Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Piața torturilor din România a ajuns la aproximativ 8 milioane de euro, în 2017

tort roz orhidee Delice

Conform unui studiu realizat de Cofetăriile Delice, în România s-au vândut peste 600 de mii de torturi în 2017. În județul Prahova s-au vândut anul trecut aproximativ 15 mii de torturi de eveniment, la un preț aproximativ 50 de lei kilogramul.

„În 2017, noi am vândut peste 2500 de torturi speciale, realizate pentru diferite evenimente precum nunțile, botezurile sau diferite aniversări tematice, acestea fiind pe lângă cele care se găsesc în mod normal în cofetării, la raft. Topul preferințelor ar fi: Mousse-ul alb cu fructe de pădure, Tortul de ciocolată belgiană (Belcolade în cazul nostru), iar pe trei torturile tip Trilogia, adică cele cu ciocolată albă, ciocolată crem si ciocolată neagră. Pe patru vin torturile tip Mon ami. După ani în care a ocupat locul I în topul preferințelor românilor, Belcolade a coborât astfel pe locul doi”, spune Laurențiu Dascălu, asociat Cofetăriile Delice.

tort roz orhidee Delice
tort roz orhidee Delice

De aproximativ trei ani, oamenii s-au reorientat către Mousse-ul alb cu umplutură de fructe de pădure și pralin crocant la bază, însă Belcolade, prăjitura cu ciocolată cu lapte belgiană creată de Carmela Dragomir, rămâne una dintre cele mai cautate prăjituri de către români. Prețul unui kilogram din acest fel de tort, la raft, este 55 de lei.

”Cifra și numărul de torturi create special pentru evenimente, par impresionante, dar este un fapt extrem de adevărat. Românii consumă aproximativ 600 de mii de torturi pe an. Toate acestea se împart în două mari categorii: torturi din ingrediente naturale, adică cu ou, unt, lapte etc. și torturi din prafuri. Evident că cele din a doua categorie dețin peste 80 de procente din piață, deși producătorii le comunică drept manufacturate, lucru adevarat, dar înșelător într-o anumită măsură. Deci, atenție la consistența cremelor, a ciocolatelor și la frișcă. Dacă e din unt, atunci trebuie să se simtă untul în ea!”, declară Laurențiu Dascălu.

Tort manufacturat la Cofetăriile Delice – 24 de mii de lei

Cofetarul expert al Cofetăriilor Delce, Carmela Dragomir, singurul cofetar român care deține trei medalii de aur la Olimpiadele de Cofetărie a creat, de-a lungul anilor, cele mai impozante torturi din țară. Cel mai înalt tort creat pentru o nuntă celebră a depășit 2.40 m și a costat 24 mii de lei.
Tortul „Prințesă” a numărat 550 de ornamente în formă de fluturi și 3000 de orhidee, toate realizate manual.

„La acea nuntă am mers cu opt oameni. Intrarea în sala restaurantului era mai mică pentru un așa tort. După ce am reușit să-l instalăm, am avut o problemă cu deplasarea lui în mijlocul sălii, se balansa și risca să cadă. Ne-au ajutat să facem asta toți chelnerii de la eveniment. După ce l-am prezentat în fața invitaților, a trebuit să-l tăiem și să-l punem pe farfurii ornat cu fluturi. A fost o întreagă desfășurare de forțe, dar a meritat”, își amintește Carmela Dragomir, creatoare tortului.

Torturile Roberta și Olivia sunt alte creații de mari dimensiuni ale Cofetăriilor Delice care au primit numele celor care le-au comandat.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.