Shadow

Competiția BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival s-a încheiat și patru filme sunt câștigătoare

Competiția oficială a Buzău Internațional Film Festival, care a prezentat publicului patru secțiuni cu filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 20 de țări s-a încheiat, iar juriile (lungmetraj și film documentar – producătorul de film grec George Kalomenopoulos, Valentina Iusuphojaev, director al CNC Republica Moldova și producător de film și criticul de film Alin Ludu Dumbravă; scurtmetraj și film studențesc – regizorul din Republica Moldova Dumitru Grosei, producătoarea de film Laura Baron și blogger-ul Mihai Vasilescu) au anunțat câștigătorii în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de pe 17 septembrie, ce a avut loc la Sala Teatrului George Ciprian.

poster Fratele mai mare

Câștigătorul competiției de lungmetraj este The Son / Fratele mai mare (R. Ines Tanovic, Bosnia Herțegovina – Croația – România – Slovenia – Muntenegru, 2019, 1h 46m), drama propusă de Bosnia Herțegovina la cea de-a 92-a ediție a premiilor Oscar și nominalizată la festivalul de film de la Sarajevo în 2019.

Sinopsis: Fiul adoptat Arman (18) are un caracter instabil și nu poate găsi pace în lupta pentru identitatea sa. Părinții și fratele său mai mic, Dado (14), care s-a născut după adopția lui Arman, suferă din cauza neliniștii sale și a energiei enorme pe care o lasă să iasă la suprafață în diferite moduri. Jucă săracă, ia droguri, deturnează un tramvai și se îndrăgostește de Milica, o fată sârbă din Sarajevo de Est. Adolescența este dificilă pentru ambii frați, dar este cel mai mic care este imperceptibil și din ce în ce mai atras într-un cerc vicios de dependență, din dorința de a se auto valida și de nevoia de a fi la fel de cool ca fratele său mai mare.

Motivația juriului: O poveste puternică și dramatică de maturizare, dezvoltată cu atenție pentru detaliu și pentru performanța actoricească a tânărului Dino Barjovic în rolul lui Arman. Un echilibru perfect intre detașare și implicare.
Filmul va intra și în cinematografele din România, începând cu 24 septembrie.

Documentarul câștigător este A portrait on the search for happiness / Un portret în căutarea fericirii (R. Benjamin Rost, Germania, 2020, 1h 13m), ce urmărește trei căutători de diamante din Africa de Sud, pe urmele pietrei prețioase care le va schimba viitorul pentru totdeauna iar juriul și-a motivat decizia astfel: pentru modul regizoral de abordare a subiectului, pentru imaginea impresionantă, coloana sonoră și atmosfera generală transmisă de film, dar mai ales pentru empatia transmisă și recepționată de public.

Da Yie / Noapte Bună

Câștigătorul competiției de film studențesc este Arabian Night / Noapte Arabă (R. Pierre Mouzannar, Marea Britanie, 2019) pentru modul de realizare și calitatea producției, impresionantă pentru un film studențesc, dar și pentru coerența poveștii și calitatea regizorală, așa cum a menționat juriul, iar scurtmetrajul premiat în 2021 este Da Yie / Noapte Bună (R. Anthony Nti, Ghana, 2019), pentru sensibilitatea cu care tratează un subiect dificil de transpus pe marele ecran și pentru calitatea regizorală și tehnică, modul de a interacționa cu personajele și calitatea generală a filmului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *