metalshow

Consumatori: 30% dintre ghirlandele luminoase de Craciun constituie un “risc de siguranta major” in

locuinte, avertizează un raport al UE     

30% dintre ghirlandele luminoase de Crăciun prezintă un risc evident şi direct de incendiu şi de electrocutare, conform unui nou raport, publicat astăzi de Comisia Europeană. Raportul prezintă concluziile unui proiect comun de monitorizare a pieţei, implicând autorităţi din 5 state membre – Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia şi Ţările de Jos – precum şi Comisia Europeană.Testarea a avut loc între noiembrie 2007 şi mai 2009, la intervale diferite, pe 196 de eşantioane de ghirlande luminoase, selectate în mod aleatoriu din întreaga gamă de preţuri.Eşantioanele au fost verificate în funcţie de peste 20 de criterii administrative şi tehnice.Numeroase ghirlande luminoase au eşuat la mai multe teste.

Comisarul european, doamna Meglena Kuneva a declarat:„Dacă intenţionăm să „ţinem luminile aprinse” de Crăciun, consumatorii trebuie să aibă încredere că nu se fac compromisuri în privinţa siguranţei produselor.Consumatorii doresc ca produsele cumpărate de Crăciun să le ofere cel mai avantajos raport între calitate şi preţ şi doresc să aibă de unde alege, dar în niciun caz în detrimentul siguranţei.Raportul în cauză reprezintă o punere în gardă.Autorităţile naţionale şi sectorul industrial trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a completa lacunele şi neregulile care au drept consecinţă introducerea pe piaţă şi în locuinţele noastre a unor produse de proastă calitate.Dar, participarea consumatorilor este la fel de necesară pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranţa:fiţi vigilenţi, atenţi şi avertizaţi, şi astfel vom putea petrece un Crăciun fericit şi în deplină siguranţă.”

   

Principalele rezultate

La 30,4% din ghirlandele luminoase examinate s-au constatat probleme grave de neconformitate care produc riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu, sau chiar de ambele tipuri.În general, aceste probleme grave de neconformitate provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranţă în cursul fabricării, de exemplu, a :prizelor de curent, clemelor de fixare a cablurilor, cablajelor, izolaţiei, protecţiei împotriva electrocutării.Probleme mai puţin grave de neconformitate, şi anume deficienţe care nu pun imediat în pericol siguranţa utilizatorului, au fost constatate la alte 40% din ghirlandele luminoase testate.Acestea se referă la anumite deficienţe de etichetare, în instrucţiunile oferite sau de ordin administrativ.
   
   

Cele trei probleme principale constatate au fost:

1.  25% din ghirlandele luminoase au eşuat la testele de siguranţă privind clemele de fixare a cablurilor.Fixarea defectuoasă a cablurilor poate duce la detaşarea unor fire electrice şi constituie astfel un risc grav de electrocutare (neconformitate gravă).

2.  23% din ghirlandele electrice nu au respectat prevederea referitoare la „suprafaţa secţiunii”.Prin urmare, cablajul era prea subţire pentru intensitatea curentului electric utilizat, ceea ce măreşte riscul de supraîncălzire şi de incendiu (neconformitate gravă).

3.  28% au eşuat la testele de siguranţă pentru cabluri.Ceea ce înseamnă că izolarea şi finisarea ghirlandei prezintă un risc de electrocutare (neconformitate gravă).

Pe de altă parte:

–  Un număr de alte prevederi tehnice sunt, de asemenea, încălcate cu regularitate, deşi mai puţin frecvent, de exemplu, probleme mecanice de bază care pot duce la vătămare din cauza marginilor tăioase.

–   Aproape 15% din eşantioane nu purtau „marcajele tehnice” cerute.şi mai important, 41% din eşantioane nu erau prevăzute cu avertizări şi aproape 35% nu cuprindeau instrucţiunile de utilizare adecvate.

–   Ghirlandele luminoase au eşuat în mod regulat la mai mult de unul din testele de siguranţă.Unele ghirlande luminoase au eşuat la aproape toate testele iar multe dintre ele au eşuat la 4 până la 7 teste.

–   Nivelul de neconformitate a variat de la un stat membru la altul.În timp ce în Ungaria, 95,7% din ghirlande prezentau riscuri grave pentru consumatori, numai 56% din cele examinate în Ţările de Jos prezentau vreun tip de neconformitate. Aceasta se explică, parţial, prin faptul că Ţările de Jos au instaurat o monitorizare a pieţei ghirlandelor luminoase în ultimii 8 ani, prin aceste eforturi reducând la jumătate numărul de produse periculoase destinate pieţei. (Pentru informaţii suplimentare, a se vedea MEMO/09/532)

–   În ceea ce priveşte originea produselor periculoase, aproximativ 41% din cele 196 de eşantioane testate proveneau din China.
   
   

Etapele următoare

Luând în considerare nivelul ridicat de neconformitate constat de către autorităţi, monitorizarea publică a ghirlandelor luminoase şi măsurile represive concentrate, în special, asupra acestora vor continua cu prioritate, prin intermediul unei acţiuni coordonate între cât mai multe state membre.Sectorul industrial va trebui să înteţească, de asemenea, măsurile de control.Conform legislaţiei UE, producătorii, distribuitorii, vânzătorii cu amănuntul şi importatorii sunt responsabili din punct de vedere legal de produsele introduse pe piaţă.

Sfaturi pentru consumatori

Consumatorii trebuie să fie vigilenţi şi să adopte precauţiile de bază pentru reducerea la maximum a riscurilor.Se exercită presiuni puternice asupra fabricanţilor şi a vânzătorilor cu amănuntul pentru ca să ofere ghirlande luminoase la cel mai bun preţ, deoarece, adesea, consumatorii nu doresc să cheltuiască mulţi bani pentru decoraţiuni temporare.Aceasta poate duce la încălcări grave ale normelor de siguranţă.

–  Cumpăraţi ghirlande luminoase de la comercianţi demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranţă.

–  Nu lăsaţi niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absenţa dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiţi.

–  În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-aţi utilizat deja, nu vă asumaţi nici un risc.Opriţi utilizarea acestora şi returnaţi-le magazinului de unde provin însoţite de o reclamaţie.

Bucuresti, 03.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *