free download 78 travel guides written by experts

Raliul Dakar 2017 – Etapa a doua: Resistencia – San Miguel de Tucumán, 803 km

• Două modele MINI John Cooper Works Rally urcă în Top 10 • Al-Rajhi încheie etapa a doua pe locul al şaselea; Hirvonen a fost al optulea • Przygonski este al 12-lea la general

Bucureşti/München. În cea de-a doua zi a ediţiei 2017 a Raliului Dakar, startul etapei a fost, pentru toţi competitorii, în oraşul Resistencia din Argentina. La ora locală 12.05, prima maşină a pornit în etapa a doua, cu o lungime totală de 803 kilometri, dintre care 275 de kilometri reprezentau proba specială off-road – o secţiune care promitea un ritm rapid pe un teren prăfuit şi stâncos, nu diferit de o etapă WRC.

Echipajul X-raid Team format din Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi navigatorul Timo Gottschalk (Germania) a urcat în clasamentul general, după o evoluţie bună care s-a încheiat cu locul al şaselea în etapa a doua. Graţie acestui rezultat, cei doi au urcat un loc în clasamentul general, ocupând poziţia a şasea. Tandemul X-raid Team s-a declarat mulţumit de evoluţia noului MINI John Cooper Works Rally (#306) şi aşteaptă ascensiunile ce duc spre munţi.


Vorbind despre etapa a doua, Al-Rajhi a spus: “Multe zone de mare viteză şi multe linii drepte. Am făcut tot ce am putut pentru a ne menţine viteza – după cum ştiţi, dacă pierzi 2 km/h din viteza maximă, distanţa cedată este mare. Au mai rămas zece zile şi putem forţa mai mult pentru că acum nu mai ţine totul de viteză”.

Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Périn (Franţa), coechipierii lor în cadrul X-raid Team şi aflaţi în cel de-al doilea MINI John Cooper Works Rally, au progresat şi ei în clasamentul general. O nouă evoluţie consistentă, în fapt o amintire a performanţei lor în ediţia trecută a Dakarului, i-a adus pe locul al optulea în ierarhia etapei a doua. Aceasta a făcut ca fostul pilot din WRC să fie acum pe acelaşi loc şi în clasamentul general.

Hirvonen: “A fost o etapă foarte rapidă. La un moment dat, drumul a fost drept pentru 10 kilometri, cu acceleraţia la podea aproape tot timpul. Mai este mult până la sosire, dar astăzi a fost mai mult despre drag racing, nu despre raliuri”.

Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia), echipaj aflat într-un MINI ALL4 Racing (#316), au avut un ritm bun în etapa a doua şi au urcat pe locul al 12-lea în clasamentul general, după o clasare pe poziţia a 11-a în clasamentul zilei. Chiar dacă sunt abia primele zile, Przygonski şi-a propus deja o clasare în Top 10 la finalul competiţiei.

Un loc în urma lui Przygonski, pe poziţia a 13-a, este modelul MINI John Cooper Works Rally (#308) al echipajului format din Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania). Perechea X-raid nu a încheiat etapa a doua aşa cum şi-ar fi dorit, dar Terranova – un pilot cu mare experienţă în Dakar – este conştient că locurile în cursă se pot schimba la fel de repede precum vremea din America de Sud.

Terranova: “Astăzi nu a fost o zi bună. Ştergătoarele nu au funcţionat dintr-un motiv pe care nu îl ştiu, aşa că nu am putut vedea de noroi şi am pierdut timp…”

Pentru Mohamed Abu Issa (Qatar) şi Xavier Panseri (Franţa) – echipajul X-raid Team (#322) – este prima cursă împreună. Şi mai interesant este faptul că acesta este primul Dakar pentru Abu Issa într-o maşină! Cu toate acestea, experienţa lui cu buggy-uri a contat, reuşind locul al 19-lea în etapa a doua. El şi Panseri se află acum în Top 20, pe poziţia a 19-a.

Restul familiei MINI a încheiat etapa a doua în siguranţă şi în Top 30. Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia), aflaţi la comenzile unui MINI ALL4 Racing (#314), şi-au păstrat locul al 22-lea după etapa secundă.

Sylvio deBarros (Brazilia) şi Rafael Capoani (Brazilia) a încheiat etapa a doua pe locul al 26-lea şi ocupă aceeaşi poziţie şi în clasamentul general. Stephan Schott (Germania) şi Paulo Fiuza (Portugalia) sunt cel de-al optulea echipaj din familia MINI şi acum ocupă locul al 28-lea.

Etapa a treia va avea startul la San Miguel de Tucumán şi se încheie la San Salvador de Jujuy, după ce sportivii vor parcurge o distanţă totală de 780 de kilometri.

Raliul Dakar 2017: poziţiile echipajelor MINI în clasamentul general după etapa 2

LocPilotNavigator#EchipăTimp
6Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită)Timo Gottschalk (Germania)306X-raid Team2h38:43 (+5:12)
8Mikko Hirvonen (Finlanda)Michel Périn (Franţa)303X-raid Team2h42:20 (+8:49)
12Jakub Przygonski (Polonia)Tom Colsoul (Belgia)316ORLEN Team2h44:18 (+10:47)
13Orlando Terranova (Argentina)Andreas Schulz (Germania)308X-raid Team2h46:42 (+13:11)
19Mohamed Abu Issa (Qatar)Xavier Panseri (Franţa)322X-raid Team3h00:56 (+27:25)
22Boris Garafulic (Chile)Filipe Palmeiro (Portugalia)314X-raid Team3h06:04 (+32:33)
26Sylvio de Barros (Brazilia)Rafael Capoani (Italia)339X-raid Team3h11:12 (+37:41)
28Stephan Schott (Germania)Paulo Fiuza (Portugalia)325X-raid Team3h16:44 (+43:13)

Raliul Dakar 2017 poate fi urmărit zi de zi la Eurosport. Etapa a treia (San Miguel de Tucumán – San Salvador de Jujuy) va fi prezentată în rezumat cu începere de la ora 0.05, reluarea fiind difuzată mâine, 5 ianuarie, de la ora 9.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *