free download 78 travel guides written by experts

#Ode2Joy SoNoRo Conac închinată patrimoniului arhitectural românesc

Pe 9 mai, de Ziua Europei și la chemarea președintelui Europa Nostra, Placido Domingo, de a celebra prin acțiuni culturale în spiritul Odei Bucuriei de Ludwig van Beethoven un monument al patrimoniului arhitectonic din fiecare țară a Europei, SoNoRo Conac a oferit două concerte publicului constanțean în Cazinoul din Constanța. Materialul realizat poate fi vizionat în Social Media, pe pagina de Facebook SoNoRo, alături de alte materiale reunite sub hashtag-ul #Ode2Joy, prin care toată Europa a celebrat Anul Patrimoniului Cultural European 2018.

#Ode2Joy SoNoRo Conac - Artisti Cazino Constanta. Photo credit Serban Mestecaneanu
#Ode2Joy SoNoRo Conac – Artisti Cazino Constanta. Photo credit Serban Mestecaneanu

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, al Ordinului Arhitecților din România și Institutul Național al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

“Am fost luați prin surprindere de numărul foarte mare de solicitari de participare la concertul de la Constanța, aproape 500 în doar câteva ore de la anunțarea concertului și, de aceea, ne-am bucurat să oferim o reprezentație suplimentară în Cazinou, pentru a da ocazia cât mai multor constanțeni să se bucure de concert și să rememoreze perioada de glorie a acestei minunate clădiri art nouveau, dar și a orașului Constanța, un oraș european cosmopolit la început de secol XX”, declară Emanuela Ghyka- Brand Communication Manager BRD Groupe Societe Generale.

După un început de turneu fulminant în sudul țării, SoNoRo Conac va reveni în Transilvania, zona predilectă a concertelor de muzică de cameră desfășurate în case, conace și castele valoroase din punct de vedere arhitectonic din țara noastră.

“Am ales pentru programul muzical de la Cazinou lucrări ale compozitorilor care au trăit și au compus în perioada Belle Époque, a începutului de sec. XX, pentru a face legătura cu stilul arhitectural în care este construit Cazinoul și cu perioada sa de glorie. Însă, așa am reușit să facem legătura și cu următoarea noastră destinație, zona Transilvaniei, de unde provin sau unde și-au găsit inspirația compozitori precum György Ligeti sau George Enescu, incluși în programul de aseară și care se vor regăsi în concertele de la Palatul Baroc din Timișoara, Teatrul din Oravița, Palatul Culturii din Târgu Mureș sau Castelul Mikes – Zabola Estate, din județul Covasna”, declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.
Concertele din Transilvania vor fi susținute de artiștii Erik Schumann (vioară), Francesco Ionașcu (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă), Marcin Sieniawski (violoncel) și Cvartetul Tiberius.
Programul complet al concertelor SoNoRo Conac este următorul:
Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc, jud. Timiș, 12 mai
Teatrul din Oravița, jud. Caraș-Severin, 13 mai
Universitatea de Artă și Design din Cluj – Casa Matei Corvin, județul Cluj, 14 mai
Palatul Culturii din Târgu Mureș, jud. Mureș, 16 mai
Castelul Mikes din Zăbala, jud. Covasna, 17 mai
Conacul Pană Filipescu din Filipeștii de Târg, jud. Prahova, 18 mai
Palatul Mogoșoaia, București, 19 mai
Conacul Sturdza-Cantacuzino-Pașcanu de la Popești, jud. Iași, 30 mai
Castelul MIMI, Republica Moldova, 31 mai
Palatul Culturii din Blaj, județul Alba, 4 iunie
Muzeul Secuiesc al Ciucului – Castelul Miko, jud. Harghita, 5 iunie
Casa Olănescu – Institutul Francez, București, 18 septembrie
Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia”, jud. Vrancea, 19 septembrie

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: alexa.petre@sonoro.ro sau 0741.190.470.
După fiecare concert, publicul este așteptat la un cocktail oferit de Illy și crama Avincis.
Pentru mai multe informații și programul complet: www.conac.sonoro.ro
SoNoRo Conac este un proiect derulat sub Înaltul Patronaj al Președenției României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *