free download 78 travel guides written by experts

Clopotul

Iris Murdoch
Editura Litera

Dora este soția unui savant, Paul Greenfield. S-a îndrăgostit de el și s-a căsătorit prea tânără, fără să știe că i se va cere să renunțe la studii și o carieră. Când Paul începe să devină violent, relația dintre cei doi devine una tensionată și se ajunge chiar la adulter.

Paul se retrage într-o comunitate laică de lângă o mănăstire – Imber Court. După ceva timp, aici ajunge și Dora. Totul începe anevoios – de la călătoria cu trenul alături de doi bărbați care vorbesc despre Imber Court și până la faptul că Dora pierde niște note ale lui Paul și uită toate bagajele în tren.

Odată ajunsă la această comunitate, Dorei îi este greu să se adapteze. Cei de aici încearcă să îi corecteze comportamentul, dar ea nu dorește să se schimbe așa de mult.

clopotul

Romanul se învârte în jurul comunității de la Imber Court: o seamă de oameni inadaptați social, cu probleme variate, care se retrag aici încercând să ducă o viață simplă, conștienți fiind că nu sunt, totuși, capabili să îmbrace straiele monahale.

În afară de Dora, apar alte câteva personaje puternice printre care Michael Meade, un fost preot și învățător, proprietarul terenului și șeful comunității. El este prins între dorința de a trăi moral și tentația homosexualității, iar ispitele se regăsesc și la Imber Court. Mai mult, un tânăr cu care avusese o relație ajunge în comunitate, astfel că lucrurile se complică. Pentru a deveni și mai piperată acțiunea, Toby Gashe este un tânăr care venise aici pentru o scurtă perioadă de timp și caree este atras deopotrivă de Dora și de Michael.

Clopotul este cel mai bun roman al lui Iris Murdoch din perioada de tinerețe. Temele tratate sunt variate – complexitatea relațiilor interumane, conflictul între cerințele spirituale și dorințele umane (între moral și imoral), credința, iubirea și indifelitatea. Personajele evoluează – cu siguranță cea mai mare transformare este cea a Dorei – iar acțiunea nu trenează. Clopotul este un roman care ridică semne de întrebare cu privire la diferențele între ceea ce este acceptat de societate și ceea ce doresc oamenii și la problemele care apar atunci când oamenilor li se impun restricții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *