metalshow

Esecul Rosia Montana

Opozitie. Cei mai importanti opozanti ai proiectului Rosia Montana sunt PNL si UDMR, avand de partea lor Academia Romana, dar si Guvernul de la Budapesta, care face presiuni sufocante pentru a lichida aceasta initiativa. Doar schimbarea actualului premier roman poate debloca situatia. Intre timp, aceasta zona monoindustriala, inchisa, sigilata si uitata de lume, isi conserva lipsa de orizont. Presa abunda de scandaluri, iar politicienii isi fac in continuare campanie electorala folosind acest subiect.

ACTUALITATE

Ecologie si economie

Ecologia este astazi o sfidare majora a dezvoltarii durabile. Schimbarile climaterice sunt o realitate careia trebuie sa-I facem fata, cu costuri economice din ce in ce mai mari. Principiul “poluatorul plateste”, principiu sanatos, care a stat la baza politicilor de mediu in tarile Uniunii Europene, nu este suficient pentru a-I descuraja pe aceia care, in lumea in curs de dezvoltare, s-au lansat intr-o cursa fara menajamnete pentru reducerea decalajelor.

DOSAR

Trei situatii in care utilizarea cianurilor in minerit a fost interzisa

Exista mai multe cazuri in care autoritaile locale sau centrale din diverse tari ale lumii au interzis in mod explicit utilizarea cianurilor in opreatiunile industriale de extragere a aurului si argintului. O lista a celor mai relevante cazuri de acest tip este oferita de The Mineral Policy Institute, o puternica organizatie non-guvernamentala australiana, infiintata in 1995.

Rosia Montana n-are Cimitirul Sapanata

O zona monoindustriala, inchisa, sigilata si uitata parka de lume. La Rosia Montana sunt probleme. De mediu. Cu posibile extinderi si la vecinii nostril din Ungaria. De patrimoniu. Incluzand monumente istorice si proprietati. De lipsa orixzontului de asteptari pentru ziua de maine. De depopulare a zonei, prin plecarile celor mai norocosi, care au sansa de a-si lua de la capat viata intr-o alta comunitate.

POLITICA

PNL, un proiect epuizat

Criza profunda pe care o traverseaza in acest moment Partidul National Liberal este departe de a avea drept prima cauza lupta de putere dintre diversele aripi si aripioare care a facut, de-a lungul timpului, deliciul presei, iar din PNL un actor de telenovela politica. Mult mai plauzabila este ipoteza epuizarii proiectului politic liberal, asa cum a fost el structurat inca de la renasterea sa ca partid istoric, imediat dupa 22 decembrie 1989.

Iliescu: Fiti cuminti, n-avem bani de doctor!

Ion Iliescu da, nu baga si-n traista. A tras deja semnalul de alarma: sanctionarea  lui Adrian Nastase este un precedent periculos pentru partid. In opinia lui, solutia optima ar fi ca fostul premier sa fie recuperate de PSD. Presedintele fondator al PSD a declarat recent ca moda partidelor de a-si devora fostii lideri a intalnit-o si la PSD, la recentul Consiliu National, motiv pentru care este mai rezervat in interventia lui pe marginea sanctionarii lui Adrian Nastase.

SANATATE

Virusul gripal va veni in Romania in decembrie

Virusurile gripale vor ajunge in Romania la sfarsitul lunii decembrie. Pana atunci insa, ne vor “chinui” virozele de iarna “produse” de virusurile “care sunt in circulatie” toamna si iarna. Specialistii recomanda evitarea automedicatiei, mai ales in cadrul gripei. Farmacistii, inainte de a elibera unele produse farmaceutice, chiar si antitermice, ar trebui sa prezinte pacientilor contra-indicatiile si reactiile adverse.

Picturi de groaza pe pachetele de tigari

Incepanad de anul viitor, pachetele de tigari comercializate in Romania ar trebui sa arate la fel cu cele de pe teritoriul UE. Conform OUG, lucurile und ear trebui tiparite avertismentele sunt pe cea mai vizibila suprefata a pachetului de tigari si pe orice ambalaj exterior al acestuia. Fiecare pachet de tigari va fi inscriptionat un avertisment general: “Fumantul poate sa ucida”, “Fumatul ucide”, “Fumatul dauneaza grav sanatatii tale is celor din jur”.

EXTERNE

Imperiul dupa alegeri

Pentru prima oara dupa prabusirea comunismului, imperiul American este confruntat cu limitele puterii sale. Iar confruntarea are loc in nisipurile fierbinti ale desertului irakian, in cartierele sarmane ale Bagdadului si a zonelor locuite majoritar de sunniti. Daca pana de curand puterea Americana era vazuta ca fiind binevoitoare, cooperanta si bazata pe valori si institutii commune lumii democratice, acum, tema ia locul admiratiei in mintea prietenilor si adversarilor SUA.

ANALIZA

Riga 2006- Cat de mult se poate intinde elasticul NATO

Odata cu schimbarea riscurilor la adresa securitatii internationale, a devenit o obisnuinta ca summit-urile celei mai importante aliante politico-militare sa devina prilejul unor “decizii revolutionare”. Toate cele 26 de state sustin ca trasformarile trebuie sa continue, insa directia este obiectul de disputa. Summit-ul de la Riga, capitala Letoniei, de la sfaritul acestei luni, va oferi un raspuns.

CULTURA

19 tablouri celebre, din nou in colectia Muzeului National Brukenthal

Dupa 58 de ani de ‘gazduire” in Bucuresti, colectia, din care fac parte 19 tablouri celebre, s-a intors vineri la Muzeului National Brukenthal din Sibiu. Receptia picturilor a avut loc in prezenta ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a lui Sergiu Nistor- comisar guvernamental al programului “Sibiu- Capitala Europeana” si a unor oficialitati locale, marcand un moment esential in incheierea pregatirilor viitoarei capitale europene 2007.

SOCIAL

Bucurestiul- intre nepasarea autoritatilor si presiunea investitorilor

Asa cum arata astazi dupa 17 ani de liberate totala, Bucurestiul nu are nici pe departe imaginea unui continuum architectonic, un chip urban care sa ne bucure. Dimpotriva. Cladiri care se vor moderne, “lipite” abuziv si neinspirat de case vechi, case lasate in paragina, strazi si trotuare murdare, aproape nefunctionale, devenite ad-hoc parcaje la vedere- toate acestea nu fac decat sa ucida si cea mai curate intentie de a-i descoperi frumusetile.

MUZICA
ABBA Magic, ABBA live. In Bucuresti!

ABBA. Incontestabil, una dintre cele mai iubite trupe din lume. 10 ani de glorie si succese neintrerupte, dupa care…liniste. Din dragoste si respect pentru acest grup legendary s-a nascut ABBA Magic: o trupa “tribute”, care readuce pe scena miracolul ABBA.

TENDINTE

Cristi Tabara nu e terorizat de diete

A dat haina preotiei pentru cea de journalist si, in scurt timp, a devenit una dintre cele mai impunatoare prezente de pe micul ecran. De aproape 2 ani, Cristi Tabara are prvilegiul de a descoperi Romania, si nu numai, su alti ochi, prin intermediul emisiunii “Te vezi la sterile PRO TV”, ajungand in locuri uitate de lume, unde povestile reale si positive reies din cazuri extraordinare, uneori dramatice.

Bucuresti, 14.11.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *