Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

MOL România va sprijini cu 300.000 de lei 19 ONG-uri care vor desfăşura proiecte de terapie emoţională şi prin artă în 2017

 •    MOL România a anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul celei de-a opta ediții a programului MOL pentru sănătatea copiilor.
 •    MOL România va sprijini cu 300.000 de lei 19 ONG-uri, care vor derula programe de terapie emoţională şi prin artă pentru 870 de copii și adolescenți cu nevoi speciale.
 •    În edițiile precedente, MOL România a susținut cu peste 2 milioane de lei 129 de proiecte care au ajutat 9.000 de copii

MOL România și Fundația pentru Comunitate au anunțat lista organizațiilor non-profit care vor beneficia de finanțare în cadrul celei de-a opta ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Proiectele de terapie prin artă și terapie emoționale derulate cu acest sprijin, vor ajuta 870 de copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecţiuni grave.

„În cele 8 ediţii ale Programului MOL pentru sănătatea copiilor desfăşurate până în prezent au fost înscrise pentru finanţare aproximativ 840 de proiecte, care ne-au impresionat prin calitatea lor profesională. Mai important, însă, aceste proiecte ne-au arătat, în cele mai multe cazuri, poveşti de succes şi ne-au dovedit că prin muncă, perseverenţă şi dăruire se pot câştiga bătălii care par altminteri pierdute din start, iar viaţa unor copii se poate îmbunătăţi semnificativ. Prin susținerea în continuare a acestui program, noi, echipa MOL România, dorim să le transmitem atât specialiştilor implicaţi în proiecte cât şi celor afectaţi şi familiilor lor că nu sunt singuri, că noi suntem alături de ei şi îi vom sprijini în demersurile lor”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.


În perioada 29 septembrie – 30 octombrie  2016, organizații non-profit și asociații care derulează proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave au înscris 122 de proiecte pentru a primi finanţare în cadrul celei de-a 8-a ediţii a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. În urma jurizării au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 19 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2016 – august 2017.

Fondurile alocate de MOL România pentru această ediție a Programului sunt de 300.000 lei. Dintre cele 19 ONG-uri câștigătoare, 6 vor obține finanțare pentru prima dată în timp ce altele 13 s-au mai numărat printre beneficiari în ediții anterioare ale acestui Program.

Organizațiile selectate provin din București și din județele Alba, Bihor, Cluj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu și Timiș. Proiectele câștigătoare utilizează terapie prin artă – prin muzică, terapii corporale (prin mișcare și dans), drama terapie, terapie prin metoda Phronetic; terapii ocupaționale utilizând tehnici de art-terapie, de modelare a lutului și altor materiale organice; terapii asistate de animale, acvaterapie; terapii emoționale – prin basm, povestiri sociale, joacă, teatru de păpuși și terapie umanist-experiențială; stimulare și integrare senzorială, crearea unor materiale auxiliare didactice pentru copii nevăzători.

“Asigurăm informarea ONG-urilor interesate pe tot parcursul anului. Pe lângă publicarea condițiilor de înscriere comunicăm și rezultatele obținute prin proiectele finanțate. De asemenea răspundem telefonic sau prin corespondență la întrebările referitoare la organizarea programului și la criteriile profesionale. Această informare continuă asigură șanse egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs de proiecte. Se observă și în acest an că o treime dintre ONG-urile câștigătoare s-au înscris prima dată în program, prezentând proiecte de calitate profesională convingătoare pentru juriu.”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.

Lista proiectelor finanțate poate fi accesată pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro.

Despre Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor

Programul MOL – Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizaţiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundaţii, asociaţii, federaţii) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave

În cele șapte ediții precedente, MOL România a sponsorizat 129 proiecte cu peste 2 milioane de lei, beneficiarii fiind peste 9.000 de copii și tineri.

Juriul ediției 2016 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară, Roxana Morun, realizator, TVR Timișoara, Gyöngyi Tar, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Asociația Audiosofia din București, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor în ediția precedentă.

Proiecte 2017

În cadrul proiectului din 2017, Asociația Hip-Tep din Aiud va oferi servicii de terapie asistată de cai unui număr de 14 copii care vor dobândi astfel noi abilități pentru o viață independentă. De asemenea, va fi organizată Cupa MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a II-a, eveniment în cadrul căruia copiii cu dizabilități își vor putea arăta talentele în diferite probe de călărie terapeutică.

Colaboratorii Asociației Române de Terapii Expresive din București vor utiliza art-terapia Phronetic în vederea reabilitării psihosociale a 40 de copii instituționalizați cu diverse tulburări psiho-emoționale, boli cronice și grave.

Fundația Hospice Emanuel din Oradea va oferi intervenții psihosociale unui grup de 20 de copii diagnosticați cu diferite afecțiuni incurabile și familiilor lor. Proiectul „Viața ta a schimbat lumea: un program psihosocial pentru cele mai scurte vieți și cei dragi ai lor” vizează utilizarea unor tehnici de art-terapie pentru creșterea calității vieții beneficiarilor care se confruntă cu provocări majore la o vârstă fragedă și care au parte de schimbări profunde în viață cauzate de boală.

În cadrul proiectului intitulat „Povești din lumea păpușilor”, specialiștii de la Asociația Down Oradea vor utiliza dramaterapia pentru stimularea limbajului, creșterea interacțiunii sociale și a inteligentei emoționale și interpersonale pentru 18 copii cu Sindrom Down, beneficiari ai Centrului de zi Iedera.

În 2017, Asociația Kozmutza Flóra va derula etapa a III-a a proiectului intitulat „Învățare și distracție în apă – Acvaterapie pentru copii cu nevoi speciale din Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flóra Cluj Napoca”, în cadrul căruia 20 de copii cu deficiențe de auz sau deficiențe multiple vor fi ajutați în dezvoltarea capacităților motrice deficitare și în dezvoltarea independenței atât în apă cât și în activitățile cotidiene.

Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România (Cluj) a dezvoltat un program de recuperare complex pentru 21 de copii ce frecventează Grădinița Specială Malteză. Proiectul intitulat „Susține-le pașii” va utiliza terapia asistată de câini pentru micii beneficiari cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani, care trăiesc cu dizabilități neuromotorii și deficiențe mintale asociate.

Proiectul denumit „Fericirea ne face să creștem”, conceput de Asociația Prosperitas Vitae, își propune completarea serviciilor complexe de dezvoltarea timpurie din centrul din Sânmartin (județul Harghita) cu activități de terapie prin artă în vederea reabilitării și dezvoltării psihomotorice a copiilor cu tulburări de dezvoltare.

Asociația Culturală Udvarhelyszék din Odorheiu Secuiesc va fi susținută în editarea unor materiale auxiliare pentru predarea și învățarea matematicii în cazul nevăzătorilor și a celor cu deficiență gravă de vedere (clasele I-VI).

Fundația Salvator din Gheorgheni își propune prin proiectul „Bucuria Călăriei II” să desfăşoare activități de stimulare multisenzorială prin terapie ecvestră (terapie asistată de cai), urmărind recuperarea, reabilitarea și dezvoltarea armonioasă a copiilor cu dizabilități, facilitând formarea autonomiei personale și integrarea școlară și socială a beneficiarilor.

Asociația Euromis din Iași și-a propus îmbunătățirea calității vieții a 15 de copii cu deficiențe de vedere, elevi ai Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos, prin creșterea stimei de sine și prin îmbunătățirea abilităților de a interacționa cu cei din jur și cu ei înșiși. În proiectul intitulat „Ferestre către tine” vor fi utilizate metode și tehnici bazate pe principiile psihoterapiei umanist experiențiale.

Scopul proiectului intitulat „Arta vindecării – vindecare prin artă”, conceput de specialiștii Fundației Talentum din Târgu Mureș, este creșterea rezilienței, a eficienței personale și a stării de bine la 30 de copii cu tulburări fizice și psihice, provenind din familii aflate în dificultate, utilizând terapia prin artă și psihodrama pentru copii.

În cadrul proiectului intitulat Căsuța cu turtă dulce, colaboratorii Fundației Haven din Piatra Neamț vor utiliza terapie ocupațională pentru 22 de copii care trăiesc cu dizabilități (diagnosticați cu autism, Sindrom Down, retard psihomotor și altele). Evidențiind abilitățile copiilor, specialiștii fundației propun valorizarea acestora în cadrul unui centru ocupațional, arătând că beneficiarii posedă deprinderi care pot fi utilizate în mod productiv.

Asociația persoanelor cu deficiențe de auz Ascultă Viața! din Sibiu, în proiectul intitulat „Sunetul lutului 2017”, derulat în Iași, va ajuta copiii cu deficiențe de auz să-și dezvolte unele abilități de viață independentă, psihomotrice, de relaționare și comunicare, dar și de sensibilizare cu privire la obiectele caracteristice domeniului artistic rezultate din activități de olărit.

Proiectul Cartea Magică, propus de Asociația Vedem Împreună din Sibiu va implica o colaborare între copii cu dizabilități de vedere și de auz, cu vârste cuprinse între 7 – 13 ani, vizând realizarea unor imagini în relief după obiecte care vor fi fotografiate de copii și listate pe hârtie specială, contribuind la dezvoltarea personală a copiilor cu dizabilități și integrarea lor în comunitate.

Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare va realiza o grădină senzorială pentru copiii cu dizabilități. Scopul proiectului Magic Garden este acela de a crea un spațiu de terapie multisenzorială într-un mediu natural pentru copii cu dizabilități și diferite boli, facilitând astfel creșterea capacității de concentrare, îmbunătățirea comunicării, socializării, ajutând micii beneficiari să conștientizeze lumea care-i înconjoară.

Prin proiectul „Prietenii mei blănoși”, Asociația HorsEmotion din Timișoara dorește să îmbunătățească calitatea vieții a 30 de copii asistați în leagănul de copii prin ședințe individuale de hipoterapie, prin activități terapeutice asistate de câini, precum și activități recreative cu efect terapeutic în aer liber.

Asociația Corabia Prieteniei din Timișoara prin proiectul „Fantezie, bucurie și culoare – ateliere de terapie prin joc și dramaterapie” se adresează copiilor cu tulburări de dezvoltare a limbajului și comunicării, având ca scop exprimarea trăirilor frustrante sau traumatice într-un cadru terapeutic, facilitând totodată sensibilizarea comunităților din care fac parte asupra nevoilor lor.

Prin intermediul atelierelor de dezvoltare emoțională, Asociația Învățăm cu Pictograme din Timișoara va contribui la deschiderea unor noi orizonturi, expunerea propriilor trăiri și diminuarea comportamentelor auto-agresive sau depresive, facilitând creșterea stării de bine la nivel fizic și emoțional în cazul a 15 copii cu autism și alte tulburări de dezvoltare.

Proiectul intitulat Emoțiile fac parte din mine – nu mă mai tem, conceput de Asociația Română pentru Studiu și Intervenție în Traumă din Timișoara, își propune îmbunătățirea înțelegerii emoțiilor, a relației dintre emoții și corp, cât și creșterea capacităților de exprimare verbală a acestora, utilizând metode de evaluare și terapie emoțională, pentru o mai bună capacitate de autoreglare pentru 20 de copii traumatizați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *