free download 78 travel guides written by experts

Pasionat de istorie? 3 orașe istorice de care te vei îndrăgosti

Orașele istorice ale lumii, în pofida tendințelor tot mai accentuate de modernizare, și-au purtat prin veacuri frumusețea lor aparte, care continuă să învăluie în farmecul de odinioară generații de-a lungul încă de la primii pași pe care îi vei face în oraș. Iar unele dintre cele mai frumoase sunt acelea în care omenirea a creat o istorie care încă fascinează.

Cairo, poartă de intrare spre tărâmul faraonilor

Al Azhar, Cairo
Al Azhar, Cairo

sursa foto

Dacă vrei să rămâi fascinat de istoria și cultura multimilenară a Egiptului poți vizita în partea de sud-vest a orașului Cairo faimoasele piramide și Sfinxul de pe platoul Gizeh, care sunt considerate minuni ale lumii antice. Tot în apropierea orașului Cairo se păstrează prima piramidă cunoscută până în prezent, și anume piramida în trepte Djoser. Călătoria în trecutul glorios al faraonilor te va purta și spre magnificul Muzeu Egiptean din Cairo, care te așteaptă să-i treci pragul și să rămâi uimit de cea mai mare colecție de artefacte egiptene, în jur de 120.000.

Cairo este un oraș cosmopolit și, astfel, pe aproape orice străduță vei merge, vei păși pe urmele vechilor romani, de la care se mai păstrează Turnurile Romane, parte din fortificațiile de odinioară de pe malul Nilului; ale primilor creștini, de la care se păstrează biserica „Sfinților Serghie și Vah”, cea mai veche biserică creștină din Cairo; dar, nu în ultimul rând, pe urmele arabilor, de la care au rămas clădiri impresionante, precum castelul construit de Salah al-Din, moscheea și parcul Al-Azhar.

Acestor bogății ale perioadelor antice și medievale li se adaugă construcții mai recente, adevărate atracții turistice, precum Turnul Cairo de 187 de metri de pe insula Gezira, de unde vei admira orașul. Pentru a fi martor la o asemenea călătorie în trecutul celui mai mare oraș din Orientul Mijlociu și Africa și principalul centru cultural al lumii arabe, ar fi de preferat să ajungi în Egipt prin early booking.

Atena, leagănul civilizației occidentale

Străbătută de râul Kifissos și străjuită de munți, Atena a fost locul de origine a nenumărate concepte intelectuale și artistice, printre care și cel de democrație, de aceea Atena este considerată leagănul civilizației occidentale.

În secolul al 5-lea, numit „secolul de aur”, în timpul guvernării lui Pericle, au fost construite celebrele construcții ale Atenei: Acropole și Parthenonul, simbolul triumfului artistic și arhitectural al vechilor greci.

Veche capitală a lumii culturale antice, cucerită pe rând de macedoneni, romani, bizantini, otomani, Atena are numeroase locuri istorice care te vor impresiona, precum situri arheologice, ruine, biserici, teatre antice și muzee – Muzeul Acropole, Muzeul Național de Arheologie, considerat unul dintre cele mai mari muzee ale lumii cu exponate despre civilizația antică greacă; Muzeul de numismatică, Templul lui Zeus – cel mai mare templu din Grecia; Templul Erechtheion, care domină dealul Acropole; Odeonul lui Herodes Atticus, care găzduia în Antichitate spectacolele de teatru și recitalurile de muzică; stadionul Panathinako, cel mai vechi și cel mai mare stadion din lume construit în întregime din marmură albă, încă din anii 330-329 îHr.

Peste toate acestea au trecut peste 2 milenii, însă acest oraș nu încetează a fascina turistul care îi știe istoria sa. De aceea, aceste mărturii ale culturii Antichității, împreună cu atracțiile turistice din zilele noastre, cu tavernele, magazinele cu suveniruri, ori cu plajele însorite, fac din capitala Greciei o destinație turistică importantă a lumii.

Roma, orașul etern de pe cele 7 coline

Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume care abundă de istorie este Roma. A fost numită „Caput mundi” („Capitala lumii”) sau „La Città Eterna” („Orașul etern”), deoarece Roma istorică și-a purtat stindardul pe trei continente, încât Marea Mediterană a devenit un lac roman, fapt pentru care s-a păstrat și expresia că „Toate drumurile duc la Roma”.

Capitală imperială vreme de mai multe secole, cetatea istorică a Romei de pe fluviul Tibru și-a îmbogățit zestrea culturală cu monumente publice splendide, palate, temple, băi publice, teatre, grădini, precum Forumul Roman – centrul vieții romane antice; Colosseum – cel mai mare amfiteatru roman; Pantheon roman – una dintre cele mai vechi și cele mai bine conservate monumente din Roma; Dealul Palatin, cu casele imperiale ale lui Augustus și Livia.

Citește aici un ghid complet scris de un insider (cuprinde atracțiile cunoscute alături de numeroase locuri mai puțin știute de vizitat).

Deși a căzut din secolul al 5-lea în mâinile barbare, Roma a trecut treptat sub protecția papalității, însă o înflorire deosebită s-a petrecut în timpul Renașterii. De acea perioadă se păstrează bazilica „Sfântul Petru”, care este inima Romei, și muzeele Vaticanului, cu celebra capelă Sixtină.

În Roma vei găsi și alte nenumărate locuri care te vor uimi, precum catacombele San Callisto, castelul Sant Angelo, splendida biserică San Clemente, dar și monumentul Victor Emanuel al II-lea, cel care a realizat unificarea Italiei și în timpul căruia Roma a devenit capitala Italiei unite. Astfel, orașul de pe cele 7 coline este inegalat în frumusețea clădirilor, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai interesante orașe istorice din întreaga lume.

Orașele istorice nu sunt pentru turiștii grăbiți, dornici să-și materializeze cu ajutorul fotografiilor trecerea prin locuri istorice, ci ele își dezvăluie frumusețea lor aparte celor care le știu istoria, perioadele lor de înflorire și de decădere. De aceea, orașele încărcate cu istorie continuă să-și arate strălucirea de odinioară, chiar dacă timpul își pune amprenta sa asupra lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *