Starea de sănătate a gingiilor unei viitoare mame poate favoriza șansele unei nașteri premature, arată un studiu realizat recent de cercetătorii din Germania. Mai exact, gingivita, la care femeile însărcinate sunt, în general, predispuse, poate duce la o naștere înainte de termen. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce se poate întâmpla acest lucru și ce ar trebui să facă femeile înainte și pe timpul sarcinii pentru a evita posibilele complicații.
„Sarcina este sau, cel puțin, ar trebui să fie una dintre perioadele cele mai frumoase din viața unei femei. În același timp însă, această perioadă aduce organismul într-o stare mai fragilă și îl predispune unor diverse probleme, inclusiv la nivel dentar”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce sunt femeile însărcinate predispuse la gingivită
„Una dintre problemele la care femeile însărcinate sunt predispuse este gingivita, etapa incipientă de dezvoltare a bolii parodontale. Gingivita constă în inflamarea gingiilor, fie pe fondul acumulării de placă bacteriană la nivelul suprafețelor dentare și a șanțului gingival, fie pe fond hormonal. Un studiu realizat recent pe femei însărcinate care au născut înainte de termen, arată că incidența gingivitei în rândul femeilor cu naștere prematură a fost foarte mare comparativ cu femeile care au născut la termen”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Cum recunoaștem gingivita?
„Atunci când se instalează gingivita, gingiile sunt roșii, sângerează la palpare cu ușurință. Sunt deci extrem de sensibile, ceea ce determină automat scăderea calității periajului dentar, astfel accelerându-se evoluția gingivitei și implicit simptomele pe care această afecțiune le oferă. Netratată, gingivita poate evolua în timp către stadiile mai avansate de boală parodontală. Atunci, șanțul gingival se adâncește și apar pungile parodontale, niște „buzunare” ce colectează depozite și mai mari de placă bacteriană. În timp, apare și resorbția osoasă, iar în fazele cele mai avansate, pacienții se confruntă cu pierderea dinților pe fondul mobilității date de resorbția osoasă”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Se poate preveni gingivita?
„Mai întâi de toate, este foarte important să acordăm o atenție deosebită igienei dentare și menținem obiceiurile corecte și sănătoase de igienă orală. Ce înseamnă acest lucru? Ne spălăm corect pe dinți, folosim mijloace auxiliare de igienă interdentară, cum ar fi dușul bucal sau periuțele interdentare. De asemenea, avem grijă să includem în ritualul nostru zilnic de curățare a dinților apa de gură și evităm folosirea aței dentare care poate fi traumatică cu țesuturile moi, accelerând procesul de retracție gingivală.
Dacă optăm pentru un periaj manual, îl efectuăm fără a apăsa pe periuță, cu mișcări ce urmăresc sensul de creștere a dinților (de la gingie spre vârf), iar în cazul unui periaj electric alegem periuțe cu senzor de presiune, variante care nu ne vor permite să folosim presiune excesivă.
Nu în ultimul rând, ne prezentăm regulat la cabinetul stomatologic pentru controale, chiar și în perioada sarcinii. Facem acest lucru atunci când ne recomandă medicul și ori de câte ori apare o problemă sau suspectăm posibilitatea apariției unei probleme.
Este esențial să facem tot ce putem pentru a nu crea condiții de naștere prematură pentru că este știut faptul că bebelușii născuți înainte de termen sunt mai predispuși să aibă greutate mică la naștere și la diferite tulburări de dezvoltare, cel puțin în perioada primilor ani de viață”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).