free download 78 travel guides written by experts

Orga Salii Radio s-a intors acasa!

– concert inaugural –

Pentru a marca acest eveniment, Radio Romania va gazdui marti, 16 martie 2010, incepand cu ora 19.00, un recital extraordinar sustinut de Jennifer Bate (Marea Britanie), una dintre cele mai cunoscute si apreciate organiste din intreaga lume.

Va invitam la Sala de Concerte a Radioului Public pentru a ne bucura impreuna de magia unica a sunetelor orgii noastre, pe care iubitorii de muzica le vor gasi la fel de placute și de ravasitoare ca la inceput.

Din program: Sebastian Bach – Toccata si Fuga in re minor; Robert Schumann – Canon in si bemol minor; Franz Liszt – Fantezie si Fuga pe tema de Bach; Cesar Franck – Preludiu, Fuga si Variatiuni; Felix Alexandre Guilmant – Scherzo (din Sonata nr. 5); Louis Vierne – Impromptu; Leon Boellmann – Suita Gotica.

Orga din Sala Radio (tip opus 3270) este cea mai mare orga din Romania si una dintre cele mai mari din Europa. Numara aproximativ 7300 de tuburi, fiind realizata de firma RIEGER – KLOSS VARHANY S.R.O., care s-a ocupat si de reparatia instrumentului. Lucrarile au costat aproximativ 450.000 de euro, sursele de finantare pentru acest proiect fiind asigurate din alocatia bugetara pentru anul 2009 si din surse proprii.

Instalata in incinta salii de concerte in 1960, nu a mai suferit de-a lungul timpului nicio imbunatatire sau reparatie, in ultimii ani nemaiputand fi folosita la adevarata sa valoare.

Lucrarile de reparatie au presupus refacerea integrala a instrumentului prin inlocuirea tuburilor fatadei, precum si a unei parti din celelalte tuburi, refacerea cutiilor de aer, a consolei, inlocuirea motoarelor pentru furnizarea aerului si a rezervoarelor de stocare a presiunii aerului, inlocuirea cutiei orgii si a structurii de sustinere a instrumentului.

Dupa reinstalarea orgii in Sala Radio, finalizata la data de 20 decembrie 2009, a urmat realizarea acordajului, care a durat aproximativ 2 luni.

Bucuresti, 10.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *