free download 78 travel guides written by experts

Marele Tot: De la originea universului și a vieții până la sensul existenței

Sean Caroll
Editura Herald

În lucrarea Marele Tot: De la originea universului și a vieții până la sensul existenței Sean Caroll își propune să explice istoria universului, de ce aceasta este adevărată și să ofere “puțină terapie existențială. Vreau să demonstrez că, în ciuda faptului că facem parte dintr-un univers care funcționează conform unor legi fundamentale impersonale, contăm cu adevărat” (p. 11)

Cartea dezvăluie într-un fel accesibil oricui modul în care funcționează universul și locul oamenilor în univers. De la Big Bang la sensul existenței umane – totul prinde sens, astfel încât Marele Tot devine o călătorie fascinantă care nu își propune să umilească omul, ci să sublinieze măreția universului și de ce fiecare om contează.

Marele Tot: De la originea universului si a vietii pana la sensul existentei

Lucrarea este structurată în șase părți. Prima secțiune se concentrează asupra universului extins, din care omul reprezintă doar o mică parte, în timp ce a doua a vorbește despre calea care ar trebui urmată în încercarea noastră de a înțelege lumea. Cea de-a treia secțiune se concentrează asupra lumii “așa cum este ea de fapt (…), legile fundamentale ale naturii. Vom discuta despre teoria câmpurilor cuantice, limbajul de bază al fizicii moderne. (…)

Chiar dacă pornim la drum având cu noi câteva lege ale fizicii, mai avem mult de muncă până să conectăm aceste principii mai profunde la bogăția lumii înconjurătoare. în secțiunea a patra, “Complexitatea”, începem să înțelegem cum se realizează aceste conexiuni.” (p. 13)

Cea de-a 5-a secțiune se concentrează asupra misterului conștiinței, pentru ca ultima parte să abordeze “ cea mai dificilă problemă dintre toate, construirea unei sens și a unor valori intr-un cosmos lipsit de scop transcedental.” (p. 14)

“Cu toții avem griji și dorințe, induse de evoluție, de creștere sau de mediul nostru. Misiunea noastră este să împăcăm grijile și dorințele din interiorul nostru și dintre noi. înțelesul pe care îl găsim în viață nu este transcendent, dar asta nu înseamnă că este mai puțin valoros.” (p. 15)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *