Cultura Nationala

S-a lansat Kiddle, motorul de cautare “sigur” pentru copii

Continutul on-line contine, evident, o sumedenie de materiale care ar fi bine sa nu fie vazute de copii. Kiddle este un motor de cautare lansat astazi care isi propune sa ofere continut sigur pentru copii, filtrand asadar anumiti termeni si chiar personalitati.

Scopul este cu siguranta nobil – de altfel, daca va veti uita pe site, veti vedea ca apare mentionat faptul ca (si citam originalul, in engleza): „”Sites appearing in Kiddle search results satisfy family friendly requirements, as we filter sites with explicit or deceptive content.”.

Cu toate acestea, dupa cum a aratat deja Mirror, site-ul filtreaza intr-adevar anumiti termeni – si chiar personalitati, cum este cazul Pamelei Anderson, dar nu reuseste sa fie perfect. Astfel, apar, in rezultatele cautarilor, Khloe Kardashian si Vanessa Hudgens. Mai mult, la o cautare a termenului „rabbit” (iepure), apare printre rezultate si o stire despre un prezentator radio danez care a omorat un pui de iepure in direct…

Kiddle.co este, dupa cum se observa imediat, un „Visual search engine for kids, powered by editors and Google safe search”. Motorul de cautare are un logo cu culori similare celor folosite de Google, dar, in afara utilizarii unei bare oferite de Google (cu acele elemente de filtrare amintite mai sus), nu exista o afiliere sau legatura directa intre cele doua motoare de cautare. Daca veti cauta insa on-line, veti vedea ca multe persoane au scris ca acest motor de cautare pentru copii ar fi lansat de Google.

Ce rezultate afiseaza Kiddle?
In cautari, vor aparea: intai site-uri cu continut scris special pentru copii –site-urile de pe pozitiile 1-3 -, apoi site-uri cu continur sigur, usor de inteles de catre copii, chiar daca nu a fost creat special pentru acestia – rezultatele 4-7 – si la final site-uri sigure, faimoase, cu un continut mai greu de inteles pentru copii – rezultatele de la 8 in sus.

Noi am cautat cuvantul “experiment” (dat fiind faptul ca este scris la fel si in engleza si in romana) si rezultatele par in regula.
Cum vi se pare ideea Kiddle?

Dar rezultatele? Ati incercat sa cautati ceva si sa vedeti ce rezultate obtineti? V-ati incuraja copiii sa il foloseasca in locul Google?

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *