creative night talks

Creșterea bruscă a consumului de combustibil: 5 posibile cauze de la baza acestei probleme

Consumul optim de combustibil reprezintă o grijă pentru orice șofer, ca posesor al unuia, sau a mai multor autoturisme. De asemenea, același aspect reprezintă și un criteriu esențial de alegere, atunci când o persoană își dorește să achiziționeze o mașină nouă.

Chiar daca nivelul de combustibil poate fi unul normal pentru o anumită perioadă, anumite greșeli de condus, sau avarii apărute la nivelul anumitor piese auto, pot determina creșterea îngrijorător a valorii acestui indicator.

cauzele posibile pentru creșterea consumului de combustibil sursa foto: shutterstock via Robnec.ro
sursa foto: shutterstock via Robnec.ro

Iată care sunt 5 dintre cauzele posibile pentru creșterea consumului de combustibil:

1. Termostatul este defect

Această piesă auto asigură funcționarea motorului la o temperatură optimă. La fel ca orice altă componentă de sub capota mașinii tale, termostatul poate suferi în timp anumite avarii.

În mod normal, acesta ar trebui să rămână inactiv, până când antigelul atinge pragul termic de 90°C. În cazul în care termostatul nu este închis perfect, consumul de combustibil al mașinii poate crește simțitor.

2. Presiune scăzută în pneuri

Cât de umflate sunt pneurile de pe mașina ta? Știai că una dintre neregulile ce pot determina o creștere a combustibilului consumat are legătura cu presiunea scăzută de la nivelul acestora?

Atunci când pneurile nu sunt umflate corespunzător, mașina depune mai mult efort la deplasare. În aceste condiții, motorul are nevoie de mai mult combustibil pentru a funcționa la parametri optimi, stabiliți acum pe baza acestei noi nevoi.

3. Uleiul și-a pierdut proprietățile

Un ulei de motor își poate pierde nivelul de vâscozitate inițial și, în consecință, se pot pierde și calitățile sale de agent pentru lubrifierea pieselor. Acest lucru poate duce la creșterea cantității de combustibil consumat, atât în timpul mersului, cât și în poziție staționară (comparativ cu funcționarea în condiții tehnice optime).

Pentru a evita o avarie ce poate fi cauzată de slaba lubrifiere a pieselor de motor, este recomandat să faci o vizită cu mașina în service. Pe lângă revizia tehnică a pieselor auto ce ar putea fi afectate de această neregulă, specialiștii îți pot recomanda și un ulei mult mai potrivit, față de produsul utilizat în prezent.

4. Avarii la nivelul sondei Lambda

În cazul autoturismelor de ultimă generație, ce dispun de afișaj electronic, sonda Lambda măsoară și transmite către computerul de bord date privind proporțiile de aer și combustibil. În cazul în care această componentă auto se confruntă cu anumite defecțiuni, consumul crescut de carburant poate reprezenta un efect direct al acestei probleme.

5. Turbosuflanta întâmpină probleme tehnice

Turbosuflanta, sau turbina, așa cum mai este aceasta cunoscută în atelierele auto, este un agregat esențial pentru motor, cu rol multiplu în funcționarea sa la parametri optimi:

  • creșterea puterii motorului
  • reducerea capacității cilindrice a motorului
  • diminuarea cantității de combustibil
  • utilizarea energiei produse de emisii etc

În cazul în care afișajul mașinii pe care o conduci nu dispune de un martor de bord specific, aprins odată cu defectarea turbosuflantei, trebuie să știi ca un consum crescut de combustibil poate reprezenta un simptom al acestei probleme.

Îți dorești să afli daca aceasta este cu adevărat cauza creșterii de combustibil, cat costa sa repari o turbosuflanta, dar si care sunt etapele acestui proces? Vino cu mașina ta la Robnec, prima companie de reparații turbosuflante din România, cu zeci de mii de astfel de agregate reparate și mii de clienți satisfăcuți.

Reparația turbosuflantei nu este singurul serviciu de care poți beneficia la Robnec. Oferta noastră mai include și: diagnosticare, verificare computerizată, testare în urma reparației și garanție de 12 luni post-reparație.

Iată doar câteva dintre cauzele ce pot duce la creșterea bruscă a nivelului de combustibil consumat. Pentru o evaluare corectă a problemelor tehnice, dar și pentru a putea beneficia de o reparație construită pe expertiză, apelează la un service auto acreditat de RAR (Registrul Auto Român).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *