Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Șaman

Kim Stanley Robinson
Editura Nemira

S-ar putea ca foarte mulți dintre voi să fi citit seria Marte scrisă de Kim Stanley Robinson, astfel că numele autorului vă este cunoscut. Șaman este un roman care îi surprinde atât pe cei care au lecturat alte romane de-ale lui Kim Stanley Robinson, cât și pe cei care vor începe să descopere autorul cu acest volum.

Saman

Cele peste 500 de pagini prezintă viața unui trib din Epoca de gheață și evoluția (maturizarea) lui Loon, cel care trebuie să devină următorul șaman al tribului.

Totul începe cu o călătorie inițiatică pentru Loon. Acesta trebuie să facă rost de haine, mâncare și adăpost după ce este lăsat să petreacă o săptămână singur în pribegie. Loon este însă un tânăr ambițios care nu vrea să se întoarcă acasă înainte de termenul stabilit pentru că aceasta ar fi însemnat recunoașterea eșecului. Dar să supraviețuiești singur în condițiile din Epoca de gheață nu este deloc ușor.

Spuneam că Loon este menit a deveni noul șaman al tribului. El are așadar un mentor – pe Thorn, un bătrân ursuz, meschin, adesea vulgar și rău. Cele două personaje sunt opuse, iar cititorii îl vor simpatiza imediat pe Loon și vor dori să aibă succes în încercările sale și îl vor detesta pe Thorn.

În roman apare și Elga, o tânără veselă care îi fură inima lui Loon. Trebuie precizat aici și că veți regăsi scene erotice în carte, iar modul în care Loon percepe femeile s-ar putea să îi șocheze pe unii cititori.

Șaman este un roman care se remarcă și prin abundența detaliilor menite a fixa decorul și a aduce Epoca de gheață în prezent. Acțiunea este liniară fără a fi alertă.

Șaman este un roman despre descoperire, maturizare și supraviețuire şi totul se întâmplă în urmă cu treizeci de mii de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *