free download 78 travel guides written by experts

Cum ne planificăm viața din punct de vedere financiar?

Ancorați mult prea mult în viața socială prin intermediul tehnologiei și a rețelelor sociale, captivi într-un sistem de relaționare bazat de modelele celor prezenți și activi în această zonă, copiem modele comportamentale, în funcție de “ambalajul” în care acestea ne sunt prezentate. Acest mult discutat sindrom FOMO ne înregimentează într-un stil de viață global, mărșăluind umăr la umăr într-o dependență care ne uniformizează evoluția.

shopping

sursa foto

Astfel, dacă avem un mediu populat de „consumeri”, este foarte probabil să imităm aceste tendințe și sistemul nostru de economisire, planificarea resurselor financiare să suporte aceste influențe. La un moment dat, este posibil să ne dăm, seama că avem mai mult decât ne permitem sau că am făcut achiziții care ne-au îngreunat bugetul, fără să ne fie necesare. Cât de mult ne gândim la economiile lunare, pentru a susține un plan financiar pe care fiecare tânăr trebuie să și-l creioneze încă de la încasarea primelor venituri, rămâne o dilemă la care fiecare trebuie să își răspundă singur. Planificarea financiară este un process continuu, pe care trebuie să îl creionăm în vederea susținerii obiectivelor personale, ierahizate în timp și ca importanță.

Atunci când planificăm economisirea veniturilor avem, de obicei, o atitudine pozitivă asupra viitorului și încercăm să ni-l imaginăm în culori cît mai luminoase, imaginându-ne fiecare pas pe care îl vom face; din păcate, există însă și momente mai puțin plăcute și care nu pot fi amânate( deterioararea unor aparate de uz casnic, probleme de sănătate, pierderea locului de muncă, o avarie la mașină etc) și care ne pot afecta echilibrul financiar.

Ei bine, toate acestea ar trebui suportate din fondul de rezervă, un fond destinat situațiilor neprevăzute și urgente. Specialiștii spun că un fond de rezervă ar trebui să acopere cheltuielile de bază ale familiei (chirie, rate la bancă, coșul cu alimente, întreținere) pentru o perioadă de 3-6 luni.
După ce am alimentat acest fond – etapă care ar putea dura și cîțiva ani – și avem o plasă de siguranță, este timpul să începem să economisim pentru următoarele obiective propuse.

supermarket

sursa imaginii

„Planificarea financiară presupune stabilirea unei strategii de economisire și investire după o atentă evaluare a situației financiare. În economisirea pe termen lung trebuie pornit de la o analiză a veniturilor noastre constante (fixe), a datoriilor (rate la bănci, educația copiilor) și din care nu ar trebui eliminată posibilitatea apariției unor evenimente neplăcute, pentru care trebuie constituit fondul de urgență. Strategia stabilită la început se recomandă a fi respectată, dar și adaptată la momentul în care apar alte priorități sau modificări în bugetul familiei. De asemenea, este posibil să depistăm și alte oportunități de creștere a veniturilor si atunci putem interveni pe strategie, rămânând fideli însă obiectivelor propuse”, ne spune Horia Gustă Director General Certinvest.

Indiferent de perioda în care începi planul de economisire, important este să îl respecți și să îți ordonezi viața astfel încât să nu acumulezi frustrări, ci să adopți un stil echilibrat.

18-25 de ani – ne pregătim de finalizarea studiilor, suntem la început de carieră

Este perioada în care începem să devenim independenți din punct de vedere financiar, ne îndreptăm către primul job, cu dorința de a ne face propriile strategii de viitor – continuarea studiilor, întemeierea unei familii, achiziționarea unei locuințe, a unui automobil etc.

Fiind la început de drum, în măsura în care riscul poate fi tolerat, se recomandă un mix de investiții care să cuprindă și fonduri diversificate de investiții, cu o pondere semnificativă în acțiuni. Și deși pare prea devreme, este timpul să economisești chiar și pentru perioada pensionării.

25-35 de ani – ne propunem să întemeiem o familie, să facem cursuri de perfecționare sau poate să ne deschidem propria afacere

Cu siguranță suntem mai încărcați de responsabilități și ne îndreptăm mai mult atenția către siguranța și bunăstarea familiei, eventual chiar către educația copiilor. Cheltuielile au crescut și dacă veniturile nu recuperează această diferență, este posibil să economisim sume mai mici.

Planificarea bugetului trebuie să fie extrem de atent realizată, astfel încât să ne păstrăm un nivel de viață care să nu fie lipsit de satisfacții, dar care să ne permită continuarea planului de economisire.

35-60 de ani – perioada de consolidare a situației financiare (a activelor deținute) și pregătirea pentru perioada pensionării

Investițiile noastre trebuie să continue strategia stabilită anterior și să facem acele investiții care să ne asigure un trai decent și după retragerea din activitate. Bineînțeles, investiția într-un fond de pensii facultative trebuie să fie cuprinsă în planul nostru de economisire, alături de fondurile de investiții recomandate pe o perioadă de 3-7 ani.

Administrarea finanțelor personale este în puterea noastră, a fiecăruia, iar conștientizarea avantajelor pe care le putem avea în urma aplicării câtorva principii simple și a unei discipline pe tot parcursul vieții, ne poate ajuta să avem un nivel de trai care să ne aducă satisfacții sau să ne ajute să depășim perioadele mai puțin favorabile din viața noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *