Visualfest 2022
Shadow

S-a întâmplat noaptea

Marc Levy
Editura TREI

“Cei care trăiesc sunt cei care luptă.” – Victor Hugo

Acesta este motoul cu care începe romanul S-a întâmplat noaptea, primul volum din seria Grupul 9.

“- Va veni o zi când studenții își vor pune întrebări despre alegerile dumneavoastră, despre traseul care v-a condus la clandestinitate și la privarea de majoritatea bucuriilor oferite de viață. Ce-ați vrea să le spuneți înainte să vă judece?

– Că soarta celorlalți mă preocupa la fel de mult ca și propria soartă. Aveam un sentiment care m-a forțat să privesc lumea dincolo de situația mea, nu doar să mă supăr, să protestez, să condamn, ci să acționez. Iar Grupul 9 era mijlocul potrivit. De ce? Pentru că și alții se interesează de un viitor care va deveni inevitabil al lor, înainte să înțeleagă consecințele. Pentru a-și apăra libertățile… libertatea!”

“De ani întregi, se formase o alianţă compusă din oligarhi atât de bogaţi şi atât de puternici, încât nicio forţă nu-i putea opri. După ce puseseră mâna pe resursele energetice, agroalimentare şi farmaceutice, după ce preluaseră controlul şi supravegheau mijloacele de comunicare şi de informare – reţele sociale, canale de televiziune şi majoritatea ziarelor -, fiarele se pregăteau să lanseze ultima fază a planului lor. Decisivă şi fără întoarcere. Să ia în stăpânire ţările cele mai bogate, să le supună instalând guverne autoritare conduse de ai lor. China, Indonezia, India, Rusia, Turcia, Brazilia, ţările din Golf şi, de curând, şi Statele Unite… peste patru miliarde şi jumătate de oameni trăiau deja la cheremul lor; omenirea mergea lent în direcţia impusă de ei.”

S-a întâmplat noaptea Marc Levy Editura TREI

Acestea sunt forțele puternice cărora Grupul 9 li se opune. Și să nu vă închipuiți că Grupul 9 este alcătuit din oameni cu putere mare financiară sau cu o influență deosebită în viața de zi cu zi. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri care s-au confruntat cu necazuri și care doresc să schimbe ceva, ca alți oameni să nu mai treacă prin ce au trecut ei.

Autorul prezintă întâmplările urmărind personajele în locuri diferite de pe mapamond și folosind tehnici diferite – cititorii vor regăsi inclusiv transcrierea unui interogatoriu. Ritmul este alert, personajele sunt bine create și diverse, iar întâmplările și descoperirile pe care le fac protagoniștii vor ține cu sufletul la gură toți cititorii.

Finalul este unul interesant, iar vestea bună pentru cei cărora le va plăcea acest roman este că vor exista noi cărți în această serie.

„De 20 de ani, scriu ca să văd lumea în culori… Și ca să mă liniștesc.

La ce bun un scriitor, dacă nu ca să spună poveștile care atrag atenția, ca să pună întrebări? Mi-am pus întrebări la fiecare pagină, în timp ce am desfășurat Ancheta, decis, pasionat ca un reporter. (…)

Aveam obiceiul să mă las antrenat de două personaje. De data asta, sunt nouă, iar eu am făcut tot ce-am putut ca să intru în grupul lor. Și m-au acceptat.

Iar anul acesta nu mai e nevoie să ne luăm rămas-bun de la ei la ultima pagină. Pentru că povestea continuă și e departe de final.

Bun venit în lumea celor nouă!” – Marc Levy

Leave a Reply

Your email address will not be published.