bucharest tech week 2021

Jocurile de puzzle ajută copiii sa dezvolte abilități cognitive

Un puzzle poate oferi divertisment de lungă durată, dar și numeroase beneficii în ceea ce privește dezvoltarea cognitivă a copiilor de toate vârstele. Activitățile de rezolvare a jocurilor de puzzle pentru copii pot începe de la vârste foarte fragede și pot continua pe măsură ce micuții cresc. În plus, există o mulțime de puzzle-uri pentru adulți, cu o complexitate foarte ridicată.

Există puzzle-uri concepute doar pentru copii mici, cu piese mari realizate din lemn sau alte jocuri de puzzle durabile. Pentru micuții care sunt în primii ani de viață, dar și pentru copiii preșcolari, rezolvarea unui puzzle ajută la îmbunătățirea abilităților de bază, cum ar fi coordonarea mână-ochi, deoarece acest lucru presupune manipularea obiectelor relativ mici și plasarea acestora în locuri specifice.

Jocurile de puzzle ajută copiii sa dezvolte abilități cognitive

sursa foto

Odată cu trecerea anilor, nevoile copiilor în ceea ce privește educația se schimbă, devenind mai complexe. Astfel, aceștia ajung să rezolve puzzle-uri din ce în ce mai complicate, cu un număr din ce în ce mai mare de piese și care necesită o coordonare mai avansată. Pentru copiii mai mari, rezolvarea jocurilor de puzzle poate ajuta la dezvoltarea abilităților analitice, a comunicării și a colaborării, a logicii și a atenției la detalii.

Jocurile de puzzle îmbunătățesc, de asemenea, abilitățile spațiale ale unui copil. Rezolvarea unui puzzle presupune ca micuțul să vizualizeze cu atenție o piesă de puzzle și apoi să rotească mental piesa de puzzle până la 360 de grade pentru a găsi potrivirea exactă. Acest lucru îl obligă pe copil să se îndepărteze de gândurile concrete și să intre într-un tărâm al gândurilor abstracte. El trebuie să-și imagineze rezultatele unei acțiuni (în acest caz, rezultatele rotirii unei piese de puzzle), nu diferit de un joc de șah.

Rezolvarea puzzle-urilor îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și de raționament ale unui copil. Copilului i se prezintă în mod repetat o problemă în timp ce rezolvă un puzzle: cum să faci o anumită piesă să se încadreze în puzzle-ul general. Va trebui să evalueze forma puzzle-ului, precum și orice culori sau modele prezentate pe puzzle, în raport cu celelalte piese de pe tabla de joc. Este posibil să fie nevoit să întoarcă sau să rotească piesa pentru a o potrivi. În unele cazuri, este posibil să fie nevoit să întoarcă sau să rotească piesa de mai multe ori înainte de a-și găsi locul în puzzle. Rezolvarea cu succes a acestei probleme le poate oferi copiilor încrederea de a încerca puzzle-uri mai provocatoare.

Un beneficiu cognitiv mai puțin recunoscut al puzzle-urilor este imaginea de pe puzzle. Puzzle-urile pot familiariza un copil cu o scenă din istorie sau literatură. În prezent, există o gamă variată de puzzle-uri, cu modele, culori, dimensiuni și grad de dificultate diferite, ceea ce face mai ușor ca oricând să găsești cele mai potrivite variante pentru copilul tău. Temele sunt extrem de diversificate, de la animale, plante, astronomie și trenuri la texte biblice, geografie sau matematică. Beneficiile cognitive ale puzzle-urilor nu pot fi ignorate. Aceste abilități se vor suprapune în multe alte domenii pe parcursul vieții copilului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *