Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Femei periculoase (vol. 1)

Gardner Dozois, George R.R. Martin
Editura Nemira

Imaginea femeii în literatură şi filme a evoluat mult de-a lungul timpului (o analiză interesantă este inclusă în introducere). Simplu spus, de la „accesorii” – iubita, fiica, soţia, cele care trebuie ocrotite, iubite, apărate – doamnele şi domnişoarele au ajuns să fie eroine principale, să fie figuri puternice, fizic şi mental. „Femei periculoase” este o antologie de 12 povestiri care au în centru asemenea femei puternice, de vârste diferite.

Veţi întâlni o tânără în Vestul Sălbatic, care, chiar vânată fiind şi aparent fără scăpare, se luptă cu toată puterea şi nu se dă bătută, veţi întâlni o femeie pilot în timpul unui război, veţi vedea cum se descurcă femeile în lupta cu boli teribile, veţi întâlni femei de pe alte planete care se luptă pentru supravieţuire şi multe, multe asemenea femei puternice.

femei periculoase

Povestirile aparţin unor scriitori foarte cunoscuţi – Joe Abercrombie, Brandon Sanderson, Lev Grossman, Cecelia Holland, Megan Abott etc. – şi sunt din genuri diferite – thriller psihologic, fantasy, SF, horror, istoric etc. – ceea ce face ca antologia să fie și mai interesantă.

Cu siguranță preferințele – și titlul de „cea mai bună povestire din volum” – vor diferi în funcție de gusturi. Dar este interesantă descoperirea femeilor periculoase în mai multe genuri. Variația stilurilor folosite, a perioadelor și spațiilor în care se desfășoară povestirile, precum și faptul că autorii sunt unii de renume, toate fac ca „Femei periculoase (vol. 1)” să fie o lectură recomandată tuturor cititorilor, indiferent de preferințele literare. Ideea este cu siguranță inedită, iar povestirile sunt bine scrise. La final, cel mai probabil veți dori să lecturați cel de-al doilea volum al seriei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *