Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Planifică Neprevăzutul atenționează: metoda calendarului este o metodă contraceptivă riscantă

Planifică Neprevăzutul (www.planificaneprevazutul.ro), campania națională de informare și educare pe teme de contracepție și viată sexuală sănătoasă, atrage atenția asupra riscurilor la care se expun femeile care folosesc metoda calendarului. Majoritatea femeilor preferă să controleze momentul apariției unei sarcini. Cu toate acestea, statisticile arată că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an. În plus, metodele naturale de contracepție sunt preferate adesea, în ciuda riscurilor acestora privind apariția unei sarcini neplanificate și nedorite. Metoda calendarului este una dintre principalele metode tradiționale de contracepție care, alături de metoda retragerii, este preferată de 1 din 4 românce.

Metoda calendarului se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile din ciclul menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Metoda presupune evitarea contactului sexual în acele zile, urmând ca în restul zilelor să nu fie folosită nicio altă metodă contraceptivă. Statisticile arată că 92% dintre femeile din România știu de existența acestei metode, 45% au folosit-o cel puțin o dată, iar 8% se bazează pe ea la fiecare contact sexual.


Ce riscă ele? „Metoda calendarului este una riscantă și destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. Explicația este aceea că este greu pentru femeie să anticipeze cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă ciclul său menstrual este unul neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat, să existe, din diferite motive, un mic decalaj ce poate duce la apariția unei sarcini nedorite, dacă are loc un contact sexual neprotejat în acest interval”, spune Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul.

În general, în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului menstrual fiind considerată prima zi de menstruație. Perioada fertilă este cu aproximativ 4-5 zile înaintea și în ziua ovulației. Dacă ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a, iar dacă durata acestuia este de 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a. Dacă femeia are un ciclu menstrual neregulat, ziua ovulației este imprevizibilă, iar pentru calcularea perioadei fertile este nevoie de monitorizarea atentă a duratei ciclului menstrual timp de cel puțin 6 luni consecutive. Apoi, din ciclul cel mai scurt se scade numărul 18 pentru a se identifica ultima zi a perioadei fertile, iar din ciclul cel mai lung se scade numărul 11 și se identifică astfel prima zi a perioadei fertile. „Dacă se urmărește evitarea unei sarcini, atunci metoda calendarului nu este nici pe departe cea mai sigură cale”, adaugă Dr. Mirela Popa.

Ce cred femeile despre metoda calendarului? Conform cercetării Emergency Contraception Study realizat de compania globală de cercetare Millward Brown, cu sprijinul Gedeon Richter, în România:
·    62% dintre femei spun că metoda calendarului este una nesigură, iar 48% o consideră ineficientă;
·    Numai 3% o consideră o metodă contraceptivă sigură și de încredere;
·    43% dintre femei o folosesc pentru că nu presupune costuri;
·    47% o preferă pentru că nu este nevoie să meargă la medic pentru a o folosi;
·    12% o folosesc pentru că așa preferă partenerul de viață.

Din cauza inexactităților metodei calendarului, femeile se confruntă adesea cu o sarcină nedorită. Astfel, dacă are loc un contact sexual neprotejat, pilula de a doua zi este o soluție: aceasta are efect dacă este folosită în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, preferabil în primele 24 de ore, atunci când are eficacitate maximă, de 95%. Foarte important: pilula de a doua zi nu poate avea efect în cazul unei sarcini deja instalate și nu afectează dezvoltarea sănătoasă a sarcinii dacă a fost utilizată după ce sarcina s-a instalat.

Campania Planifică Neprevăzutul a fost lansată în octombrie 2013 de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, fiind o inițiativă de informare referitoare la folosirea corectă a contracepției de urgență, singura metodă contraceptivă care poate evita o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat. Ulterior, campania Planifică Neprevăzutul! s-a extins pentru a oferi informații complete despre folosirea tuturor metodelor moderne de contracepție, precum și cu privire la o viață sexuală sănătoasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *