Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Conjurația imbecililor

John Kennedy Toole
Editura Polirom, cartea oferită de Libris.ro

Într-o carte pe care o citeam, a fost menționat romanul Conjurația imbecililor. Am fost curioasă să aflu mai multe despre autor și despre acest volum și am vrut să văd dacă ceea ce a spus acela autor despre carte este adevărat.

Dacă veți căuta conjurația imbecililor pe internet, veți vedea că primele rezultate vorbesc despre faptul că autorul a luat legătura cu mai multe edituri, dar niciuna nu a dorit să îi publice romanul.

Conjuratia imbecililor recenzie

John Kennedy Toole s-a sinucis la 31 de ani. Mama lui a continuat demersul fiului și, după ceva timp, romanul a fost publicat de o editură. Un an mai târziu, Conjurația imbecililor a fost recompensat cu premiul Pulitzer.

Un alt lucru pe care îl veți putea găsi online este faptul că romanul este unul comic. Aici se impune o precizare: există într-adevăr mai multe tipuri de umor în cadrul cărții, însă esența romanului nu este deloc una veselă.

Ignatius Reilly este un tânăr de 30 de ani solid, inteligent, care consideră că s-a născut în epoca greșită și că nimeni nu îi apreciază valoarea. Ignatius trăiește alături de mama lui, o femeie autoritară, care are probleme cu băutura, dar care îl și ajută să iasă din diverse situații încâlcite.

Mama insistă totuși ca Ignatius să își găsească un loc de muncă. Tânărul lucra de acasă la o carte complexă despre Evul Mediu și decăderea societății, dar cum “nici Roma nu a fost construită într-o zi” și lui îi lua foarte mult timp să își definitiveze lucrarea.

În călătoria aceasta de a găsi un loc de muncă, Ignatius întâlnește tot felul de personaje care mai de care mai diferite și inedite. iar fiecare loc de muncă parcă subliniază convingerea lui Ignatius că s-a născut în Epoca greșită.

De altfel, întâlnirile cu o aceste personaje inedite și situațiile prin care trece sunt cele care amuză cel mai mult. Ele evidențiază adesea absurditatea unor situații și lucruri pe care le luăm de-a gata.

S-ar putea să vă ia puțin timp până când vă obișnuiți cu Ignatius, cu felul lui de a fi, de a acționa și de a vedea lumea. S-ar putea să vă displacă, dar s-ar putea la fel de bine să vă încânte și să îi urmăriți îndeaproape încercările și să vă amuzați în total acest timp.

Conjurația imbecililor este un roman interesant, care poate fi citit doar pentru partea amuzantă, relaxantă, dar care poate pune și pe gânduri dacă fiecare cititor analizează cu atenție oamenii pe care i-a cunoscut și situațiile prin care a trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *