free download 78 travel guides written by experts

Meditatia și viața cotidiană

Geshe Rabten
Editura Herald

„Geshe Rabten a fost cel mai emonent pionier al buddhismului tibetan în Europa.” Iată așadar de ce un volum care îi poartă semnătura nu poate suscita decât interes, deopotrivă pentru ce doresc să afle primele informații despre meditație și stările conștiinței și pentru cei care sunt interesați de informații de la surse importante, de detalii care să îi ajute în practica zilnică.

Meditatia si viata cotidiana 2017

 

Volumul recent apărut la Editura Herald cuprinde două învățături importante: prima parte îi este dedicată conștiinței întrucât „mintea (…) nu este o simplă temă comună religiilor și filozofiilor, ci reprezintă, de fapt, punctul central al tuturor trăirilor noastre, însăși caracteristica ce distinge ființele de destul fenomenelor existente.”. Cea de-a doua parte, dedicată meditației, „conține instrucțiuni indispensabile tuturor celor care doresc să se dedice în mod serios practicii meditației.”

„Mulți oameni practică meditația. (…) Dar nu puțini sunt aceia care credă că meditează, însă nu fac altceva decât să-și destindă mintea. În realitate, nu aceasta înseamnă meditația. Atunci când ne așezăm pentru a medita, trebuie să fim conștienți că scopul meditației este controlul minții. (…)

Alte persoane cred că meditația se reduce doar la a se concentra într-un singur punct. (…) În realitate, fixarea minții asupra unui punct este doar una dintre formele de meditație: mediația de concentrare. Dar există, de asemenea, un alt tip de meditație, cea analitică, în care mintea, cu ajutorul raționamentelelor, se angajează într-o reflecție activă, căci atunci nu este absolut deloc fixată pe un punct anume.”

Iată așadar doar câteva citate care arată cât de util este conținutul volumului de față tuturor celor care doresc să se dedice în mod serios practicii meditației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *