free download 78 travel guides written by experts

Regele in galben

Raymond Chandler
Editura Nemira

Raymond Chandler este, cu siguranta, un autor cunoscut iubitorilor cartilor politiste. Eroul lui – Philip Marlowe – este unul dintre primii detectivi inventati – si apreciati si in zilele noastre. Autorul a avut o existenta complicata, cu experiente diverse, iar momentele de tristete si problemele personale si-au pus amprenta si asupra numarului scrierilor sale.

Pe langa cateva romane bine construite, Chandler este si autorul catorva povestiri scurte – reunite in cateva volume. „Regele in galben” este una dintre aceste carti cu povestiri politiste, toate purtand cititorul intr-o vreme de demult si in lumea detectivilor particulari. Marele merit al lui Raymond Chandler este ca tot ceea ce a scris pare atat de real, incat fiecare cititor are impresia ca se afla langa protagonisti – pe alei intunecate, in baruri, in camere de hotel… – si vede protagonistii in actiune. Acest lucru pare usor de facut, dar orice autor va spune oricand cat de greu este sa reusesti sa fii (atat de) autentic.

Cazurile sunt variate, ceea ce face ca si personajele create sa fie diferite, inedite, de descoperit. Si, in aproape orice povestire scrisa de Chandler, exista si rasturnari de situatie, elemente ascunse pe care nimeni nu le banuieste dar care, odata aflate, aduc o cu totul alta perspectiva asupra cazului. Si asupra incurcaturilor.

Nu dorim sa va rapim din bucuria de a afla intrigile din povestirile incluse in acest volum, asa ca nu vom face mici rezumate ale lor. Va invitam insa sa cititi aceasta carte – eventual seara, ori la final de saptamana – si sa va „intalniti” cu toate personajele imaginate de Chandler si sa „luati parte” la actiuni care mai de care mai interesante. Si neprevazute:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *