Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Cum sa-ti dai seama ca ai langa tine o persoana toxica

Fie ca e vorba de o relatie amoroasa, o amicitie sau o relatie de familie, persoanele toxice te pot face sa devii confuz si ofensat. La un moment dat, te trezesti ca asta face parte din stilul tau de viata si ca e ceva normal sa nu mai fii respectat, ci sa fii cicalit, criticat si umilit la orice pas.

Poti fi ranit de un parinte, de un frate sau de un coleg, de un prieten, de sot sau chiar de un iubit. Nu este atat de important daca te manipuleaza, te intimideaza sau incearca sa dea vina pe tine pentru problemele lor. Insa tu chiar nu stii cum sa te comporti cu astfel de persoane in anumite situatii.

De exemplu:

 • Prietena ta a devenit cicalitoare iar reprosurile si criticile ei iti suna brutal ultima vreme.
 • Colegul tau nu numai ca respinge toate sugestiile si ideile tale, ci te umileste in vata celorlati colegi.
 • Sotul/sotia iti spune lucruri crude si raspunde la obiectii cum ca esti prea sensibil/sensibila, ca faci mofturi sau pur si simplu refuza sa sa iti vorbeasca.
 • Parintii iti subestima realizarile, indiferent de ceea ce faci.

Nu toata lumea are curajul sa ramana intr-o astfel de relatie, cel putin, nu pe mult timp. Unii oameni identifica imediat persoanele toxice si stiu cum sa se comporte cu ele. Stiu cum sa le respinga toxicitatea si sa nu se lase raniti sau dominati de anumite situatii.

O atitudine opusa, insa, o iau persoanele care au o stima de sine scazuta sau care prefera sa fie dependente de cineva. Aceste persoane nu stiu cum arata o relatie sanatoasa si ajung, de cele mai multe ori, intr-o relatie cu o persoana toxica.

persoane toxice

sursa foto

Cum sa te comporti, asadar, cu o persoana toxica?

 • Idendifica-ti punctele care te fac sa pari slab si nu lasa ca altii sa le observe.
 • Reactioneaza ca atare la jignirile sau ofensele unei persoanel toxice. In cazul in care te dai batut, aceasta persoana va continua sa se comporte cu tine la fel. Citeste mai mult despre cateva metode de a raspunde jignirilor.
 • Nu-i mai cauta persoanei respective scuze de genul “el/ea nu a vrut sa spuna asta, el/ea si-a dat seama ca nu a facut bine” etc.
 • Nu-ti fie frica sa pierzi acea persoana. Daca te gandesti ca acum poti suporta totul de dragul acestui om, gandeste-te daca o vei putea face peste cativa ani cand viata ta va deveni un chin in aceasta relatie. Este foarte putin probabil ca oamenii toxici sa-si schimbe comportamentul.
 • Daca nu poti evita contactul cu o persoana toxica, seteaza niste bariere si manifesta-ti fata de ea tipul de comportament pe care il merita. Nu trebuie sa fii brutal, ci decis si direct.
 • Nu te lasa dominat. Persoanelor toxice le place sa domine pentru ca le place sa se simta in putere.
 • Nu te lasa jignit. La un moment dat, jignirile persoanei toxice ti se pot parea normale, e rutina. Nu transforma comportamentul acestei persoane in rutina si nu o lasa sa-ti distruga onoarea si demnitatea.

Ti-a placut articolul? Intra in comunitatea cititorilor de pe lifeinfo.ro si afla mai multe lucruri interesante despre lifestile, realtii si cuplu, sanatate si sport, tehnologie, retete culinare si altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *