Shadow

O echipă medicală din Sibiu marchează o nouă premieră pentru Europa de Est: prima intervenție de reconstrucție a valvei mitrale, realizată prin abord minim invaziv cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generație

Particularitatea cazului constă în reconstrucția tridimensională a valvei mitrale, cu ajutorul dispozitivului revoluționar Memo 4D, utilizat doar de câteva centre de excelență din Europa de Vest

O echipă medicală din cadrul spitalului Polisano – MedLife, coordonată de Conf. Dr. Victor Costache, a realizat prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D. Operația a constat în reconstrucția tridimensională a valvei mitrale native, asigurând, astfel, un flux unidirecțional al sângelui, dinspre atriul spre ventriculul stâng. În prezent, doar câteva centre de excelență au primit acreditarea de a utiliza acest sistem, spitalul din Sibiu fiind primul din Europa de Est care obține acest drept.

Intervenția, realizată prin abord minim invaziv, a salvat o pacientă de 49 de ani, care în urmă cu aproape un an a fost diagnosticată cu insuficiență mitrală severă. Afecțiunea a apărut în urma rupturii mai multor cordaje la nivelul valvei mitrale, situată între atriul și ventriculul stâng, iar din cauza neînchiderii corespunzătoare, aceasta determina scurgerea sângelui înapoi în atriul stâng în perioada de contracție a inimii.

Dr. Victor Costache
Dr. Victor Costache

Primele semne ale bolii s-au manifestat prin scăderea tolerenței la efort, cu agravare progresivă, iar într-un timp relativ scurt calitatea vieții pacientei a fost influențată semnificativ. Pentru a-și putea relua stilul de viață activ în cel mai scurt timp, femeia a evitat intervenția clasică, care presupune deschiderea sternului, dorindu-și o recuperare post-operatorie mult mai rapidă.

“Intervenția de reconstrucție tridimensională a valvei native, prin mini-toracotomie laterală dreaptă video-asistată, cu o incizie de 5 cm, a fost realizată cu ajutorul unui inel de nitinol și a șase cordaje de Goretex, calibrate la o precizie milimetrică. Avantajul utilizării dispozitivului Memo 4D constă în minimizarea timpului operator și timpului în care cordul este oprit. În plus, fiind vorba de reconstrucția și nu de schimbarea valvei, a fost evitat tratamentul anticoagulant, care poate avea efecte secundare multiple pe toată perioada vieții pacientei. Acest tip de intervenție presupune o recuperare foarte rapidă, pacienta fiind externată după patru zile, iar după două săptămâni își poate relua stilul de viață, întorcându-se la serviciu”, a declarat dr. Victor Costache, coordonatorul echipei medicale.

Operațiile realizate cu inelul Memo 4D prezintă beneficii multiple, printre care diminuarea riscului de SAM (mișcare sistolică anterioară), optimizarea statusului hemodinamic, standardizarea implantării neocordajelor, ușurința și rapiditatea în implantare. “Particularitățile acestui sistem nu sunt doar în beneficiul pacienților, ci și în favoarea noastră, a chirurgilor, întrucât simplifică intervențiile. În prezent, în cadrul spitalului Polisano – MedLife, toate plastiile mitrale sunt realizate cu ajutorul acestui dispozitiv revoluționar”, a adăugat dr. Victor Costache.

Echipa medicală care a realizat intervenția, coordonată de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, a fost formată din medici specialiști în chirurgie cardiovasculară – dr. Felix Fărcaș și dr. Anca Maria Chitic și anestezie-terapie intensivă, dr. Modrigan Irina.

În Centrul de Chirurgie Cardiovasculară Polisano – MedLife Sibiu s-au tratat, de-a lungul timpului, peste 4500 de pacienți cu afecțiuni cardiace și s-au realizat zeci de premiere medicale. Centrul dispune de patru săli de operație de ultimă generație, asigurând toată gama de intervenții ce se pot realiza în sfera cardiovasculară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *