metalshow

Recomandari TVR Cultural – 17, 18 ianuarie 2007

În week-end, TVR Cultural propune telespectatorilor câteva documentare speciale şi filme de autor care nu trebuie ratate. Sâmbătă, de la ora 17.00, se difuzează prima parte a documentarului despre Kunsthistorisches Museum din Viena, unul dintre primele muzee de arte frumoase şi artă decorativă din lume. Cel de-al treilea episod al docudramei Românce în politică (sâmbătă, ora 21.00) evocă anii primului război mondial din perspectiva unor personalităţi ca Elena Văcărescu, Anna de Noailles, Martha Bibescu, Elena Şuţu, Veturia Goga, Cella Delavrancea, Maruca Cantacuzino, Eliza Brătianu, Maria Ventura, Irina Procopiu şi regina Maria. În cadrul medalionului regizoral Jacques Rivette, de la ora 23.00, TVR Cultural a programat drama Cele patru prietene, în care patru tinere au de pregătit o piesă de Marivaux, care, în mod straniu, pare a le influenţa existenţa din afara scenei. Puţini compozitori au reuşit să emoţioneze atât de puternic generaţii întregi precum a reuşit Chopin. Duminică seară, de la ora 21.00, pianistul András Schiff face un portret al vieţii şi operei compozitorului de origine poloneză. Iar de la ora 23.00, un film recompensat cu premiul Camera d’Or la Festivalul Filmului de la Cannes în anul 2002 – Japon, peliculă finanţată iniţial de Carlos Reygardas (regizorul filmului) cu 50.000 de dolari din propriul buzunar.

Sâmbătă, 17 februarie, ora 17.00
Kunsthistorisches Museum din Viena (ALLE WUNDER DIESER WELT – KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN – Austria, 1996) – Partea I
Clădirea muzeului de pe Ringstrasse a fost inaugurată în 1891 şi, pentru prima dată, majoritatea colecţiilor Habsburgilor au fost adăpostite sub acelaşi acoperiş. Arhitecţii Gottfried Semper (1803-1879) şi Karl von Hasenauer (1833-1894) au conceput monumentala clădire în stilul Renaşterii italiene.
Magnifica arhitectură este în armonie cu tezaurul artistic adunat de Habsburgi de-a lungul secolelor. Cele opt colecţii din Kunsthistorisches Museum sunt printre cele mai importante şi mai spectaculoase din lume şi acoperă perioadele Egiptului Antic, Greciei şi Romei, Arta Medievală, Renaşterea şi epoca barocă. Unele dintre ele sunt adăpostite şi în Palatele Hofburg şi Schönbrunn.
Kunsthistorisches Museum este unul dintre primele muzee de arte frumoase şi artă decorativă din lume. Muzeul a fost inaugurat în acelaşi an, 1891, cu Naturhistoriches Museum de către împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph I. Cele două muzee au exterioare identice şi se află unul în faţa celuilalt, despărţite fiind de Piaţa Maria Tereza. Cele două clădiri au fost construite între 1872 şi 1891, conform ideilor arhitecturale ale lui Gottfried Semper şi Karl Freiherr von Hasenauer.
Partea a doua a documentarului va putea fi urmărită sâmbătă, 24 februarie, la aceeaşi oră.

Sâmbătă, 17 februarie, ora 21.00
Românce în politică – docudramă, produsă de Radu Găină
Prezintă actriţa Monica Davidescu
Episodul 3 – Proust, Cocteau şi inefabilul prinţeselor valahe (Martha Bibescu, Anna de Noailles, Elena Văcărescu, Elena Şuţu)
Invitaţi: Neagu Djuvara; Dorin Matei – istorici
Episoadele trei şi patru „Proust, Cocteau şi inefabilul prinţeselor valahe" şi „Acel farmec subtil al doamnelor de odinioară" evocă anii primului război mondial din perspectiva unor personalităţi ca Elena Văcărescu, Anna de Noailles, Martha Bibescu, Elena Şuţu, Veturia Goga, Cella Delavrancea, Maruca Cantacuzino, Eliza Brătianu, Maria Ventura, Irina Procopiu şi regina Maria.
    În cel de-al treilea episod al docudramei Românce în politică, producătorul şi realizatorul Radu Găină surprinde şi face cunoscută şi telespectatorilor prietenia dintre scriitorul Marcel Proust (interpretat de Marian Voicu), poetul, scriitorul, dramaturgul, dar şi regizorul Jean Cocteau (interpretat chiar de către producător) şi prinţesele valahe aflate la Paris în acea perioadă. Prinţesele valahe – Andreea Păduraru o va interpreta pe Martha Bibescu, Ruxandra Ţuchel pe Elena Văcărescu, Dana Cavaleru va intra în pielea Annei de Noailles, iar în rolul Elenei Şuţu va fi Claudia Robu –, ca urmare a prieteniei cu cei doi, reuşesc să aducă în discuţiile vremii şi numele României, mai ales că în acele zile se semna Tratatul de pace în Conferinţa de la Versailles. Istoricii Neagu Djuvara şi Dorin Matei reprezintă vocea autorităţii, aducând telespectatorilor argumentele istorice asupra momentului.
TVR Cultural difuzează, începând cu data de 3 februarie, serialul de şase docudrame intitulat „Românce în politică". Cea care îi însoţeşte pe telespectatori în poveştile eroinelor serialului este actriţa naţionalului bucureştean, Monica Davidescu, alături de care vor mai apărea şi alţi actori cunoscuţi ai scenei şi filmului – Carmen Ungureanu (în rolul Reginei Maria), Diana Dumbravă, Nicolae Nastasia.

Sâmbătă, 17 februarie, ora 23.00
Medalion regizoral Jacques Rivette
Cele patru prietene  (LA BANDE DES QUATRE – Franţa, 1988)
Cu: Bulle Ogier, Benoît Regent, Fejria Deliba
Regia: Jacques Rivette
    Dramă. Anna, Joyce, Claude şi Lucia sunt prietene. Ele împart aceeaşi locuinţă de la periferia Parisului şi frecventează cursul de artă dramatică al lui Constance Dumas, o regizoare renumită pentru faptul de a lucra exclusiv cu femei. Lucia, o tânără portugheză, este ultima care s-a alăturat fetelor, înlocuind-o pe Cecile care decide să plece pentru a locui cu un amant invizibil şi misterios. Personaj care reuşeşte să distrugă armonia care domnea între cele patru femei…
    Fetele au de pregătit la clasă o piesă de Marivaux, care, în mod straniu, pare a le influenţa existenţa din afara scenei.

Duminică, 18 februarie, ora 21.30
Chopin, cu Andras Schiff (CHOPIN WITH ANDRAS SCHIFF – Marea Britanie, 1999)
Producător: Mischa Scorer
    Pentru comemorarea morţii lui Chopin în 1849, pianistul András Schiff face un portret al vieţii şi operei sale. Compozitorul şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă la Paris; cu toate acestea el nu şi-a uitat originea poloneză.
Deşi unii îl consideră pe Chopin un romantic cu o creaţie „uşoară”, Schiff îl priveşte cu totul altfel: „Numai un pianist poate simţi plăcerea şi bucuria de a interpreta Chopin". În plus, András Schiff doreşte să corecteze această impresie şi vrea ca Chopin să fie privit drept unul dintre cei mai mari şi serioşi compozitori.
Chopin s-a născut în Polonia, unde a şi locuit până la vârsta de 20 de ani; apoi a plecat şi a rămas la Paris până la sfârşitul vieţii. Nu şi-a uitat niciodată rădăcinile poloneze, iar muzica sa este profund impregnată de tonuri folclorice şi dansuri din Polonia sa natală. Dar el şi-a petrecut o bună parte a vieţii în saloanele strălucitoare ale Parisului de secol XIX, bucurându-se de admiraţia nemăsurată a societăţii.
Ca pianist, Chopin a fost autodidact şi a dovedit o tehnică excepţională care uimea pe oricine îl asculta.
Chopin era o persoană foarte închisă şi în general inexpresivă, elegant în înfăţişare, ţinută, dar şi maniere. În tinereţe, a avut două relaţii romantice, dar în ciuda faptului că femeile îl adorau, nu s-a căsătorit niciodată. Este, de altfel, cunoscută relaţia sa de câţiva ani cu nonconformista Georges Sand.
Puţini compozitori au reuşit să emoţioneze atât de puternic generaţii întregi. Iar popularitatea muzicii sale este intensificată de imaginea romantică a fragilului şi palidului compozitor prea repede stins din viaţă.
Documentarul a fost filmat în Polonia şi la Paris, ilustraţia muzicală cuprinzând, evident,  fragmente din muzica lui Chopin.

Duminică, 18 februarie, ora 23.00
Japon (Mexic-Germania-Olanda-Spania, 2002)
Regia: Carlos Reygadas
Cu: Alejandro Ferretis, Magdalena Flores, Yolanda Villa, Martin Serrano
    Dramă. Un pictor mexican, cinic şi deziluzionat, pleacă într-un loc uitat de lume, undeva la capătul ţării, pentru a se sinucide. El găseşte adăpost în casa unei bătrâne metise, care locuieşte singură într-un canion pustiu. Confruntat cu splendoarea naturii sălbatice şi cu infinita căldură umană a gazdei sale, bărbatul se va lăsa cuprins de beţia simţurilor şi de dragostea de viaţă.
    Directorul Carlos Reygardas a finanţat cu 50.000 de dolari din banii săi primele filmări la pelicula Japon.
    Filmul a fost recompensat cu premiul Camera d’Or la Festivalul Filmului de la Cannes în anul 2002.

Bucuresti, 16.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *