Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

La mulți ani, Alexandru Repan!/ Apostolul Bologa

  • Săptămâna aceasta spunem: La mulți ani, Alexandru Repan! (n. 26 februarie 1940)
  • Casa de Producție TVR vă propune filmul „Apostolul Bologa”, regizat de Dominic Dembinski și premiat ca „Cel mai bun spectacol de teatru TV” la Gala Premiilor UNITER 2019

„Alexandru Repan a fost unul dintre mentorii debarcarii mele teatrale la Teatrul Nottara din București. Am creat impreuna un Lopahin fermecator în Livada de vișini a lui Cehov! A urmat un minunat Berenger din Regele moare de Eugen Ionescu, cu care am colindat lumea.
N-am fost despărțiți de ani și, în acest timp, mi-a oferit o prietenie statornică și generoasă!
A participat entuziast și cu un profesionalism desăvârșit la nașterea unui personaj inventat vizual de noi: Tatăl lui Apostol Bologa din filmul meu de televiziune inspirat de Pădurea spânzuraților de Rebreanu.
Îi urez viață lungă și creativă, îi mulțumesc că mereu lucrul cu el mi-a fost prilej de învățătură, cea mai recentă colaborare fiind chiar o încoronare a drumului nostru artistic și uman!
La mulți ani, Maestre! Cum să-ți mulțumesc? Poate revăzând acest film, pe care ți-l dedicăm!” – Dominic Dembinski

Alexandru Repan
Alexandru Repan

Adaptare după celebrul roman al literaturii româneşti, „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, filmul este un poem cinematografic spus de importanţi actori ai cinematografiei româneşti, precum: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Demeter Andras, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaş, Mircea Postelnicu, George Constantinescu şi Albert Demeter.

Producţia a avut premiera TV în 30 noiembrie, la TVR 1 și a făcut parte din proiectele Televiziunii Române dedicate Centenarului Marii Uniri.

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina Învierii.

Amintirile lui devin filmul „Apostolul Bologa”. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte – sfinţii şi eroii, nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care cei de azi ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.

Apostolul Bologa. TVR. Credit foto Bristena de Saatmari
Apostolul Bologa. TVR. Credit foto Bristena de Saatmari

Imaginea filmului este semnată de Daniel Şerbănică, montajul de Dragoş Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, muzica: Matei Bucur Mihăescu, ilustraţia muzicală: Mihaela Constantinescu
Adaptarea și regia Dominic Dembinski

Program de difuzare:
Vineri, 21 februarie, ora 23.00*, TVR Internațional
Sâmbătă, 22 februarie, ora 11.00*, TVR Moldova
Duminică, 23 februarie, ora 20.00*, TVR 3

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István.

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *