free download 78 travel guides written by experts

Cushman&Wakefield: 2010, un an favorabil pentru retail in pietele europene

Cushman & Wakefield estimează scăderea chiriilor în sectorul de retail la nivelul majoritătii pietelor europene, acestea ajungând la un minim până la mijlocul anului 2010. Se estimează, de asemenea, că în cursul anului 2011 va avea loc o crestere sustenabilă a acestor chirii.

În noul său raport european de retail “Key Drivers in Retail for 2010”, compania estimează că vor urma 12 luni favorabile pentru ocupantii din sectorul de retail, dar si pentru actorii din sectorul investitional. În această perioadă, se asteaptă o mai mare activitate în ceea ce priveste  expansiunea retailerilor; de asemenea, se asteaptă rezultate pozitive în exploatarea dezvoltărilor importante (ne referim la cele de retail) din majoritatea tărilor, până la jumătatea anului următor.
Raportul identifică 12 elemente-cheie ale pietei în 2010, incluzând mediul economic, sentimentele consumatorilor, cererea si oferta retailerilor. Au fost analizate conform acestor criterii 25 de tări pentru o oferi o imagine cât mai clară a performantei acestor piete din întreaga Europă.

Toate tările scandinave au performante bune, iar Cehia, Germania si Slovacia, cel mai probabil, vor avea  un mediu economic favorabil cresterii pietei. Irlanda si Spania, însă, au o imagine mai putin pozitivă; se asteaptă cel mai putin ca aceste tări să prezinte cresteri.

Unul dintre factorii-cheie despre care se asteaptă să conducă la cresteri în 2010 este relativa disponibilitate a spatiilor de retail. Chiriile din acest sector (retail) au scăzut în majoritatea pietelor internationale în ultimii doi ani. Chiriile de pe arterele comerciale au scăzut cu mai mult de 40%, iar nouă tări au înregistrat scăderi mai mari de 10% până la sfârsitul lunii septembrie 2009. Cererile de spatii din partea retailerilor au început să crească deoarece în multe piete chiriile au ajuns la un nivel minim. Evident, pentru locatii prime, a avut loc o crestere a cererii din partea retailerilor importanti care caută aceste spatii, în mai multe tări.

În general, perspectiva pentru investitii în sectorul retail este mai luminoasă decât până acum. Valoarea de capital pentru proprietătile din retail a scăzut semnificativ în ultimele 12 – 18 luni. Este încurajator faptul că se constată o încetinire a ritmului de crestere a yieldurilor, ce a ajuns la un maxim în Q2. Există oportunităti si pentru alte piete europene să o urmeze pe cea din Marea Britanie, însă aceasta va depinde de cresterea chiriei care va fi limitată până în 2011.

Darren Yates, analist al Cushman & Wakefield, Grupul de Cercetare de Piată pentru Europa, afirmă: “2010 ar trebui să fie un an mai bun decât 2008 si decât 2009 în ceea ce priveste în general mediul economic si în special cel de retail, desi se asteaptă ca această revenire să fie înceată si fragilă. Oricum, ca o notă pozitivă, dobânzile scăzute ar trebui să sprijine consumatorii si, datorită chiriilor scăzute în multe regiuni, să se dinamizeze si activitatea din investitii, precum si cea din sectorul ocupantilor.”

Michael Rodda, partener Cushman & Wakefield în cadrul departmentului piete investitionale, specializat în proprietăti de retail, afirmă: “Există semnale că principalele piete europene vor urma Marea Britanie cu o compresie semnificativă a yieldurilor din retail, pentru proiecte prime, în prima jumătate a anului 2010. Vedem acum un interes crescut al investitorilor pentru proprietăti prime de retail care sunt localizate într-o arie geografică mai extinsă.”

Mark Burlton, director al departamentului retail international, Cushman & Wakefield, afirmă: “Desi recesiunea a eliminat multi retaileri locali si internationali, multi altii au traversat această perioadă dificilă cu bine. Se pare că acesti retaileri se vor extinde în 2010 pentru a obtine cotă de piată si pentru a-si mări notorietatea, în timp ce înlesnirile oferite de proprietari se vor mentine relativ generoase. Retailerii internationali se vor muta în orasele principale în piete noi impreună cu retailerii de alimentatie publică si cu retailerii de discount, acolo unde pietele si consumatorii sunt receptivi la astfel de retaileri.”

Referindu-se la România, atât la evolutia acestor segmente de piată în 2009, cât si la previziunile pentru 2010, Răzvan Gheorghe, Partener, Managing Director Cushman & Wakefield România declară:

Piata de Retail 2009:

Dacă ne referim la spatiile din centrele comerciale finalizate în 2009, care însumeaza aproximativ 281.500 mp,  acestea au constituit în mare volumul de spatii comerciale închiriate. Spatiile comerciale livrate în 2009 în Bucuresti însumează aprox. 152 300 m2, ceea ce reprezintă 54% din totalul stocului nou livrat.

Evident, gradul de ocupare este diferit în cazul centrelor comerciale dominante fată de centrele comerciale secundare. Gradul de ocupare în Afi Palace Cotroceni Park, de exemplu, este de aprox. 100% – în prezent, acesta este cel mai important centru comercial din tară.

De asemenea, în centrele comerciale existente, au avut loc înlocuiri; estimăm că aproximativ 10.000 mp spatii comerciale au fost tranzactionate în acest mod.

Piata de Spatii Stradale 2009:
În ceea ce priveste spatiile stradale, acestea, în general, au aprox. 100 – 150 mp, ceea ce este destul de putin pentru un operator de fashion. În cursul anului 2009, în principal spatiile stradale au fost ocupate de retailerii din sectorul alimentar.

Previziunile pentru Retail 2010:

În cursul anului viitor se va finaliza un număr mai mic de centre comerciale, probabil aproximativ 50% din ceea ce se estimase initial, cu 12 – 16 luni în urmă.
Cel mai mare proiect care va fi livrat în 2010 este Sun Plaza din Bucuresti. Cu sigurantă, se vor finaliza proiectele aflate în stadiu avansat: Atrium Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Real Ploiesti.

Cifra de afaceri în comertul cu amănuntul nu va avea, probabil, o crestere în 2010, dacă luăm în calcul măsurile anti – criză anuntate de guvern, ce prevăd reduceri semnificative de personal în aparatul de stat (bugetari).

Referitor la nivelul tranzactiilor, posibil ca 2010 să înregistreze mai multe tranzactii cu proprietăti aflate în dificultate (distressed assets). 

Dacă ne referim si la contractele de închiriere, probabil că variatia nu va fi semnificativă comparativ cu 2009; estimăm că vom avea mai multe contracte cu spatii stradale.

Chiriile, credem, nu vor avea fluctuatii importante fată de nivelul Q3 – Q4 2009. Probabil retelele de retail, inclusiv retailul bancar, vor continua politica de renegociere începută în 2009, ceea ce va duce la o scădere a chiriilor pe contractele existente.

Nu cred că solicitarea retailerilor de a schimba chiria fixă pe o chirie variabila este benefică pentru dezvoltarea comertului modern în tara noastră, în conditiile de fată.

Bucuresti, 16.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *