Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Iulius Filip, într-un interviu marca „Memorialul durerii”

TVR 1 difuzează astăzi (24 aprilie), de la ora 23.00, într-o Ediţie specială, filmul realizat de Lucia Hossu Longin cu dizidentul Iulius Filip, cel care a împlinit ieri vârsta de 72 de ani.

Sub titlul „Singur împotriva tuturor”, episodul realizat în 2012 face parte din seria „Memorialul durerii” şi aduce în prim-plan viaţa şi pătimirile lui Iulius Filip – muncitorul clujean care a trecut prin torturile de la Jilava, din Zarca Aiudului sau din temniţa Rahovei -, după ce s-a opus regimului ceauşist şi a transmis, în 1981, mesaje de fraternizare cu idealurile de libertate ale muncitorilor polonezi de la Gdansk (Polonia).

„A fost o filmare grea, cu un om de peste 60 de ani, dar cu o energie ieşită din comun, care a însoţit echipa în diferite locuri din Cluj ce i-au marcat viaţa”, îşi aminteşte Lucia Hossu Longin. „M-a impresionat modestia în care trăia, o casă amenajată în foste barăci şi m-a durut că un om de valoarea lui nu beneficia de o locuinţă decentă”, mai spune realizatoarea TV.

TVR 1 logo

Episodul conţine interviul cu Iulius Filip, dar şi momentul în care, în 2014, Societatea „Solidaritatea” i-a recunoscut curajul, iar preşedintele Poloniei l-a decorat cu cea mai înaltă distincţie a acestei ţări – Crucea de Comandor a Ordinului de Merit.

„Este un om care a avut mereu replică şi nu a ezitat niciodată să-şi afirme ideile de opozant pe viaţă al regimului comunist”, spune Lucia Hossu Longin, impresionată de credinţa lui Iulius Filip, „care l-a ajutat să supravieţuiască unor momente de neimaginat, cum sunt cele în care i se administrau medicamente ce îi produceau paralizii sau bătăile fără număr suferite în secţia «Restrictivă» de la Aiud”.

Iulius Filip este unul dintre cei care au cunoscut teroarea temniţelor comuniste şi a spitalelor de psihiatrie. Militar de carieră, a fost anchetat de Securitatea regimului comunist după ce, în 1981, a transmis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet adresat lui Nicolae Ceauşescu. Trecut în rezervă, Iulius Filip a reuşit să se angajeze la atelierele de reparaţii ale CFR, la uzina „16 Februarie” din Cluj ca simplu muncitor, fără să i se recunoască nicio calificare. În acelaşi an, trimite în Polonia o scrisoare de sprijin a Sindicatului Solidaritatea, care va fi citită şi la Europa Liberă. Este momentul în care e din nou anchetat şi condamnat la cinci ani şi patru luni, pedeapsă pe care a executat-o în închisorile din Bucureşti, Jilava şi Aiud. A fost închis în subsolul Securităţii din Bucureşti, în celulele condamnaţilor la moarte de la Rahova, la Jilava, apoi la Aiud până în 1987.

Urmăriţi filmul „Singur împotriva tuturor” cu Iulius Filip, într-o Ediţie specială, de la ora 23.00, la TVR 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *