Shadow

Raportul trimestrial Saxo T2: Jocul Fragmentării și reechilibrarea lumii, departe de dominația occidentală

Saxo, specialistul în tranzacționare și investiții online, a publicat astăzi raportul trimestrial pentru T2 2023 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro-centrale care afectează portofoliile clienților.

Turbulențele recente din sectorul bancar au generat unde de șoc pe piețele financiare globale. La rândul său, raportul Saxo pe T2 urmărește să abordeze impactul acestei crize, care va avea consecințe importante pe termen scurt, mediu și lung atât pentru sistemul bancar, cât și pentru economia globală.

Silicon Valley Bank a devenit declanșatorul unui tip foarte vechi de panică, una în care deponenții și-au pierdut încrederea în bancă și s-au bulucit spre ușa de ieșire”, explică directorul de investiții al Saxo, Steen Jakobsen. Spre deosebire de criza financiară globală, „această criză bancară nu se referă la solvabilitatea băncilor, ci la posibilitatea ca băncile să continue să opereze profitabil în cazul în care costurile de finanțare cresc”.

Jakobsen abordează, de asemenea, fragmentarea lanțurilor de aprovizionare, deoarece națiunile din întreaga lume se asigură că resursele critice sunt disponibile la granițele lor sau printr-un partener comercial prietenos. Comerțul mondial, deși este încă global, s-a fragmentat în noi blocuri și alianțe, pe măsură ce lumea se reechilibrează, departe de dominația occidentală – acesta este Jocul Fragmentării.

Saxo Bank logo

Combinate cu impactul continuu al războiului din Ucraina, cu cea mai mare volatilitate a obligațiunilor din istorie și cu deciziile de politică inflaționară ale autorităților monetare, aceste evenimente vor impune investitorilor să reconsidere modul în care este ordonată lumea și ce va însemna această nouă configurație pentru investițiile lor pentru viitoarele trimestre, ani și decenii.

Acțiunile și o lume plină de necunoscute

Până acum, acest an a fost cu adevărat un carusel pentru investitori”, spune Peter Garnry, șeful strategiei de acțiuni la Saxo. O piață de acțiuni puternică în primele două luni ale anului a fost susținută de „condițiile financiare încă insuficient de strânse pentru a reduce inflația și vremea blândă în Europa, care a evitat o criză energetică”.

Acest lucru a „împins modelul nostru de evaluare MSCI World considerabil peste media istorică, scăzând randamentul dobânzii reale așteptate în viitor”, a adăugat el. „Trăim într-o lume a randamentelor așteptate mai scăzute până când clasele de active s-au adaptat la evaluări mai scăzute, pe fondul acceptării unei inflații mai ridicate din punct de vedere structural.”

În ceea ce privește Jocul Fragmentării, „este în esență o dinamică geopolitică strategică de asigurare a unui acces mai robust la energie, tehnologie și apărare între marile state naționale concurente”. În plus, „fragmentarea economiei globale va pune probabil inflația la un nivel structural mai ridicat, iar costul capitalului va crește, determinând companiile de calitate scăzută să scadă în dimensiuni”.

Dezvoltarea slabă a pieței versus puterea piețelor emergente

Marfurile cheie, de la țiței la cupru și minereu de fier, au început în 2023 cu câștiguri puternice, cu convingerea că o redresare post-pandemie a Chinei, cel mai mare consumator de materii prime din lume, va compensa cu mult norii economici întunecați din Europa și SUA” notează Ole Hansen, șeful strategiei pentru mărfuri la Saxo.

Cu toate acestea, redeschiderea Chinei nu a fost suficient de puternică „pentru a compensa impactul negativ al creșterii dobânzilor”, în special în urma poziționării Fed și a ceea ce piețele ar putea vedea drept „recesiune prin proiect, adică Fed s-a pregătit să ia măsuri agresive pentru a reduce inflația, indiferent de impactul economic, adică dobânzi mai mari și mult mai multe decât se anticipa anterior.”

Impactul Jocului Fragmentării se face simțit și pe piețele de mărfuri – și anume în sectorul energetic. Cuprul, în special, este susținut de „cererea în creștere din partea vehiculelor electrice, generarea de energie regenerabilă și stocarea și transportul energiei”.

Ce se întâmplă când un ciclu de restricții se termină înainte ca inflația să fie redusă?

Cu o perspectivă retrospectivă perfectă, ciclul de înăsprire fiscală care a început la sfârșitul anului 2021, dar care nu s-a accelerat cu adevărat până în vara anului trecut, a fost prea mult și prea rapid pentru cele mai slabe verigi din sistemul financiar global”, explică șeful strategiei FX la Saxo, John Hardy.

Ciclul ratei dobânzii s-a transformat acum brusc – este timpul să luăm în considerare următoarea încetinire. „Dacă piețele de obligațiuni sună alarma, băncile centrale trebuie să treacă la acțiune și în cele din urmă vor implementa controlul curbei randamentului (YCC) în stilul Băncii Japoniei. Mișcarea poate să nu fie explicită la început, dar va exista de facto. Și înseamnă că acum trecem pragul acestei noi ere în care băncile centrale și-au pierdut independența.”

Investitorii în valută vor trebui să determine care valute sunt susceptibile de a oferi cele mai puține dobânzi reale negative și care active pot menține cele mai mari randamente reale (active solide și companii care pot crește prețurile cu inflația sau chiar mai bine) și care economii oferă cele mai multe dintre aceste active, într-o lume implicată în Jocul Fragmentării.”

A whole new world of higher interest rates

Policymakers have moved quickly to get a handle on recent market stress,” says Christopher Dembik, Head of Macro Analysis at Saxo, providing access to emergency lending and USD swap lines to boost dollar liquidity. “But this liquidity backstop – which is in no way comparable to Quantitative Easing – won’t go to the real economy. That’s what should worry us.”

The level of uncertainty is unusually high. Market participants need to focus on the impact of the unfolding market stress on broad lending conditions and the deeper structural weaknesses among smaller banks, especially with respect to commercial property.” This is a concern not only in the US, but in Europe and the UK, as “higher interest rates and lower affordability in the real estate sector are also destabilising the financial and macro landscape.”

China și Jocul Fragmentării global

De la reformele sale economice și de la deschiderea din anii 1980, China s-a integrat din ce în ce mai mult în economia mondială. Expertul Saxo în strategie din Hong Kong, Redmond Wong, explică că „modelul de decenii al țării, care consumă multă forță de muncă și energie, orientat spre export a beneficiat de pe urma globalizării” și că „încearcă să joace un rol mai important în instituțiile economice multilaterale ale ordinea economică internațională predominantă stabilită de Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial.”

Mai exact, pe măsură ce concurența cu SUA se intensifică, „China caută să înlocuiască ordinea americană, nu în totalitate, ci selectiv și regional”. Își realizează acest obiectiv prin îmbrățișarea globalizării, în același timp, organizând alianțe specifice și construirea de blocuri regionale în Asia Centrală și Orientul Mijlociu pentru a se poziționa favorabil în ordinea globală. Cu toate acestea, China se confruntă în continuare cu o serie de provocări, deoarece încearcă să asigure resurse vitale – inclusiv tehnologia și datele.

India și Asia de Sud-Est oferă calm în furtună

În ciuda restructurării economice, politice și financiare a lumii, strategul macro Saxo Charu Chanana spune că „India rămâne un partener preferat pentru multe economii globale, nu doar în ceea ce privește comerțul, ci și în ceea ce privește securitatea și tehnologia și aducerea pe termen lung. oportunități de investiții într-o lume fragmentată.”

Căutând să depășească limitele tradiționale de viteză ale națiunii, inclusiv protecționismul și birocrația împovărătoare, „India lucrează din greu pentru a se poziționa ca un centru de producție și export atractiv pentru companiile multinaționale”, precum și „reducerea barierelor comerciale, eliminarea tarifelor și cautarea de a câștiga acces preferențial la piețele globale” și concentrându-se pe acordurile comerciale bilaterale.

Între timp, deoarece piețele rămân agitate, „este de asemenea prudent să subliniem beneficiile diversificării”. Creditul asiatic „în special în partea din față a curbei, rămâne mult mai puțin vulnerabil în lumina unui grad oarecum mai scăzut de înăsprire a politicilor din regiune în ciclul actual”. De asemenea, „continuă să fie susținut de o perspectivă mai bună de creștere în China, în contrast cu recesiunea în creștere, precum și cu riscurile financiare din SUA”.

Protejarea de turbulențe a unei poziții lungi pe bursă

În urma tulburărilor recente de pe piețele financiare globale, investitorii vor căuta modalități de a-și proteja portofoliul. „O modalitate de a reduce riscul, menținând în același timp potențialul de creștere – piețele se recuperează uneori mai repede decât se aștepta – este să folosești mai multe opțiuni”, explică coach-ul de investiții Hans Oudshoorn.

În timp ce strategia se aplică în mod obișnuit acțiunilor individuale, „se poate face și relativ ușor la nivel de portofoliu dacă portofoliul este în strânsă corelație cu piața mai largă”.

Implementarea unei astfel de abordări permite investitorilor să construiască un anumit grad de protecție pentru portofoliul lor, cu toate acestea, „nu este o construcție pentru urmărirea unor randamente ridicate”. Mai degrabă, „este o centură de siguranță pentru portofoliul de bază, menținând în același timp un potențial de creștere dacă instrumentul de bază crește”.

Pentru a accesa Perspectiva Saxo T2 2023 completă, cu articole mai aprofundate de la analiștii și strategii săi, accesați: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *