Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

MOL Grup a demarat construcția fabricii de polioli de la Tiszaújváros – o investiție de peste 1,2 miliarde de Euro

• Complexul poliol este preconizat să fie pus în funcțiune în 2021 și va crea 200 de noi locuri de muncă în perioada de operare.
• Cu un buget de 1,2 miliarde de euro, susținut și de guvernul ungar prin scutiri de impozite și ajutoare pentru investiții, acest proiect este cea mai mare investiție MOL, din resurse proprii .
• Fabrica va avea tehnologie de ultimă generație și va fi construită de compania germană thyssenkrupp Industrial Solutions

Tiszaújváros – A fost pusă piatra de temelie a fabricii de polioli de la Tiszaújváros. Complexul este preconizat să fie pus în funcțiune în 2021. MOL va investi 1,2 miliarde de Euro pentru construirea fabricii care va avea o capacitate de producție de 200,000 de tone de polioli pe an.

Zsolt Hernádi, Chairman and CEO of MOL Grup, Dr. Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies în cadrul thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, membru al Parlamentului ungar și Mihály Varga, Ministrul ungar al Finanțelor, au luat parte la ceremonia de marcare a demarării construcției. MOL Petrochemicals din Tiszaújváros va fi singura companie din Ungaria și din Europa Centrală și de Est cu un lanț valoric integrat, de la extracția țițeiului până la producția de polieter polioli (materii prime utilizate pe scară largă în producția de materiale plastice). Acest proiect va oferi oportunități de angajare pe termen lung pentru 200 de persoane.

MOL Grup lanseaza constructia fabricii de polioli de la Tiszaujvaros

Fabrica, a cărei producție este preconizat să înceapă în 2021, este cel mai mare proiect de investiții din surse proprii din istoria MOL, cu un buget total de 1,2 miliarde de euro, inclusiv ajutorul de investiții al guvernului ungar în valoare de 131 de milioane EUR (o combinație de scutiri de impozite și ajutoare pentru investiții și subvenții pentru investiții în numerar). Potrivit estimărilor MOL, uzina va contribui cu aproximativ 150 de milioane de euro pe an la rezultatele financiare ale Grupului MOL (EBITDA). Poliolii reprezintă o materie primă importantă și foarte căutată pentru producția de materiale plastice, cu largă întrebuințare în numeroase industrii precum cea auto, construcții și industria textilă. Complexul Tiszaújváros va produce poliol folosind tehnologii eficiente și ecologice, cum ar fi procesul HPPO (tehnologia de transformare a peroxidului de hidrogen în oxid de propilenă) dezvoltat de thyssenkrupp și Evonik.

„Acest proiect de investiții va face ca Grupul MOL să fie unul dintre cei mai importanți actori din industria chimică a regiunii, MOL fiind singura companie din Europa Centrală și de Est care controlează întregul lanț valoric de la extracția țițeiului până la producția de poliol”, a spus Zsolt Hernádi. „Odată pusă în funcțiune în 2021, fabrica va îmbunătăți și mai mult poziția Tiszaújváros în industria chimică, deoarece expertiza și noua infrastructură de producție de aici pot atrage investitori suplimentari în zonă.”

„Astăzi marcăm un pas important pentru transformarea industriei chimice din Ungaria, precum și pentru cooperarea dintre MOL și thyssenkrupp”, a spus dr. Sami Pelkonen. ”Prin Viziunea 2030, MOL urmărește o agendă ambițioasă de creștere. Suntem mândri și ne-am angajat durabil să susținem această viziune și să contribuim cu tehnologiile și cunoștințele noastre la un sector chimic inovator și durabil.”

Unul dintre fundamentele Strategiei MOL 2030 – Enter Tomorrow vizează extinderea lanțului valoric petrochimic al companiei și producția de bunuri cu valoare adăugată. Fabrica de polioli și fabrica de cauciuc sintetic deschisă anterior sunt puncte de reper ale acestei strategii. Uzina de cauciuc sintetic a MOL Group și a companiei nipone JSR produce 60.000 de tone de cauciuc butadien-stirenic prin polimerizare (S-SBR), un produs chimic foarte căutat la nivel mondial. Principala componentă a cauciucului sintetic este butadiena, produsă de MOL la o fabrică din proximitate, în funcţiune din 2015.

Informații succinte despre MOL Group Petrochemicals

În conformitate cu strategia sa pentru 2030, Grupul MOL îşi propune să facă progrese în dezvoltarea de produse chimice cu valoare adăugată şi produse chimice de specialitate, transformându-se într-un important grup din Europa Centrală şi de Est şi pe acest segment. Polieteri poliolii, care servesc drept materie primă pentru spuma poliuretanică, reprezintă principala direcţie a expansiunii petrochimice a Grupului MOL datorită gamei largi de aplicaţii în industria automobilelor, a construcţiilor, a ambalajelor şi a mobilei. Cu această investiţie strategică, MOL îşi propune să devină un partener strategic al producătorilor de poliuretan din ECE prin valorificarea lanţului valoric complet integrat, a tehnologiei de ultimă generaţie şi excelenţa serviciilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *