un numar suplimentar de 159 500 de lucratori din UE mor în fiecare an din cauza unor boli profesionale. Daca se iau în calcul ambele cifre, se poate estima ca la fiecare trei minute si jumatate cineva din UE moare din cauze legate de locul de munca. La fiecare patru secunde si jumatate, un lucrator din UE este implicat într-un accident care îl obliga sa stea acasa cel putin trei zile lucratoare(3).

(1) EUROSTAT 2005: Figure in recorded economic sectors covering 87% of the workforce in the 27 EU Member States.
(2) ILO 2005: Figure is an estimation for EU27; //www.ilo.org/public/english/protection/safework/wdcongrs17/index.htm
(3) ILO estimates 2008

•    Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate la Locul de Munca a fost creata de Uniunea Europeana pentru a ajuta la satisfacerea necesitatilor de informare în domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca. Având sediul la Bilbao, Spania, agentia are ca obiectiv îmbunatatirea vietii oamenilor la locul de munca prin stimularea fluxului de informatii tehnice, stiintifice si economice între toti cei implicati în problemele de securitate si sanatate la locul de munca.

•    „Locuri de munca sanatoase: Bine pentru tine. Bine pentru afacere. O Campanie europeana privind evaluarea riscurilor ” reprezinta campania de informare la nivel european a EU-OSHA, cu scopul de a sensibiliza cu privire la importanta evaluarii riscurilor si de a face ca locurile de munca din Europa sa devina mai sigure, mai sanatoase si mai productive. Campania se desfasoara timp de doi ani (2008/2009) si este sustinuta de presedintiile UE, Parlamentul European, Comisia Europeana si partenerii sociali europeni.
În cursul Saptamânii Europene a Securitatii si Sanatatii în Munca (20-24 octombrie 2008 si 19-23 octombrie 2009), vor fi organizate o serie de evenimente în care sunt implicate punctele focale, care sunt de obicei autoritatile din domeniul SSM din fiecare stat membru.

Campania prezinta, de asemenea, premiile pentru bune practici, care aduc recunoastere întreprinderilor si organizatiilor care au avut contributii deosebite la promovarea evaluarii riscurilor la locul de munca.

Campania implica o gama larga de întreprinderi si organizaii pentru a ajuta la transmiterea mesajelor cheie catre partenerii acestora. Organizatiile si persoanele fizice care participa pot descarca un „Certificat de participare” personalizat sau îsi pot dovedi angajamentul prin implicarea în campanie ca sponsor sau partener. A se vedea oferta partenerului campaniei: //osha.europa.eu/campaigns/hw2008/partners

Bucuresti, 21.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *