metalshow

Preţul corect in imobiliare – Un vis realizabil

Romanian Real Estate Network a fost prezentată astăzi în premieră în cadrul Congresului Naţional Imobiliar. Aceasta reprezintă o platformă extinsă de colaborare şi dialog pentru profesioniştii din domeniul imobiliar, care integrează serviciile Bursei de Valori Imobiliare lansate cu un an în urmă. Modificările operate au rezultat din funcţionarea pilot, pe parcursul unui an, şi din sugestiile venite din partea specialiştilor din industrie. Noua platformă integrează sistemul de tranzactionare BVI sub numele Fair Play şi îşi propune să sprijine transparenţa, informaţia corectă, vizibilitatea şi creşterea ratei de răspuns la solicitările clienţilor. “După un an de testare, am observat, spre exemplu, că se pot evita preţurile astronomice fără fundament, care îl determină pe cumpărător să aştepte mult iar pe agent să îşi piardă vremea“, spune Ştefan Negriţoiu, Director Dezvoltare Produse – RoREN. “Supraevaluarea preţurilor este rezultatul absenţei unui proces care să fixeze preţul unei proprietăţi, pornind de la valoarea sa reală. Tranzacţile din sistemul propus de noi au înregistrat diferenţe foarte mici între preţul iniţial şi cel la care s-a realizat tranzacţia, pentru că a existat o bază de monitorizare şi comparare. Pe măsură ce reţeaua se va extinde, acest proces va fi încă şi mai scurt, mai eficient şi mai aproape de realitatea tranzacţiilor“.

Sistemul propus de noi oferă agenţilor imobiliari posibilitatea obţinerii mai multor contracte de exclusivitate ce vor fi listate într-un loc protejat şi colaborarea pentru tranzacţionarea lor în cel mai scurt timp şi la cel mai bun preţ. Existenţa unei baze de date comună a proprietăţilor, prezentarea lor detaliată şi accesul la o arhivă a tranzacţiilor va conduce treptat la eliminarea speculaţiilor şi la formarea corectă a preţurilor. Sistemul  poate face posibilă mai buna înţelegere a evoluţiilor pieţei, fundamentează  documentarea pentru agenţii imobiliari şi dezvoltatori, asigurând astfel un răspuns mai prompt atât pentru proprietari cât şi pentru cumpărători. 

Romanian Real Estate Network permite vizualizarea unei arhive a tranzacţiilor şi posibilitatea
extragerii unor date comparabile. În plus, detaliile de tranzactţonare pot fi transpuse într-un raport cu care agenţii  pot fundamenta şi susţine într-o manieră profesionistă oferta de preţ pentru respectiva proprietate, atât în faţa proprietarului cât şi în faţa cumpărătorului.

Principalele probleme pe care RoREN le identifică pe piaţa tranzacţiilor imobiliare în acest moment şi care reprezintă încă o barieră pentru lansarea unei astfel de colaborări deschise sunt – neîncrederea în colaborarea dintre agenţiile imobiliare, nerespectarea condiţiilor de colaborare între agentii imobiliari şi clienţii lor, nesiguranţa obţinerii plăţii pentru serviciul de intremediere, nerecunoaşterea din partea clienţilor a muncii depuse în folosul lor de către agenţii imobiliari, dar, cel mai important aspect, este lipsa unui set de reguli, un cod de conduită care să reglementeze legal relaţiile dintre agenţii sau relaţiile agenţie – client.

Soluţia cu care vine RoREN este un sistem transparent de tranzactionare a proprietăţilor imobiliare şi de colaborare între agenţiile imobiliare, la nivel naţional, integrând serviciul Fair Play. Acest serviciu reprezintă un set de de norme şi reglementări care favorizează procesul de aşezare şi maturizare a pieţei şi profesionalizarea serviciilor din acest domeniu. Există trei nivele de înscriere în cadrul reţelei, fiecare având asociat un grad de acces la informaţia generată în reţea.

.„Lucrăm de mai mulţi ani la elaborarea acestui sistem şi am încercat să-l facem cât mai compatibil cu piaţa de imobiliare din România. Anul pilot în care am testat acest sistem şi ajustările pe care le-am facut pe baza feedbackului primit din partea agenţiilor şi dezvoltatorilor ne-au încurajat să continuăm acest demers. E drept, beneficiile pentru întreg sectorul imobiliar vor creşte exponeţtial cu contribuţia pe care agenţiile şi dezvoltatorii o vor aduce acestui sistem”, a adaugat Ştefan Negriţoiu.

Bucuresti, 12.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *