Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

O șansă istorică pentru un clavecin regal

Licitația „Clavecinul regilor. De la Versailles la Peleș”

Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, marți 9 mai 2017, orele 19:00

După aproape trei ani de lucru în spatele ușilor închise, a venit momentul primului episod public din Proiectul Taskin: o licitație de strângere de fonduri pentru susținerea restaurării clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Național Peleș.

Vrem să facem mai mult pentru acest instrument unic și am convins o seamă de importanți artiști români să ni se alăture. Vă invităm cu drag să participați la această licitație. Este o minunată ocazie de a sprijini realizarea proiectului prin achiziționarea unor lucrări valoroase de artă contemporană.

licitatie-clavecin-regal
Licitația „Clavecinul regilor. De la Versailles la Peleș” este un eveniment organizat de Asociația Antiqva, în asociere cu casa de licitații Artmark, cu scopul de a contribui la strângerea de fonduri destinate restaurării clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Național Peleș. În licitație vor fi prezente aproximativ 60 de lucrări aparținând unora dintre cei mai importanți artiști români contemporani care, prin acest eveniment caritabil, își leagă simbolic operele de destinul unui instrument rarisim. Ion Grigorescu, Ștefan Râmniceanu, Mircea Cantor, Horea Paștina, Viorel Mărginean suntdoar câțiva dintre artiștii români consacrați care contribuie la acest proiect exemplar.

Clavecinul de la Peleș a fost cumpărat de către Felix Bamberg pentru colecția regelui Carol I. Felix Bamberg, doctor în filosofie, istorie şi estetică, autor al unor remarcabile studii de de istorie a artei şi, în acelaşi timp, expert de artă şi colecţionar, diplomat al Prusiei şi apoi al Germaniei, este cel care îl îndeamnă pe rege să participe la licitaţiile mai importante din Europa epocii pentru formarea colecției regale de tablouri și obiecte de artă.

Povestea clavecinului începe într-un atelier din Antwerp la 1621, fiind creațialui Andreas Ruckers. După un secol și jumătate, clavecinul a ajuns în atelierul vestitului constructor parizian de clavecine Pascal Taskin. El readuce instrumentul la viață, dându-i „cetățenie franceză” și transformându-l într-un clavecin cu două manuale și patru registre. Inițial în proprietatea familiei regale a Franței, aparținând Doamnei Élisabeth, sora Regelui Ludovic al XVI-lea, clavecinul avea să devină instrumentul de suflet al reginei Elisabeta, patroană a artelor, mare iubitoare a muzicii și a poeziei.

Astăzi, instrumentul face parte din Patrimoniul Național fiind clasat în categoria „Tezaur”. Proiectul de restaurare implică o echipă de experți internaționali și români, iar clavecinul Taskin, care a fost „mut” din perioada comunismului până în prezent, va putea fi admirat și ascultat din nou, ca urmare a proiectului actual de restaurare.

Proiectul mai cuprinde realizarea unui album și a unui film documentar, realizarea unor înregistrări de muzică barocă, precum și prezentări publice ale instrumentului și organizarea unei stagiuni cu concerte de clavecin susținute de importanți claveciniști europeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *