free download 78 travel guides written by experts

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a primit Cardul de Aptitudini ECDL

cu numarul 9 milioane subliniind astfel importanta detinerii competentelor IT pentru piata muncii si pentru o crestere economica sustinuta.

Jose Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene a primit Cardul de Aptitudini ECDL cu numarul 9 milioane in cadrul unei ceremonii ce a evidentiat atat succesul programului ECDL in lume cat si necesitatea mentinerii investitiei in competentele IT ca punct principal pe agenda politica a tuturor Statelor Membre UE pentru a se asigura dezvoltarea pietei muncii si crearea unei economii europene competitive.

Odata cu acceptarea Cardului de Aptitudini ECDL, Presedintele Barroso a accentuat faptul ca abilitatile IT sunt esentiale pentru toti europenii, Comisia Europeana fiind mandra ca a stat la originea “actiunii extraordinare a programului ECDL” si a progresului “uimtor” de a ajunge la un numar de 9 milioane de Carduri de Aptitudini. Presedintele Barroso a precizat ca “aptitudinile IT reprezinta o componenta de baza intre competente precum cititul si scrisul, acesta fiind mesajul pe care Comisia Europeana il transmite catre toti cetatenii europeni; in situatia economica actuala dificila, multi angajati vor avea nevoie sa fie reinstruiti si competentele IT pe care le pot dobandi ii vor ajuta sa gaseasca noi oportunitati pentru o viata mai buna”.

Pentru a ajuta la redresarea situatiei economice, Comisia Europeana a lansat Planul de Redresare Economica Europeana care sustine “investitiile inteligente” pentru a se determina o crestere marita si o prosperitate constanta pe termen lung. Planul face apel catre Statele Membre pentru a investi mai mult in educatie si reinstruire cu scopul de a proteja cetatenii Europei de una dintre cele mai grele crize economice.

Ca parte a acestui Plan, Comisia Europeana a propus o suma de 1 miliard de Euro pentru a extinde conexiunea la Internet in zonele rurale. Cu toate acestea, daca aceasta investitie nu este suplimentata cu instruire IT, Europa risca o crestere a divizarii digitale in zone in care nivelul competentelor IT au deja valori sub nivelul mediu european conform raportului Eurostat din 2008 care a indicat in 2007 faptul ca 49% dinlocuitorii unor arii mai putin populate din Europa nu au folosit niciodata Internetul.

Inainte de ceremonia de inmanare a Cardului de Aptitudini ECDL, in cadrul unei intalniri avand ca tema contributia competentelor IT la demersul dezvoltarii unei economii europene bazate pe cunoastere, delegatia Fundatiei ECDL a apreciat punctul de vedere al Presedintelui Barroso conform caruia instruirea in domeniul competentelor IT dau posibilitatea intregii societati de a profita de beneficiile tehnologiei.

Luand cuvantul in cadrul evenimentului de inmanare, Jim Friars, Presedinte al Consiliului Fundatiei ECDL, a precizat ca programul ECDL repezinta o adevarata poveste de succes europeana, subliniind ca dezvoltarea conceptului original s-a facut cu suportul Comisiei Europene. Prin inmanarea Cardului de Aptitudini ECDL Presedintelui Barroso, Fundatia ECDL recunoaste activitatea Comisiei Europene de dezvoltare individuala a cetatenilor prin crearea unor oportunitati de angajare mai bune si a unei societati informationale inclusive. Damien O’Sullivan, Chief Executive Officer in cadrul Fundatiei ECDL a sustinut faptul ca Fundatia ECDL este mandra sa ofere Cardul de Aptitudini cu numarul 9 milioane Presedintelui Barroso ca recunoastere a succesului organizatiei in asigurarea competentelor IT in Europa. Totusi, cu un procent de 40% de europeni care nu detin inca abilitatile de baza necesare pentru a putea folosi Internetul, raman inca multe lucruri de facut in continuare. Dnul. O’Sullivan a accentuat sustinerea din partea Fundatiei ECDL pentru obiectivele Strategiei i2010, competentele IT fiind un factor cheie in dezvoltarea unei societati informationale inclusive si a unei economii bazata pe cunoastere.

In aceasta perioada dificila, diminuarea educatiei si a trainingului pentru competentele IT ar putea intarzia capacitatea Romaniei de a depasi complet criza economica. In acest sens, ECDL ROMANIA face apel catre institutiile guvernamentale pentru a creste si a accelera investitiile in instruire si educatie, aceste conditii reprezentand o oportunitate pentru Romania ca la finalul recesiunii economice sa prezinte o economie mai dinamica si mai competitiva. Suplimentar, ECDL ROMANIA solicita guvernului, mediului de afaceri si societatii civile sa lucreze impreuna pentru a face fata provocarilor actuale si sa se concentreze asupra obiectivelor Strategiei de la Lisabona privind cresterea economica si a pietei muncii.

Materialul video al ceremoniei de inmanare a Cardului de Aptitudini ECDL Presedintelui Barroso este disponibil la adresa //www.youtube.com/watch?v=yB5LLCnuTxw  sau in format HD la adresa marketing@ecdl.org.ro .

Bruxelles, 18.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *