Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Începând din acest an 16 august este declarată prin lege „Ziua Naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor”

În această zi vor fi iluminate în roşu, între orele 20.00-24.00, mai multe clădiri publice precum: Parlamentul României, Guvernul României, Arcul de Triumf din Bucureşti, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

  • Televiziunea Română, prin Casa de Producție TVR, aduce în cea de-a patra ediție a programului Teatru în TVR, exact în 16 august, spectacolul memorial „Brâncovenii”, în regia Ivonei Boitan. O producție a Asociației Culturale Zona

Textul este scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot la Parohia Sfântul Pantelimon.

„De n-or ințelege copiii noștri, totu-i zadarnic, toată osteneala, la ce mi-e bună pilda, de n-o urmează nimeni”

afis Brancovenii

În 15 august 1714, de marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, la Istanbul era ucis domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul domnesc Ianache.

„Spectacolul ne spune povestea unui domnitor dar prin încercări și greutăti seamăna cu viața noastră. Și Constantin Brâncoveanu a înfruntat greutăți în familie, trădarea celor apropiați, invidiile, dușmăniile, ura. Pentru că înainte de a fi sfânt, domnitor, înainte de a fi ctitor, înainte de a fi inițiatorul unui stil arhitectural, Constantin Brâncoveanu a fost un om, un soț, un tată. El și-a trăit viața trecând de la un palier al vieții la altul, o viață complexă, un arabesc asemănător cu dantelele din piatră ce-i definesc stilul, un joc al efemerității cu eternitatea. Spectacolul Brâncovenii lansează spectatorilor invitația de a descoperi omul din spatele domnitorului și domnitorul care ne-a dat sfântul. Totul cât se poate de bine documentat din punct de vedere istoric dar cu un parcurs scenic viu și provocator” – Ivona Boitan

Brâncovenii

Distribuția:
Cu participarea extraordinara a actorului Constantin Codrescu
Maria Brâncoveanu – Ana Calciu
Constantin Brâncoveanu – Tomi Cristin
Păuna Cantacuzino – Magda Catone
Antim Ivireanul – Mihai Coada
Constantin Cantacuzino – Mircea Constantinescu
Vizirul – Tiberiu Păun
Ștefan Brâncoveanu – Bogdan Iacob
Stanca Brâncoveanu – Dana Rusu
Pictorul – Alex Mirea
Scenografie și costume: Ileana Zirra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *