Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Liliacul

Jo Nesbø
Editura Trei

Liliacul este romanul de debut al lui Jo Nesbø. Scrisă în urmă cu 20 de ani, povestea a cucerit și cucerește încă mulți cititori din întreaga lume.

Totul a început într-un zbor Oslo – Sydney al autorului. Acesta decisese să viziteze Australia alături de un prieten bun însă, în timpul zborului, a apărut ideea personajului principal: Harry Hole. Și această idee nu i-a dat pace autorului pe parcursul concediului (ca amuzament, prietenul lui a decis să se întoarcă acasă, la familie, mai devreme, întrucât personajul fictiv devenise prietenul cel mai bun al lui Jo Nesbø în acea perioadă).

Liliacul  Jo Nesbø

Scris pe măsură ce realiza documentarea (lucru inedit pentru autor), Liliacul are în centru ancheta uciderii unei norvegience de douăzeci și trei de ani în Australia. Detectivul Harry Hole este trimis în Sydney să colaboreze cu poliția locală pentru a afla cine a ucis-o pe norvengiancă.

Aici, lui Hole i se spune că este, desigur, invitat să urmărească evoluția anchetei, dar este sfătuit să îi lase pe investigatorii australieni să rezolve misterul.

Totuși, unul dintre detectivi, un negru, îl implică în investigație. Aceasta devine prilej pentru norvegian de a descoperi Australia și cultura, problemele, realizările și legendele sale. Aşa se face că romanul Liliacul devine şi o frescă a societății şi un prilej pentru cititori de a descoperi Australia şi oraşul Sydney, de acum 20 de ani, prin ochii norvegianului. Pentru noi, românii, este o ocazie de a vedea şi Norvegia zugrăvită în alte culori decât cele la care ne-am aştepta.

Acţiunea este bine dozată, detaliile sunt atent prezentate, personajele bine create (de-a lungul romanului aflăm multe detalii şi despre detectiv şi viaţa lui), elementele de psihologie minuţios adăugate, astfel că nu este de mirare că Liliacul este un roman de succes internaţional (a fost tradus în 50 de limbi și a vândut 40.000.000 de exemplare în întreaga lume), iar că seria care îl are în centru pe Harry Hole cuprinde, în prezent, 11 cărţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *