free download 78 travel guides written by experts

Ce greseli facem in timp ce suntem la volan, nu le constientizam, dar pe care trebuie sa le evitam

Sunt foarte multe situatii in care incalcam regulile de circulatie, incat probabil, in momentul in care citim despre ele, ne intrebam…”e posibil ca eu sa fac asta?” Ne gandim la raspuns si, intr-un final, realizam ca acesta este.. ”da”. Probabil ca, unii vor spune, “a facut scoala degeaba” (de soferi, desigur), dar, cum am mai spus, de multe ori nu constientizam.

Pai, haideti sa aruncam o privire asupra celor mai frecvente greseli, in incercarea de a gandi la ele si de a nu le mai repeta.

greseli de condus masina

imagine via Pixabay

Depasirea unei coloane de vehicule, pe banda de urgenta, la semafor sau bariera Te grabesti si intampini tot felul de “obstacole”, cum ar fi de exemplu, un semafor, bariera, iar in fata ta sunt mai multe vehicule. Ce faci? Depasesti coloana. De ce? Pentru ca te grabesti. Si, daca te grabesti, ce? Crezi ca ceilalti nu au diverse probleme de rezolvat? Crezi ca ei nu trebuie sa ajunga la job? Sau, ar putea avea orice alt motiv pentru care s-ar grabi..sigur ca au, doar ca se respecta pe ei, si in special, pe ceilalti. Scoala de soferi, pe care toti am urmat-o (altfel, nu ne-am afla la volan), ne-a instruit in spiritul responsabilitatii si al respectarii regulilor de circulatie. Ati intalnit ca varianta de raspuns la unele teste auto online rezolvate, “depasirea unei coloane, fie ca este ea la semafor, fie ca bariera s-a ridicat, se poate trece, iar dvs puteti depasi tot ce se afla in fata”? Sigur ca nu.

Sa va spun o “intamplare” personala de care am parte, si nu foarte rar. Si anume, situatia in care, pe un drum aflat in reabilitare, se circula pe un singur sens pe o portiune semnificativa de drum. Cand traficul nu este intens (dar nu numai), intalnesc persoane care ma depasesc (eu, asteptand sa revina culoarea verde), existand un risc foarte mare ca din celalalt sens sa vina un autovehicul. Cum suna? Va spun eu, cum suna…a risc urias sa se intample o tragedie, iar despre retinerea permisului de conducere nu mai vorbesc.

Muzica, ce rasuna in boxele sistemului audio din propria masina. Tu, in masina..ascultand muzica cu un numar de decibeli care iti aduce lent, dar sigur..probleme cu auzul. Dar nu asta ne intereseaza acum, ci faptul ca ii deranjezi pe ceilalti. Ingrijorator este cazul in care, din masina se aud ritmuri si versuri hip-hop necenzurate. In drumul tau, vei intalni trotuare.. pe care circula pietoni, adica..persoane, printre care si copii. Ce exemplu le dai acestora? Iar daca nu asculti hip-hop la maxim, asta nu inseamna ca poti asculta alt gen de muzica, la acelasi nivel.

Arunci la intamplare, ambalajele produselor consumate sau resturile de tigara. Cum sa faci asta? In primele clase, am studiat disciplina “educatie civica”. Dar despre ce vorbim? Inainte de a merge la scoala, avem..sau ar trebui sa avem, educatia pe care am primit-o de la parinti, asa-i? Oare de ce nu tinem cont de cateva reguli de conduita? Ne plangem ca traim in comunitati unde intalnesti gunoaie la tot pasul, pe strada, pe spatiul verde, etc. Invinovatim autoritatile ca nu isi fac treaba. Dar noi? De unde provin gunoaiele? De la noi, desigur.

Si apoi, poate nu stiati, dar exista si prevedere legislativa in acest sens, care permite si obliga autoritatile sa amendeze persoanele care au un asemenea comportament total necivic si iresponsabil.

Haideti sa schimbam ceva in mentalitatea noastra, in comportamentul nostru si lumea va deveni mai… curata.

La schimbarea directiei de mers, nu semnalizezi. Semnalizarea, de asemenea, se deprinde in timpul orelor de conducere alaturi de instructorul auto. Sau ati uitat? Ce risti cand nu semnalizezi? Accidente cu sau fara victime.. iti asumi o astfel de vina? Eu sunt de parere ca nu ar trebui sa cream asemenea ocazii nefericite. De ce? E lesne de inteles.

Nu acorzi prioritate la trecerea de pietoni Consider ca este una dintre cele mai cumplite greseli pe care le putem comite. Am ajuns in timpurile in care, pietonii, acorda prioritate vehiculelor la trecerea destinata lor, pietonilor. Cum se poate intampla asta? Revoltatoare este situatia in care la trecerea de pietoni asteapta sa traverseze copiii, persoanele varstnice, iar noi, soferii, trecem pe langa ei, ca si cum ar fi dreptul nostru sa inaintam si obligatia lor sa astepte. Oricum, in timpul orelor de legislatie rutiera, cu siguranta, profesorul dedica cel putin o ora, unei astfel de lectii..comportamentul rutier. Haideti sa ne-o reamintim!

Nu cred ca am reusit sa cuprind toate greselile pe care le facem deseori, dar, poate aveti mai aveti si voi sugestii.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *