free download 78 travel guides written by experts

Proiectul Realitatea TV “Bursa Valorilor Romanesti”

şi-a desemnat laureaţii lunii mai

Proiectul „Bursa Valorilor Româneşti”, iniţiat de Realitatea TV, care urmăreşte să evidenţieze în fiecare lună câte o personalitate de excepţie din zece domenii de activitate, pe baza unor criterii de valoare şi performanţă, a ajuns la ediţia dedicată lunii mai. Laureaţii desemnaţi de Juriul Naţional de elită sunt următorii:
1. ACTORI
Olga Tudorache
Cu unanimitate, juriul pentru „Bursa Valorilor Româneşti” a desemnat-o câştigătoare a lunii mai pe marea actriţă Olga Tudorache. Primind înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, actriţei i se recunoaşte şi prodigioasa muncă pedagogică, alături de întreaga activitate artistică. Personalitate de prim rang a filmului şi mai ales a teatrului românesc, Olga Tudorache lasă o urmă luminoasă şi de neconfundat. Plină de forţă şi dinamism, dublate de o seriozitate şi de o onestitate artistică rar întâlnite, Marea Doamnă a scenei nu lipseşte din nici o stagiune, împlinind an de an un CV impresionant. Cu roluri dintre cele mai diferite, de la monarh (Regina mamă) până la vânzătoare de mere – pere – castraveţi (Efectul razelor gamma asupra anemonelor), Olga Tudorache aduce şi păstrează parfumul marii pleiade actoriceşti a României, de la Vraca şi până la Adrian Pintea. Iubită până la adoraţie de studenţi, admirată de public, temută şi respectată de parteneri, domnia sa nu este doar un brand actoricesc, ci instituţie şi istorie.

2. JURNALIŞTI
Paul Rogojinaru,  Jurnalul Naţional
Materialele pentru care jurnalistul a fost selectat de juriu sunt cele trei reportaje apărute pe 1 mai, 5 mai şi 12 mai 2008: „Primăvara micilor”, „Stăvinerea luminată” şi „Ortac la Sâmbra oilor”. Motivele invocate sunt reacreditarea reportajului ca formulă publicistică, stilul utilizat – lipsit de tentaţii păşunisto – pravoslavnice şi absenţa voită a concluziilor, reportajul fiind o realitate şi atâta tot.

3. SCRIITORI
Ioan Lăcustă
Romanul său Luminare (Coborârea în text), apărut la Editura Polirom, a fost foarte bine primit de critică şi nominalizat în mod repetat de juriile literare care au evaluat cărţile apărute în anul 2007. Cea mai recentă nominalizare a cărţii a fost la Premiile Uniunii Scriitorilor.
Romanul confirmă clasa de prozator a lui Ioan Lăcustă, unul dintre cei mai originali, consistenţi şi imprevizibili autori din generaţia ’80. El e compus cu toate dexterităţile textualismului, dar şi cu acea gravitate caracteristică lui Ioan Lăcustă. Prozatorul este „scindat” între Cehov şi Caragiale, revendicându-se atât de la realismul minuţios şi substanţial, cât şi de la postmodernismul intertextual. Trend-ul constant pozitiv al bibliografiei lui Ioan Lăcustă înregistrează în dreptul acestui roman un vârf de excelenţă artistică.

4. INTERPREŢI VOCALI
Smiley
Artistul a fost selectat la această catgorie pentru primul său turneu solo de promovare, care îmbină idea de concert live cu stand-up comedy şi cu teatrul neconvenţional. Smiley a concertat deja la Galaţi, Iaşi, Sibiu, Cluj şi Piteşti, iar publicul a primit cu foarte mult entuziam acest gen de spectacol, care a necesitat mult timp, energie, creativitate şi talent pentru a fi pus în scenă. Turneul poartă numele „Smiley x 4”, iar interpretul apare în patru ipostaze diferite: cea live şi alte trei proiectate pe plasme, dinamica fiind dată de dialogul muzical dintre „cei patru”. Smiley urmeză să concerteze la Bucureşti, dar şi pe litoral, în aceeaşi formulă de succes.

5. POLITICIENI
Renate Weber
Pentru atitudinea fermă şi consecventă în privinţa apărării drepturilor omului şi, în special, pentru reacţia promptă în raport cu deriva anti-imigraţionistă a discursului electoral al fostului comisar european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, precum şi pentru reacţia împotriva promovării de către guvernul italian a unei legislaţii anti-imigraţioniste la limita reglementărilor comunitare.
Europarlamentarul român liberal Renate Weber (ALDE) a cerut demisia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, la începutul lunii mai. Weber i-a reproşat lui Frattini, comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne la acea dată, atacurile la adresa imigranţilor români făcute în presa din Italia. La iniţiativa Renatei Weber, a fost trimisă o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, în care i se solicita adoptarea unei poziţii publice faţă de declaraţiile cu caracter discriminatoriu făcute în ultimele săptămâni din luna aprilie de către Frattini, la adresa românilor din Italia. Weber a spus că afirmaţiile comisarului reprezintă o încălcare gravă a legilor comunitare şi a cartei drepturilor omului.

6. OAMENI DE AFACERI
Ruxandra Hurezeanu
Compania Ivatherm, controlată de Ruxandra Hurezeanu, este singurul producător român de dermatocosmetice pe bază de apă termală Herculane, conform Ziarului Financiar din 28 mai 2008. Ruxandra Hurezeanu a pus bazele companiei în 2005, după o lungă perioadă în care a lucrat în domeniul farmaceutic la companii precum Pharmatech Târgu-Mureş, Sandoz sau Novartis.

7. SPORTIVI
Florin Mironcic
Kanoistul brăilean de 25 de ani Florin Mironcic, multiplu medaliat la campionatele de profil din ultimii ani, a luat startul în cinci probe, reuşind să urce pe podium la trei dintre ele. El reprezintă marea revelaţie a kaiac-canoei româneşti. Este primul sportiv român, după Ivan Patzaichin în 1972, care a câştigat un titlu continental la canoe simplu. Va reprezenta România la Jocurile Olimpice de vară din luna august.

La categoriile „Cel mai iubit român”, „Cea mai iubită româncă” şi „Analişti politici” nu au existat laureaţi pentru luna mai.

„Bursa Valorilor Româneşti” a demarat în luna ianuarie şi reprezintă, în prezent,  un proiect independent de „Zece pentru România”, din punct de vedere al abordării şi metodologiei de desemnare a laureaţilor. Instanţa de judecată în cadrul Bursei este un Juriu Naţional de elită, format din 30 de personalităţi, respectiv câte trei pentru fiecare categorie din proiect. Juriul Naţional va propune lunar laureaţii celor zece categorii, după un set de criterii de valoare şi performanţă. În cadrul Galei din decembrie va fi decernat trofeul „Zece pentru România” unui câştigător recunoscut de public drept cel mai bun la categoria respectivă, dar va fi prezentat şi un top de 100 laureaţi – zece pentru fiecare categorie – pe baza activităţii din timpul anului a Juriului de elită.

Bucuresti, 23.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *